Hopp til innhold

– Urfolk må stå sammen

Den nye UNPFII-lederen vil jobbe for å løfte frem urfolkskvinner og ungdom.

Mirna Kay Cunningham

Mirna Kay Cunningham leder FNs permanente forum som skal jobbe for mer enn 370 millioner urfolk.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

– Man kan ikke forvente en framgang eller utvikling i rettighetssaker dersom våre egne menn og kvinner ikke engang har de samme rettighetene. Derfor er likestilling et viktig tema, og jeg vil personlig ha et sterkt fokus på både urfolkskvinner og urfolksungdom, sier Mirna Kay Cunningham.

Mandag denne uken tok hun over som ordstyrer for urfolksforumet etter Carlos Mamani fra Bolivia. Victoria Tauli Corpuz fra Filippinene styrte forumet i flere år . Det at det er enda en kvinne som nå sitter i førerstolen, synes den ferske lederen er bra.

– Urfolk sier ofte at kvinnen er den som bevarer og fører videre tradisjonell kunnskap. Utnevnelsen av nok en kvinne viser at det ikke bare er tilfelle i våre lokalsamfunn, men også på et høyere nivå, sier hun.

Urfolkserklæring i fokus

Mirna Kay Cunningham

Miskitokvinnen Mirna Kay Cunningham.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Vi møter kvinnen med de milde øynene på FNs hovedkvarter i New York. Fra nå av skal hun jobbe for verdens mer enn 370 millioner urfolk som leder av FNs permanente forum for urfolkssaker. Forumet som har eksistert i ti år, vil i fremtiden fokusere på problemstillinger knyttet til utvikling.

– Det er i seg selv en stor utfordring da verdens urfolk er såpass forskjellige. De bor på ulike steder i verden med ulike økosystemer, ulik sosial status og politikk. Det er mange utfordringer å ta tak i, og det gjør min rolle svært utfordrende, sier Cunningham.

Hovedfokuset for forumet vil likevel fortsatt være å utøve press mot myndigheter og maktpersoner, både internt i enkeltland og internasjonalt. Den største jobben er å få flere land til å implementere eller realisere FNs erklæring om urfolksrettigheter.

– Langsom prosess

– Så lenge regjeringer og stater ikke respekterer urfolks menneskerettigheter, vil ikke vi se den utviklingen som vi ønsker. Vi må derfor synliggjøre urfolks rettigheter ved alle anledninger og på alle fora, sier Mirna Kay Cunningham.

Hun sier at det største problemet i dag er det store gapet mellom anerkjennelsen av urfolks rettigheter og selve realiseringen av de rettighetene. Selv om stadig flere stater lytter til urfolk og gjennomfører ulike tiltak, er det en prosess som tar tid.

– Vi ser at det ikke alltid er like lett å omsette ord til handling. Vi må derfor få statene til å lytte enda mer - og handle raskere, sier Cunningham.

FN-erklæringen er en menneskerettighetserklæring som støtter urfolks rettigheter med hensyn til selvstyre, jord og ressurser, kultur, språk, arbeidsmuligheter, helse og utdannelse.

Opptatt av ungdom

Den nye lederen er svært beæret over oppdraget og tar jobben på alvor. Spesielt er hun opptatt av fremtiden og er glad for at det er nettopp innen FN-systemet urfolk har sin arena.

– Dette forumet gir oss en strålende mulighet til å styrke samarbeidet på tvers av generasjoner. Det gir også unge mennesker muligheten til å lære seg og delta i prosessene som skjer her slik at de en dag kan ta over kampen for urfolks rettigheter, sier lederen.

Permanent forum 2011

Det er mange som har forventninger til den nye lederen.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Store forventninger

Mirna Kay Cunningham vokste opp i en liten landsby på grensa mellom Honduras og Niqaragua. Hun er miskito-indianer og kjenner tydelig at urfolkssamfunnene stiller krav til henne som leder.

– Det er store forventninger til urfolksledere i den forstand at man ønsker eller behøver endringer. Jeg har imidlertid støtten i ryggen og jeg er sikker på at dersom vi klarer å forene oss, så vil man klare å gjennomrføre endringer.

Mirna Kay Cunningham er ingen lettvekter i internasjonal sammenheng. Hun har tidligere vært guvernør i Nicaraguas og hun er tidligere generalsekretær i Det interamerikanske urfolksinstituttet. Hun har en mastergrad i offentlig helse og fikk et æresdoktorat fra det nasjonale universitetet i Mexico i 2009.

– Min visjon er et verdenssamfunn som virkelig anerkjenner og respekterer tradisjonsrik kunnskap, kapasiteten og potensialet som ligger hos urfolkene, sier Cunningham til nrk.no/sapmi.

Korte nyheter

  • Sámi muséa Siida lea jagi eurohpalaš muséa

    Bálkkášupmi man «European museum of the year Awards» juohká, vuittii Siida muséa Anáris.

    Jury čállá earet eará ahte «musea lea čájehan earenoamášvuođa dan rabas, searvvaheaddji searvadahttinproseassas, mii buktá ođđa vejolašvuođaid sihke sámi álbmogii ja viidát álbmogii čatnat vássánáiggi ja dálááiggi oktii.

    Dohkkehettiin iežaset vuoigatvuođa eaiggáduššat álgoálbmogiid eatnamiid juridihkalaš dásis ja Sámi parlameanttaid kultuvrralaš iešmearrideami gaskaoapmin, de musea maid nanne viidábut digaštallamiid das mo álgoálbmogat, sihke Eurohpás ja máilmmiviidosaččat, galget divodit eatnamiid. Musea lea beaktilis veahkki das ahte olbmot besset áddet kultuvrralaš dialoga ja álgoálbmogiid rolla ođđaáigásaš dáhpáhusain, ja seammás viiddida gussiid máhtu ja ipmárdusa álgoálbmogiid servodatlaš čuolmmaid birra.»

    Sámi musea Siida lea Suoma beali sámiid našuvnnalaš musea, áidna dohkkehuvvon eamiálbmotkultuvra Eurohpás.

    Dát lea áidna musea Suomas mii aktiivvalaččat čohkke Sámi kulturárbbi dainna lágiin ahte seailluha, suodjala ja čájeha Sámi konkrehtalaš ja ii-materiálalaš kulturárbbi ja čađaha čoakkáldagaide vuođđuduvvi dutkama.

    Siida museum, Finland
    Foto: Ilkka Vayryneninfo / Siida sámi museum
  • 39 duššan dulvái Brasilas

    Garra arvvit Lulli-Brasila Rio Grande do Sul guovllus lea dahkan ahte 39 olbmo leat duššan, ja vel 68 leat ain jávkosis.

    Nu čállá AP.

    Siviilasuodjalus Brasiilas dajai bearjadaga ahte arvvit duššadit gávpogiid ja leat bággen duháhiid vuolgit ruovttuineaset.

    Guovllus maid ásset eamiálbmogat, geaidda maid čuohcá garrasit, čállá AP.

    Dát lea njealját jápmadulvi Brasilas jagis, maŋŋil dulvadeami suoidnemánus, čakčamánus ja skábmamánus 2023 ja dat godttii oktiibuot 75 olbmo.

    Brasiila geologiijadoaimmahat muitala ahte dát lea vearrámus dulvi man sii leat registreren goassige.

    Muhtun gávpogiin lei čáhci alimus dásis dan rájes go registreremat álge measta 150 jagi dás ovdal, čállá lágádus.

    A highway is partially submerged by flood waters caused by heavy rains, in Porto Alegre, Rio Grande do Sul state, Brazil, Friday, May 3, 2024.
    Foto: Carlos Macedo / AP Photo
  • Over 130 skader etter Nato-øvelse i Norge

    28 skader på husdyr og to meldte skader på dyrket mark er blant de 130 skadene som er meldt inn etter Nato-øvelsen Nordic Response i mars.

    Over 20.000 soldater fra 13 land deltok i øvelsen Nordic Response fra 3. til 14. mars, som ble gjennomført i nordlige deler av Norge, Sverige og Finland.

    Totalt er det meldt inn 131 skader i Norge så langt som følge av øvelsen, skriver Nationen. Det er meldt inn flest skader på materiell, veier og husdyr, og det kommer fortsatt inn nye meldinger om skader, opplyser Bø.

    – Jeg syns det er en normal mengde. Når folk nå har fått summet seg litt, og snøen begynner å forsvinne, så vil det nok komme mer. Samtidig, når jeg tenker på hvor stor øvelse det var, er det nok litt mindre enn normalt, sier Marianne Rygh Bø, miljøvernoffiser i Forsvaret.

    Skadene på husdyr som er meldt inn, dreier seg hovedsakelig om reinsdyr, opplyser Bø.

    – Vi hadde blant annet en hendelse med et helikopter som fløy feil, fordi piloten misforsto hvor de kunne fly. Så flere av sakene gjelder en hendelse. Det er tilfeller der rein er blitt spredt, eller er blitt blandet sammen, sier Bø.

    (©NTB)