Hopp til innhold

Store ble for stor...og gammel

Egil Olli begynner å bli en gammel mann. Så gammel at han snart må tenke på om han er altfor gammel til å være sametingspresident. Maktkampen i same-Ap er i gang.

Bjarne Store Jakobsen

Bjarne Store-Jakobsen slutter som politisk rådgiver på Sametinget.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Den 61 år gamle presidenten mener i alle fall at Bjarne Store-Jakobsen er for gammel til å gi gode råd til både ham og resten av sametingsrådet. Den politiske rådgiveren har nemlig passert pensjonsalderen (67).

– Vi har hatt et godt samarbeid. Det er ikke slik at han har gjort en dårlig jobb, men når vi eldes, så er det slik at yngre krefter tar over. Store-Jakobsen er i en alder hvor han snart er pensjonist samtidig som yngre mennesker banker på døra for å komme inn, forklarer Olli til avisen Ávvir som først avslørte skiftet av politisk rådgiver .

«Samiske eldre er en viktig ressurs»

Dette er den offisielle forklaringen til presidenten. Bjarne Store-Jakobsen er altså for gammel til presidenten og hans råd, og den eneste årsaken til at han nå skiftes ut.

Olli sender ut et entydig signal til det samiske samfunnet. Har du passert 67 år, er du for gammel. Presidenten uttaler seg i mot med det han selv sa fra Sametingets talerstol da han ble president i 2009 (ekstern lenke):

«Vi ønsker å ...synliggjøre at samiske eldre er en viktig ressurs og hvor deres livserfaring og kunnskap kan spille en viktig rolle...»

(Kommentaren fortsetter under bildet)

Marianne Balto (f.v.), Egil Olli og Willy Ørnebakk

De tre mest sentrale i same-Ap: Marianne Balto, Egil Olli og Willy Ørnebakk.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Bjarne Store-Jakobsen har ingen grunn til å sutre over at han har fått sparken som rådgiver. Svært få i det samiske samfunnet har bedre innsikt, forståelse og klokskap til å forstå de politiske spillereglene og ikke minst spillet i kulissene, enn Store-Jakobsen. Det er nettopp på grunn av dette han ble plukket ut av Olli til å være rådgiver.

Rimer ikke

Det er ofte ingen dramatikk bak skifte av politiske rådgivere. Det oppsiktsvekkende med dette skiftet er imidlertid Egil Ollis offisielle forklaring. Han sier egentlig at Store-Jakobsen ikke lenger er en «viktig ressurs», ei heller at hans «livserfaring og kunnskap kan spille en viktig rolle». Samtidig har han gjort en god jobb og at samarbeidet har vært godt. Dette rimer rett og slett ikke.

At skiftet kommer nå, midt under behandlingen av en av de viktigste politiske sakene i Sametingets historie, like før sesjonen avsluttes og i mot Bjarne Store-Jakobsens eget ønske, skal vi legge til grunn det han selv sier til Ávvir, tyder derimot på dramatikk i kulissene.

Egil Olli har ikke selv ønsket at Store-Jakobsen byttes ut. Hvorfor skulle han det når samarbeidet har vært godt og rådgiveren har gjort en god jobb? Det er vel heller ikke slik at den kommende rådgivere, Johan Vasara (23) fra Kautokeino, har dundret på døra til Olli og krevd at presidenten slipper til yngre krefter.

Og skulle først Olli bytte rådgiver, så hvorfor ikke skifte den mer anonyme Hagbart Grønmo som også har passert 62 år og begynner å bli gammel han også?

Maktkampen i gang

Sametingspresidenten har åpenbart vært under press. I intervjuet med Ávvir peker Store-Jakobsen på krefter i sametingsrådet som ikke lenger ønsker han som rådgiver.

Han navngir ingen, men det er ingen hemmelighet i Arbeiderpartiets sametingsgruppe at forholdet mellom rådgiveren og rådsmedlem Marianne Balto (55) ikke lenger er det beste.

President Olli, visepresident Laila Susanne Vars (Árja) og rådgiver Bjarne Store-Jakobsen har samarbeidet så godt at Balto har havnet i skyggen. For ei som har ambisjoner om å overta etter Olli, er det viktig å skaffe seg lojale og sterke samarbeidspartnere. For henne var ikke lenger Store-Jakobsen en slik.

Kjemien mellom Balto og Store-Jaboksen har også surnet fordi rådgiveren har fremmet politiske tanker, idéer og motforestillinger som har vært utfordrende for Balto. Bjarne Store-Jakobsen tok rett og slett for stor plass.

Skal man legge Ollis uttalelse til grunn, er det ingen ting som tyder på at rådgiveren har gjort noe uakseptabelt.

Egil Olli har åpentbart vært under sterkt press fra sine egne i sametingsrådet. Han måtte velge mellom rådsmedlem Marianne Balto og rådgiveren Bjarne Store-Jakobsen. Det er presidenten som ansetter og avsetter rådgivere, og derfor hadde han egentlig ingen valg, og rådgiveren ingen ting han skulle ha sagt. Slik er de politiske spillereglene.

Når Olli mener hans 67 år gamle rådgiver er for gammel, gir han også et signal om at han selv snart er for gammel. Det åpner også maktkampen i Arbeiderpartiet om å overta etter han. I en slik kamp gjelder det altså å skaffe seg alliansepartnere.

Derfor ble det exit for Bjarne Store-Jakobsen.

Korte nyheter

  •  Saksordfører etter høring om fornorskning: - Viktig å få frem nyanser 

    Kontroll- og konstitusjonskomiteen holdt i går kveld en åpen høring om rapporten fra sannhets- og forsoningskommisjonen. Representanter for samer, kvener, skogfinner og norskfinner deltok på høringen.

    Under høringen ble det stilt mange spørsmål for å få en bedre forståelse av det som er sendt inn i skriftlige høringer, sier Svein Harberg (H) som er saksordfører i Kontroll- og konstitusjonskomiteens behandling av rapporten. Han syns det var en veldig fin høring.

    – Der fikk vi flere nyanser fram om hva som er ulikhetene eller uenighetene, og hva de er enige om. Det var verdifullt for oss, sier han.

    Han opplevde at det som ble lagt frem skaper en god spenning mellom de forskjellige meningsytringene. Sametinget vektla litt forskjellige ting, men sto samlet om de store, viktige tingene sier han.

    – Og jeg syns òg vi har fått en annen forståelse av den diskusjonen som til tider har vært mellom de forskjellige kvenske og norskfinske foreningene. På hva det er de er uenige om, og hva de kan være enige om, sier han.

    Han sier også at de skogfinske innteressene, som ble sist presentert hadde en del felles med de kvenske og norsk-finske.

    Svein Harberg
    Foto: Mette Ballovara / NRK
  • Ønsker å sette opp 33 vindturbiner i reindriftsområde

    Loga sámegillii.

    Holmen energi vil sette opp 33 nye vindturbiner i Örnsköldsvik kommune, hvor Vilhelmina norra sameby har vinterbeite. I samebyens område er det flere vindkraftverk, og hvis det kommer en til, så vil det være svært skadelig for reindrifta, mener reindrifsutøver Neila Fjellström.

    – Vi har tilpasset oss så mye allerede, så nå er det slutt. Vi har ingen reserver å gå til noen steder, sier Fjellström.

    – Så er det ikke bare vindkrafta i området. Holmen driver et stort skogbruk i dette området, noe som gjør at arealene våre har vært utnyttet i lang tid. Vi har ikke lenger mulighet til å flytte, sier reindriftsutøver Margret Fjellström.

    Forsvaret, som også bruker arealene, har ikke sagt ja til utbygging av mer vindkraft. Men de sier at det vil ha konsekvenser også for deres drift.

    Det melder SVT Sápmi.

    SVT Sápmi har vært i kontakt med Holmen energi, de ønsker ikke å kommentere saken nå.

  • Háliidit cegget 33 bieggajorri boazodoalloguvlui

    Les på norsk.

    Holmen energi háliida cegget 33 ođđa bieggaturbiinna ruoŧabeale Oorestarei gildii, gos Vilhelmina norra čearus lea dálveguohtun. Čearu guovlluin leat máŋga bieggafápmorusttega, ja jos boahtá okta vel, de dat lea sidjiide stuorra vahát, dadjá boazodoalli Neila Fjellström.

    – Mii leat heivehan iežamet ovdánahttima mielde, nu ahte dát lea min loahppa. Mii leat geavahan visot liigeeatnamiid, dadjá Fjellström.

    – Holmen doaimmaha maid stuorra meahccedoalu guovllus, ja dat mearkkaša ahte min eatnamat leat geavahuvvon guhká, ja mii eat beasa šat sirddašit, muitala boazodoalli Margret Fjellström.

    Suodjalus, mii maid geavaha seamma eatnamiid, eai leat vel mieđihan bieggafápmorusttega huksemii. Muhto dadjet ahte sin doaibma maid boahtá váikkuhuvvot.

    Dan dieđiha SVT Sápmi.

    SVT Sápmi lea váldán oktavuođa Holmen energi:an, muhto sii eai hálit kommenteret ášši dál.