En ny rapport som blir offentliggjort før jaktstarten i Sør-Norge i slutten av måneden, inneholder trolig informasjon om at blyinnholdet i elgkjøtt er mye høyere enn før antatt.
Forskningsrapporten er en studentrapport ved Norges Veterinærhøgskole, og er enda ikke offentliggjort.
Når en blyholdig kule slår inn i en elg, ekspanderer den og åpnes. Blykjernen blottlegges på grunn av hastigheten og kreftene i sammenstøtet, og det spruter ut bly i alle retninger.
Etter loven er ekspanderende kuler påbudt, dette fordi de dreper raskere og sikrere. Spisskuler (helmantel) hadde vært å foretrekke fordi de ikke ødelegger kjøttet, men det er altså forbudt å bruke dem.
Slike kuler har vært i bruk i flere tiår allerede, og det forskes mye på den fronten både i Norge og internasjonalt. Det finnes ammunisjon som hadde egnet seg bedre, men likevel brukes blykuler.
– Tar det med ro
Seniorkonsulent Arnulf Losvar i FeFo, som også er elgjeger, har hørt om forskningen, men tar det med ro inntil videre.
– Jeg vil først lese rapporten, som er like rundt hjørnet før jeg tar stilling til om det er farlig å spise elgkjøtt eller ikke, sier Losvar.
Bør folk være forsiktige med å spise elgkjøtt?
– Jeg for min del har ingen betenkeligheter med å spise elgkjøtt slik situasjonen er per i dag, understreker Losvar.
Det er klart at man skal være forsiktig med å spise kjøtt som er rundt kuleinngangen, men de fleste skjærer jo bort slikt kjøtt uansett, mener elgjegeren som har jaktet i snart 30 år.
Losvar konkluderer med at man må spise ganske store mengder med elgkjøtt før man tar skade av det. Folk flest spiser små mengder elgkjøtt per år, og da er de mest sannsynlig på den sikre siden.
Blyforgiftning
Bly er et giftig metall som kan gi alvorlige nerve- og hjerneskader, siden bly hindrer signaloverføring mellom nervetrådene. Blyforgiftning er også nevnt som en mulig årsak til schizofreni.
Stoffet tas lettere opp av barn enn av voksne. Gravide og ammende er også en utsatt gruppe. Bly akkumuleres i beinbygningen, og har svært lang utskillelsestid, heter det på Wikipedia.