Hopp til innhold

Drømmer om hvit vinter

Den svarte vinteren i Sápmi skaper store utfordringer for skitroppen samene sender til neste års Arctic Winter Games (AWG) i Whitehorse i Canada.

Arctic Winter Games 2012, montasje

Det samiske laget har begynt forberedelsene til Arctic Winter Games 2012, til tross for snømangel.

Foto: Montasje: Dan Robert Larsen / NRK

Berit Ranveig Nilssen

Berit Ranveig Nilssen.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Den snøfattige vinteren i Sápmi går selvsagt utover de samiske ungdommene, som skal representere Sápmi under Arctic Winter Games (AWG) neste år. Skiløperne våre kan ikke forberede seg optimalt til lekene, sier Berit Ranveig Nilssen, talsperson for Samenes idrettsforbunds AWG komitè.

Styret i Samenes idrettsforbund har denne helga hatt møte i Nesseby, der de har diskutert hvordan de skal løse utfordringene med den svarte vinteren.

– Det kan bli barmarkstrening

Om to uker skal det være treningssamling i Ylläs i Nord-Finland. Denne vil bli gjennomført som planlagt, uansett om det er sne på marka eller ikke.

– Hvis det ennå ikke har kommet snø så kommer vi til å gjennomføre barmarkstrening. Da vil det bli løping og lassokasting i stedet for skigåing og lassokasting. Et annet alternativ vil være å flytte deler av samlingen til Levi, som ligger like i nærheten. Der pleier de å lage kunstsnø slik at det skal være mulig å gå på ski, opplyser Nilssen.

Barmarkstrening er selvsagt ikke det optimale, men Nilssen understreker at vi mennesker selvsagt ikke kan gjøre noe med været.

GULLVINNERE: Aslak Ole Eira, Anders Boine Verstad og Jussi Rytky.

Aslak Ole Eira, Anders Boine Verstad og Jussi Rytky vant gull i stafetten under AWG 2010. Alle er tatt ut til neste års mesterskap.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det er selvsagt ikke det optimale, men vi kan jo ikke gjøre noe med været. Vi må bare godta at været er sånn som det er. Vi får gjøre det beste ut av det, om det er snø eller ikke, sier Nilssen.

Da de samiske skiløperne stilte på startstreken under i AWG 2010 i Grande Prairie i Alberta, hadde de heller ikke hatt optimale forberedelser før mesterskapet. Den gang var det sprengkulde på to måneder som gjorde at skiløperne nesten ikke hadde fått trene utendørs.

– Vi håper fortsatt at det kommer snø. Det er tross alt ikke bare de samiske skiløperne som håper på mere snø. Også andre skiløpere i Finnmark idrettskrets har måttet endre på planene sine på grunn av snømangelen, opplyser Berit Ranveig Nilssen.

En lang tradisjon

De arktiske vinterlekene Arctic Winter Games 2012 arrangeres i Whitehorse i Yukon i Canada 4. - 10. mars neste år. De 24 skiløperne som skal representere Sápmi under disse lekene ble tatt ut allerede i mai måned. I tillegg deltar en jentelag bestående av ni spillere i innendørs fotballturneringen i Arctic Winter Games 2012.

Historien til Arctic Winter Games begynner i 1967 i forbindelse med Canada Winter Games i Quebec City i Canada.

Da tenkte Stuart Hodgson og James Smith at det hadde vært en god ide å arrangere leker i mindre målestokk for arktisk ungdom. Hodgson og Smith var på den tiden kommisjonærer i henholdsvis Northwest Territories og Yukon. De fikk straks med seg guvernør Walter J. Hickel i den amerikanske delstaten Alaska.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sametingspresident Egil Olli under åpningen av AWG 2010.

Sametingspresident Egil Olli var tilstede under AWG 2010 i Grande Prairie i Alberta.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

I 1968 ble Arctic Winter Games International Committee (AWGIC) stiftet.

Kunstløp var en av de 21 hovedgrenene i AWG 2010 i Grande Prairie.

Kunstløp, Arctic Winter Games 2010

Kunstløp er en av de mange grenene under Arctic Winter Games.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

De første lekene ble holdt i Yellowknife i Northwest Territories i Canada. 500 atleter og ledere fra Northwest Territories, Yukon and Alaska deltok.

Etterhvert har Northern Alberta, Northern Quebec (Nunavik), Nunavut, den russiske provinsen Jamal, Grøland og Sápmi blitt med. Sápmi er foreløpig ikke fullverdig medlem av AWGIC og deltar bare i to grener; langrenn og innendørs fotball.

Under Arctic Winter Games 2010 i Grande Prairie, Alberta, Canada, deltok mer enn 2000 idrettsfolk, ledere og kulturdelegater.

Det konkurreres i blant annet alpine grener, skiskyting, langrenn, curling, ishockey, innendørs fotball, badminton, basketball, dene games og arktiske idretter.

Også arrangørene i Whitehorse har store utfordringer med snømangel. Det var noe av det Berit Ranveig Nilssen fikk vite da hun besøkte byen i oktober.

– Der fortalte folk at det vanligvis skulle vært sne allerede på den tiden jeg var der og at det allerede skulle vært ganske kaldt. I stedet var det regnvær og heller mildt, akkurat som været har vært her hos oss. Derfor mener folk der borte at klimaet er i stor endring, sier Nilssen.

Korte nyheter

  • Beitekrise i Karasjok - skuterløyper stengt

    Kriseberedskapsutvalget har erklært beitekrise i store deler av Karasjok. På grunn av dette er flere skuterløyper stengt, skriver Karasjok kommune på sin nettside.

    Løype 5 mellom Láŧevuovdi og Guovžilbohki og løype 17 Badjenjárga til Dákteroavvi stenges midlertidig.

    Løypa stenges fram til 8. april av hensyn til reindriften.

    Karasjok kommune kan stenge skuterløyper etter kommunal forskrift om snøskuterløyper § 7.

    Beitekrisen har rammet flere distrikt i Nordland, Troms og Finnmark, og har så langt berørt i overkant av 60.000 rein.
    Foto: Landbruks- og matdepartementet
  • Dieđihit eambbogo 30 goddon Israelea falleheamis Syriijas

    Siviila olbmot ja soalddáhat galget leat goddon israelalaš áibmofalleheamis Syriijas, syriijalaš eiseválddiid dieđuid mielde.

    Eanetgo 30 olbmo galget dieđuid mielde goddon.

    Dieđuid mielde galgá Israel fallehan Aleppo gávpoga mannan ija diibmu 01.45 báikkálaš áigge.

  • – Alimus Hálddahusriekti bággeha ii-sápmelaččaid Sámediggái 

    Sámiráđi ságadoalli Áslat Holmberg oaivvilda, ahte Suoma Alimus Hálddahusriekti (AHR) badjelgeahččá sámi álbmoga.

    – AHR lea ođasmahttán mearrádusaid, mat leat gávnnahuvvon rihkkut sápmelaččaid vuoigatvuođa friddja politihkalaš ortniiduvvamii, oaivvilda Holmberg.

    AHR lea mearridan, ahte mannan čavčča sámediggeválggaid galgá lágidit ođđasit.

    Riekti lea gieđahallan badjel čuođi sámediggeválggaid válgalogahallama ja válgabohtosa guoski váidaga.

    – AHR fas bágge Sámedikki dohkkehit 72 ii-sápmelačča ižas jienastuslohkui. Ná áitá Sámedikki legitimitehta sápmelaččaid ovddastanorgánan, cuiggoda Holmberg.

    Aslak Holmberg
    Foto: Piera Heaika Muotka / Sámiráđđi