Hopp til innhold

Håper at dette ikke er punktum

Samisk forfatter håper at Tromsø med gårsdagens nei til å bli en samisk kommune, ikke setter et punktum i saken.

Sigbjørn Skåden

Forfatter Sigbjørn Skåden gir ikke opp selv om Tromsø valgte å si nei til å bli samisk kommune.

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

– Jeg håper at dette ikke er et punktum i saken, men at dette er et komma, sier den samiske forfatteren Sigbjørn Skåden.

Han fulgte kommunetyremøtet i Tromsø der de trakk tilbake søknaden om å innlemmes i samisk språkforvaltningsområde, og valgte å bruke en litterær metafor etter møtet.

Les også: Trekker samisk søknad i Tromsø

Gir ikke opp

Skåden vil ikke gi opp kampen for å få Tromsø til å bli en samisk kommune.

– Jeg tror at det er en mulighet for dette i fremtiden, men vi må bare jobbe videre med dette og fortsatt syns i byen, sier han og syns at det var viktig å være i kommunestyresalen og følge debatten.

Tilskuere fulgte Tromsøs samiskdebatt

En del samer hadde møtt opp i kommunestyresalen for å følge samiskdebatten.

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

Skåden var en av mange samer som hadde møtt opp for å følge debatten direkte. Noen hadde sågar med plakater for å vise sine meninger.

Klar beskjed til samene

«Romsa lea ja galgá ain leat suohkan mii váldá vuhtii sámiid, sámegiela ja sámi kultuvrra»

Slik sa den nye ordføreren i Tromsø, Jens Johan Hjort fra talerstolen til de fremmøtte. Han forsikret at Tromsø er og skal fortsatt være en kommune som tar til bryr seg om samene, samisk språk og samisk kultur.

Korte nyheter

  • Nye forskrifter for ungdomsfiske – Inkluderer nå uregulerte arter

    Forskriften for ungdomsfiske, som arrangeres av kommunene, er endret.

    Tidligere gjaldt forskriften kun for adgangsregulerte arter, noe som kommunene fant utfordrende.

    Nå er forskriften justert til å også gjelde uregulerte arter, som taskekrabbe og breiflabb.

    Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss mener dette vil gjøre det lettere for kommunene å gi et godt tilbud til ungdommene. Nærings- og fiskeridepartementet har derfor justert forskriften i år.

    Bortsett fra denne endringen, videreføres ordningen som før.

    En taskekrabbe.
    Foto: Jan Gulliksen / NRK
  • Over 2 millioner kroner til kommunale ungdomsfiskeprosjekter

    I år får 24 kommuner støtte til å organisere sommerjobb på sjøen for ungdom. 330 ungdommer kan få mulighet til å prøve fiskeriyrket, skriver nærings og fiskeridepartementet i en pressemelding.

    I Nordland får ti kommuner støtte på mellom 75.000 og 100.000 kroner, mens i Finnmark får seks kommune støtte på mellom 75.000 og 130.000. Tilsagnene tilsvarer sommerjobb til tilsammen 107 ungdommmer i Nordland og 133 ungdommer i Finnmark.

    – Det er flott å se at så mange kommuner ønsker å satse på disse prosjektene. Jeg vet at prosjektene krever mye ressurser i kommunene og håper at støtten vi gir kommer godt med, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.

    De kommunale ungdomsfiskeprosjektene kommer i tillegg til ordningen med ungdomsfiske som gir ungdom mellom tolv og 25 år mulighet til å drive fiske i sommerferien, og omsette fangst for inntil 50.000 kroner.

  • Trakk fram mangel på samisktalende i hjelpeapparatet og barnehus i nord

    Under Stortingets behandling av saken om «Opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner», ble det påpekt flere mangler i tilbudet til den samiske befolkning.

    Høyres Anne Kristine Linnestad minnet Stortinget om at det er stor mangel på samisktalende ansatte i hjelpeapparatet og i politiet.

    Hun mener at dette er en av de største hindringene for å kunne gi gode tjenester til den samiske befolkningen.

    – Skal voldsutsatte med samisk bakgrunn få god og riktig hjelp, er det i tillegg til kunnskap om vold og overgrep avgjørende med god kompetanse i samisk språk og kultur, sa Linnestad under stortingsdebatten.

    Hennes partikollega, Erlend Svardal Bøe, på sin side uttrykte bekymring for at styrking av barnehus-tilbudet i nord har tatt tid.

    – I 2021 besluttet Solberg-regjeringa at det skulle etableres et nytt barnehus i Finnmark. Det var en viktig beslutning, men det har tatt altfor lang tid, og det er et problem at justisministeren knytter alle videre utbedringer av barnehustilbudet i Nord-Norge til at det nye barnehuset i Finnmark skal stå ferdig, sa Svardal Bøe.

    Han påpekte at det er viktig å få ned reiseavstandene, slik at barn og unge som er i en sårbar og vanskelig situasjon i Nord-Norge, også sikres mer tilgjengelig og likeverdig tilbud.

    Det var stort sett stor enighet om hvordan planen skal følges opp, og alle partiene poengterte at opptrappingsplanen var både viktig og nødvendig.

    Et samlet Storting krever også at regjeringen sørger for at overgrepsutsatte barn får rett til akuttilbud, og et likeverdig helsetilbud som voksne.

    Anne Kristine Linnestad
    Foto: Ski Høyre