Hopp til innhold

Stjerner i et nordlig lydlandskap

Den grønlandske verdensstjernen Nive Nielsen er en av artistene som skal opptre under Arctic Winter Games 2012 i Canada.

Nive Nielsen live på scenen.

Den grønlandske superstjernen Nive Nielsen på scenen.

Foto: Nive Nielsens MySpace side

Nive Nielsen opptrer i «Yukon Arts Centre» i Whitehorse i den canadiske provinsen Yukon mandag 5. mars.

Kvelden er kalt «A Circumpolar Soundscape» (redaksjonens oversettelse; det nordlige lydlandskapet), og på scenen står flere av de fremste artistene bosatt i den nordvestlige delen av verden.

Kjente artister fra det nordlige området

På scenen vil man i tillegg til Nive Nielsen kunne oppleve spennende kvinnelige artister som Leela Gilday, Sylvia Cloutier og Diyet.

Nive Nielsen er en nasjonalt og internasnonalt anerkjent indiemusiker. Hun synger og skriver selv sin musikk, oftest akkompagnert av sin karakteristiske røde ukulele.

Nive Nielsen har blant annet spilt på SXSW, NXNE, Pop Montreal, Iceland Airwaves, Eurosonic og en rekke andre festivaler på Grønland, Norden, Europa, Canada og USA. Bara i 2010 holdt hun mer enn 65 konserter.

Hun anvender i høg grad improvisasjonen som redskap for å skape sin unike sound, der musikken og tekstene er enkle, uten å være simple. I 2010 ble hun tildelt den store låtskriverprisen «Independent Music Awards» i USA for sangen «Pirate Song», som ble skapt som en ren improvisasjon i studio.

Sammen med sitt band «The Deer Children» gav hun ut sitt første album «Nive Sings!» i 2009. Musikkstilen er veldig original, og det kan være vanskelig å definere sjangeren, om man i det hele tatt kan plassere «inuittisk indiemusikk» i noen sjanger.

Leela Gilday

Leela Gilday (ekstern lenke) er en dene/canadisk sanger og sangforfatter født og oppvokst i Yellowknife, Northwest Territories. Allerede i veldig ung alder ble Leela interessert i musikk, og i 8-årsalderen startet hun sin musikalske karriere. I dag er hun en av de mest kjente artistene i det nordlige Canada.

Hun har gitt ut tre soloalbum og fått flere priser for sin musikk. Under «Canadian Aboriginal Music Awards» har hun vunnet prisene Beste kvinnelige artist, Beste folk album og Beste sangforfatter.

Sylvia Cloutier

Sylvia Cloutier er dattera til den kjente klimaaktivisten Sheila Watt-Cloutier. Hun er blitt kjent for sin strupesang, trommedans og scenefremtredener.

– I vår form for strupesang imiterer vi lyder fra naturen, forklarer Sylvia Cloutier.

Diyet

Diyet er en artist fra Burwash Landing, Yukon. Hun tilhører Kluane First Nation. Hennes bestemor var operasanger og faren var musiker. Musikken har alltid vært en naturlig del av hennes familie og derfor var det også naturlig at hun ble en artist.

Diyet har studert musikk ved University of Victoria og har opptrådd siden hun var 15 år både i Japan, Canada og Europa. I 2005 vendte Diyet tilbake til Burwash Landing hvor hun har et eget produksjonsselskap for bevarelse av den lokale kulturarven.

Diyet er inspirert av sine egne First Nations røtter og kultur.

Korte nyheter

  • Britta Marakatt-Labba utnevnt til æresmedlem

    Loga sámegillii.

    Britta-Marakatt Labba ble utnevt til nytt æresmedlem i Samisk Kunstnerforbund under forbundets årsmøte 14. april. Det skriver de i en pressemelding.

    Over 23.000 besøkende de to første ukene på Marakatt-Labba utstilling.

    «For hennes eksepsjonelt kvasse sting som spenner over kunstverdenen. Hennes kunstneriske arbeid har formidlet samiske historier, følelser og levekår gjennom kunst. Med sine unike verk har hun blitt en av de mest fremtredende samtidskunstnerne.»

    Det er en del av begrunnelsen for hvorfor Marakatt-Labba utnevnes som æresmedlem.

    Marakatt-Labbas utstilling «Sylkvasse sting» fikk en sekser av NRKs kunstkritiker.

    Britta Marakatt-Labba
    Foto: Susanne Hætta
  • Britta Marakatt-Labba ođđa gudnemiellahttu

    Les på norsk.

    Britta Marakatt-Labba lea Sámi Dáiddačehpiid Searvvi ođđa gudnemiellahttu. Dan mearridii Sámi Dáiddačehpiid searvvi jahkečoahkkin cuoŋomanu 14. beaivvi, čállet preassadieđáhusas.

    Guovtti vahkkus fitne 23.355 olbmo Nationálamuseas geahččamin Britta Marakatt-Labba dáiddačájáhusa.

    «Su erenoamáš bastilis sákkaldagain mat johtet miehtá dáiddamáilmmi. Su dáiddalaš barggut leat gaskkustan sámi muitalusaid, dovdduid ja eallindiliid dáidaga bokte. Su erenoamáš dáidagiin lea šaddan okta dain eanemus mearkkašahtti dálá áiggi dáiddáriin.»

    Die lea oassi searvvi ákkastallamis, ahte manne Marakatt-Labba válljejuvvo gudnemiellahttun.

    Britta Marakatt-Labba dáiddačájáhus, «Bastilis sákkaldagat» oaččui guđeča NRK:a dáiddaárvvoštallis.

    Britta Marakatt-Labba
    Foto: Susanne Hætta
  • Ánndaris Rimpi skal lede Samiske Komponister

    Loga sámegillii.

    Ánndaris Rimpi er en lulesamisk komponist, lydkunstner og sanger fra Oalloluokta i Jokkmokk kommune. Rimpi er valgt til å lede Samiske Komponister

    Han komponerer danseforestillinger, teatre, kunst og kor. Han deltok også på årets Sámi Grand Prix, og har skrevet musikk til Carte Blanche, Det norske teatret, og er representert på Nasjonalmuseet.

    Rimpi har ambisjoner for embetet:

    – Jeg vil gjerne vise den utrolige bredden som finnes blant våre medlemmer, sier Rimpi til NRK.

    – Fra lydkunstnere, populærmusikkkomponister, musikkprodusenter til komponister av klassisk musikk og eksperimentell samisk musikk.

    Ánndaris Rimpi
    Foto: Luke Meisel