Hopp til innhold

– Alle i Norge bør lære seg samisk

Opplæring i samisk vil være naturlig å innføre fra første skoledag for alle seksåringer, mener redaktør Dag Herbjørnsrud.

Dag Herbjørnsrud

Ny Tid-redaktør Dag Herbjørnsrud mener alle i landet bør lære seg å si «buerie biejjie» samtidig med «god dag».

Foto: Kenneth Hætta

– Dette landet er en nasjonalstat befolket av to folk. De med samisk
morsmål må selvfølgelig lære seg norsk, eller bokmål, eller nydansk – som noen vil kalle det, for å gjøre det litt vanskelig.

– Hvis det først er slik, bør det også være slik at de med norskspråklig bakgrunn også lærer seg noe samisk. Men man bør nok ikke innføre dette ved hjelp av nye tester. Jeg ser heller samisk språk og kultur som en naturlig del av skolens allmenndannende tilbud.

Det sier Dag Herbjørnsrud (40), redaktør i Ny Tid, under en konferanse om sørsamisk oppvekst og utdanning i Trondheim.

Han mener det ikke bare skal undervises i samisk språk i forvaltningsområdet for samisk språk, hvor samisk regnes som et offisielt språk i Norge.

– Språkopplæringen bør ikke bare foregå i Alta, men jeg mener også i Oslo.

Obligatorisk

– Når skal samisk bli innført som fag? Så fort man begynner med norskundervisningen?

– Ja, samisk er jo norsk. Jeg mener fra barneskolen av.

Alternativt kan også samisk være et sidemål, synes han.

– Om sidemålsundervisningen snakker man bare om bokmål og nynorsk. Ta inn samisk også. Hvis sidemål er pliktig, må det selvfølgelig være obligatorisk å lære seg samisk, sier Herbjørnsrud.

Hans sønn går i førsteklasse, og lærte seg et ord eller to på samenes nasjonaldag 6. februar.

– Vi må ikke tenke på flerspråklighet som en belastning. Vi må se på dette som en gave.

– Jeg har hatt ønske om at mine barn skal få lære noe mer om den felles arven som de samiskspråklige og norskspråklige har sammen. Jeg mener at vi har ofte tar for gitt det vi er opplært til å tro, altså verdensbildene som har opplagret seg.

Egen røst

Herbjørnsrud bruker New Zealand som forbilde. Han mener landet har klart å gjøre maorienes kultur til en naturlig del av New Zealands kultur, også når det gjelder egne seter i parlamentet, hvilket han mener samer også burde ha i Stortinget for å ha en garantert røst.

Halfdan Svarte og Harald Hårfagre

Samene står helt sentralt i alle sentrale hendelser ved Norges grunnleggelse, derfor bør alle lære samisk, mener Herbjørnsrud.

Foto: frå Flateyarbok

Norge har derimot en islending som Herbjørnsrud gjerne vil trekke fram når han argumenter for hvorfor alle bør kunne samisk. Går man tusen år tilbake i tid, ser man samhold i Norge, mener han.

– I alle de viktige historiske skildringene fra de første århundrene i Norge, er det samene som er helt avgjørende sammen med de med norrøn bakgrunn, sier han.

Ifølge Snorre samarbeidet Harald Hårfagre med samene. Han hadde en samisk venn som sa han skulle bli Norges konge. Hårfagre giftet seg med en samisk kvinne som ble hans favorittkone, Snøfrid, som igjen ble stammoren til hele den norske kongerekka, uttalte Herbjørnsrud i sitt foredrag.

Uten mangfold hadde vi ikke hatt kongerekka vår.

Han viste også til Nansen, som lærte å gå på ski av samene før Grønlandsturen, og Sondre Norheims vidjebindinger - som samene oppfant, ifølge Herbjørnsrud.

Samisk er norsk

– Når alle de store ikonene i norsk historie har vært så nært forbundet med samisk kultur, er det merkverdig at det ikke er del av norske barn og voksnes allmennkunnskap.

Herbjørnsrud mener det handler om en positiv samhandling mellom folkene gjennom historien.

– Det handler, synes jeg, ikke bare om å lære om samisk kultur, det handler om vår felles samisk-norske kulturarv. Å lese det som blir kalt den norske kongesagaen er altså samisk historie. For å lese samisk historie, les sagaen skrevet på Island av Snorre. Eller man kan si, vil du lære norsk historie, ja vel – da må du lære samisk historie.

Video Fridtjof Nansens Grønlandsferd

– Det som er veldig merkelig er at «ingen» vet om samens innflytelse. Vi ble aldri fortalt det i noen lærebøker fra barnehage til universitet. Uansett hvor mye og hvor mange år, får man aldri vite om det.

Foto: Nyhetsspiller

Å dele det opp og si dette er samisk, dette er norsk, er kunstig, sier han – og viser til at seiding og ganning har vært en naturlig del både av samisk og norsk kultur for tusen år siden. At det skal være forskjell er noe som er av nyere dato.

Mangfoldet er gammelt

En grunnleggende misforståelse ligger til grunn hvis man tar avstand fra at samiske undertekster kan være like naturlig som norske undertekster på norsk TV, synes han.

– Med dagens mentalitet blir alt dette oppfattet som farlig og skadelig, men man bør ta i bektraktning at det startet for tusen år siden, at det nye ikke er mangfoldet, men frykten for det, de siste hundre årene. Hvis Snorre, Hårfagre, Nansen og Norheim klarte det, vil vi også klare det.

– Uten mangfold hadde vi ikke hatt kongerekka vår, sier Dag Herbjørnsrud.

Korte nyheter

  • Nettstedet samehets.no er åpnet

    Sametinget åpnet i dag nettstedet samehets.no som skal være til hjelp for dem som opplever samehets.

    Sametingsråd Runar Myrnes Balto fortalte at undersøkelser viser at hver fjerde kommentar på sosiale medier om samer er hetsende.

    Politidirektoratet har vært med på utviklingen av veilederen, og avdelingsdirektør Bjørn Vandvik sier at det er få anmeldelser til politiet som handler om samehets.

    – Vi opplever at det veldig mange som ikke melder fra av ulike grunner, og det er målet vårt med veilederen, sier Vandvik.

    Veilederen er på sør-, lule- og nordsamisk og på norsk, og der finner man informasjon om hvem man kan kontakte med spørsmål om samehets og rasisme.

    Bjørn Vandvik på Sametinget. Han er avdelingsdirektør i Politidirektoratet
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • Samehets.no lea rahppon

    Odne ledje sierra doalut Sámedikkis go neahttabáiki samehets.no rahppui.

    Sámediggeráđđi Runar Myrnes Balto doalai rahpansártni, ja das son giittii buohkaid geat leat leamaš ráđđeaddin ja veahkkin neahttabáikki bargguin.

    Guorahallamat čájehit ahte ollu sápmelaččat vásihit cielaheami ja vaši, ja danne lea dát neahttabáiki ásahuvvon.

    Politiijadirektoráhta ossodatdirektevra Bjørn Vandvik dadjá ahte sin mielas leat beare unnán áššit mat váidojit politiijaide.

    – Min mihttu lea ahte sápmelaččat dán neahttabáikki vehkiin oidnet ahte unohis vásáhusaid sáhttá váidit, dadjá Vandvik.

    Neahttabáikkis sáhttá válljet dan giela mii alcces heive; lulli-, julev- dahje davvisámegiela, dahje dárogiela.

    Åpning av nettstedet samehets.no på Sametinget i Karasjok
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • Sámemusea Siida evttohassan Jagi eurohpalaš musean

    Sámemusea Siida lea finálaevttohassan Jagi eurohpalaš musean 2024. Vuoiti válljejuvvo Portugala Portimãos miessemánu 4. beaivve European Museum of the Year Award konfereanssas, čállá Siida musea preassadieđahusas.

    – Mii illudat go miehtá Eurohpá leat fuomášan Siidda ođasmuvvama ja min máŋggabealat riikkaviidosaš barggu sápmelaš kulturárbbi ovdii, lohká museahoavda Taina Pieski.

    Mannan jagi gallededje 138 000 olbmo musea, 68 000 dain fitne geahččamin čájáhusaid.

    Jagi eurohpalaš musea tihttelis gilvalit 50 musea 24 riikkas. Dát bálkkašupmi lea juhkkojuvvon juo 47 jagi.

    Siida museum, Finland
    Foto: Ilkka Vayryneninfo / Siida sámi museum