Hopp til innhold

Litteraturpris til Tanakvinne

– Jeg ble helt ufokusert på det jeg holdt på med da jeg fikk beskjed om at jeg hadde vunnet en litteraturpris, sier Siri Broch Johansen.

Siri Broch Johansen

Siri Broch Johansen hadde ikke forventet å få Samerådets litteraturpris.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Samerådet har tildelt litteratur­prisen 2011 til Siri Broch Johansen fra Tana. Hun får prisen for barne- og ungdomsromanen «Sárá beaivegirji».

Prisvinneren sier at hun ble helt satt ut over gladmeldingen, og det var uventet for henne. Hun visste ikke engang at hun var nominert til noe som helst.

– Dette kom som et gledessjokk, jeg holdt på å øve til en konsert da beskjeden kom, og vi måtte bare ta pause, for jeg klarte ikke å fokusere på det jeg holdt på mes, sier Johansen til NRK Sápmi.

Siri Broch Johansen får uttdelt prisen blant annet fordi hun på en enkel og grei måte blander fantasiverden og det virkelige livet.

Prisen på 400 euro og et kunstverk, blir delt ut på Samerådets møte i Rovaniemi i Finland i midten av april.

Skjønnlitterær debut

Romanen er hennes skjønnlitterære debut. Den er utgitt av ČállidLágádus på nordsamisk, lulesamisk, sørsamisk og norsk. I tillegg finnes den som lydbok på de samiske språkene.

Hovedpersonen i boka er 11 år gamle Sárá. Hun opplever det som mange andre barn på landsbygda dessverre må oppleve: Faren begynner å pendle til byen og familien blir splittet. Småbruket deres blir nedlagt, og alle dyrene blir sendt til slakteriet.

Boka handler om hva Sárá gjør for at faren fortsatt kan bo hjemme og samtidig pendle til byen. Sárá får hjelp av Bákte-Lárás. Han bor inni berget. Sárá viser seg å være modig inntil det dumdristige. Samtidig går hun gjennom store prøvelser.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK