Hopp til innhold

– Vet ikke hva som skjer

Det svenske gruveselskapet Arctic Gold har investert nærmere 50 millioner svenske kroner på Biedjovággi-prosjektet. I går sa kommunen nei til gruveplanene deres.

Bidjovággi og Lars-Åke Claesson

Her i Bidjovággi ligger det store mengder gull og kobber, men Arctic Gold-sjef Lars-Åke Claesson vet ikke om de får tilgang dit.

Foto: Montasje / NRK

– Vi vet ikke enda hva dette betyr for våre planer i Bidjovággi, om kommunens vedtak betyr at det er full stopp i prosjektet vårt. Det er vi i ferd med å undersøke nå, sier administrerende direktør Lars-Åke Claesson i Arctic Gold.

I går vedtok kommunestyret i Kautokeino med et knapt flertall å si nei til det svenske gruveselskapet planer om gruvedrift i den nedlagte gruva ved Bidjovággi.

– Store penger investert

Arctic Gold har siden i går ettermiddag undersøkt om kommunevedtaket er gyldig og hva vedtaket betyr i praksis for selskapets planer med blant annet jurister.

Claesson sier at vedtaket kom som en overraskelse på dem alle.

– Det var overraskende for det var ikke den retningen som tidligere diskusjoner har dreid mot. Vi vet ennå ikke hva dette betyr for oss, sier han til NRK i dag.

Lars-Åke Claesson sier at de har jobbet med Bidjovággi-planene i nesten to år, og de har allerede investert opp mot 50 millioner svenske kroner i forprosjekt og prøveboringer.

– Det er ikke billig, det er store penger som er lagt ned i Bidjovággi. Om vedtaket innebærer at vi ikke kan gå videre, så er dette tapte penger, sier Claesson.

Video Lars-Åke Claesson om Biedjovággi

Arctic Gold-sjef Lars-Åke Claesson sier at selskapet har gått inn i Bidjovággi med tungt engasjement. Nå er gruveplanene noe mer usikre.

Foto: Nyhetsspiller

– Vil ikke gi seg uten kamp

Varaordfører i Kautokeino, Hans Isak Olsen

Varaordfører Hans Isak Olsen hadde ønsket at kommunestyret gikk inn for konsekvensutredning.

Foto: Kjell Are Guttorm/NRK

Varaordfører Hans Isak Olsen sier at kommunen må ta hensyn til reindrifta i slike saker da det er deres arbeidsplass og bruksområde. Olsen mener likevel at kommunestyret skulle ha gått inn for å utrede saken på en grundig måte før et slikt absolutt vedtak ble gjort.

– Slik som situasjonen er nå så vet ikke jeg om de fordeler eller ulemper som gruvedrift i kommunen medfører, og jeg har ikke et ordentlig grunnlag til å si ja eller nei.

Tidligere prøveboringer har vist at det ligger verdier for milliarder under bakken i Bidjovággi.

Varaordfører Hans Isak Olsen frykter at gruveselskaper ikke er villig til å gi seg uten kamp og at kommunen har gjort seg en bjørnetjeneste.

– Jeg tror at selskaper som allerede har brukt mange millioner på et prosjekt her, vil forsøke å gjøre alt de kan for å finne en inngang. Da er jeg redd for at kommunen med gårsdagens vedtak, gir fra seg retten til konsekvensutredning i fremtida.

Også leder Jan Ole Buljo i Kautokeino næringsforening frykter at gårsdagens vedtak blir stående som en prinsipiell avgjørelse. Han er redd for at avgjørelsen vil bremse det lokale næringslivet i bygda.

– Jeg tolker dette som at man prinsipielt er imot all gruvedrift i Kautokeino. Jeg tror at det går an å ha både gruvedrift og reindrift slik at de to ikke er til hindre for hverandre, sier Buljo til NRK.

– Vi trenger ikke flere utredninger

Kommunestyrets vedtak blir bejublet i reindrifta. Nils Henrik Sara som er leder i Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) synes politikerne har gjort en riktig avgjørelse.

– Det viser at politikerne også ser verdien av reindrift, sier Sara.

NRL-leder Nils Henrik Sara

NRL-leder Nils Henrik Sara synes at vedtaket som går imot gruveplanene er et godt og fornuftig vedtak.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Han er ikke videre bekymret for meldingene som har dukket opp på sosiale medier i etterkant av kommunestyremøtet i Kautokeino, der reindrifta får skylda for å være en bremsekloss og for å stagge utviklinga.

– Det har vi hørt i mange år allerede, men de som sier det bør seg seg rundt. De siste tiårene har det skjedd en stor utvikling og reindrifta har allerede mistet mye beiteland til industri og naturvern.

Nils Henrik Sara sier at vedtaket er en stor seier for næringa, og han ser heller ikke poenget med å utsette en slik sak eller å be om flere undersøkelser.

– Vi har hatt mange konsekvensutredninger opp gjennom årene, vi ser og vi vet hva gruvedrift gjør med naturen og beiteområdene. Vi vet også hva gruvedrift i Bidjovággi har ført med seg, vi trenger ikke mer av det, sier han.

Det er mer enn 20 år siden drifta ble lagt ned i Bidjovággi, men reindrifta i området tror at vannene siden da har vært forgiftet . Folkeaksjonen mot giftutslipp i Bøkfjorden i Finnmark har advart Kautokeino kommune mot gruvedrift i Bidjovággi.

Korte nyheter

  • Finnmárkku buohcceviesut báhtaranlanjaid haga

    Girkonjárjja iige Hammerfeastta buohccevissui leat huksejuvvon báhtaranlatnja Finnmárkkubuohcceviesu dieđuid mielde. Álttá klinihkkas ja Sámiklinihkas maid váilot báhtaranlanjat.
    Dálá máilmmegovas ii oro dat soahpamin, dadjá doavttir Mads Gilbert. Son lea bargán doavttirin maid máŋgga soahteguovllus.
    Ahte ođđa buohcceviesut huksejuvvojit Finnmárkui báhtaranlanjaid haga, dasa lea 1998 stuorradiggemearrádus sivvan. Dan dadjá Mona Christensen Brygard, siviilasuodjlausa ossodathoavda. Ja lasiha vel ahte dás lea sierralobi vejolašvuođas sáhka.

    Kirkenes sykehus.
    Foto: Gunnar Sætra / NRK
  • 29 duššan johtolagas dássážii dán jagi

    Dán jagi vuosttaš njealji mánus leat njeallje vázziolbmo duššan johtolagas. Dat lea dušše okta unnit go olles diimmá jagi. Dássážii dán jagi leat oktiibuot 29 olbmo duššan johtolagas - 22 olbmo eambbo go diibmá seammá áiggi.
    Nu čállá Trygg Trafikk.

    Trafikk
    Foto: Tore Ellingseter / NRK
  • Samisk grafiker vinner kunstpris

    Loga sámegillii.

    Tomas Colbengtson er vinneren av «Queen Sonja’s Print Award», som er en pris for grafisk kunst.

    Dronningen vil selv overrekke prisen i Bodø 5. juni. Prisen deles ut annethvert år.

    – Jeg er begeistret over at årets pris går til en samisk kunstner. Tomas Colbengtsons verk er allerede representert i museumssamlinger, og jeg håper denne prisen vil gjøre arbeidet hans enda mer kjent internasjonalt, uttaler dronningen i en pressemelding.

    Colbengtson er fra Tärnaby i Sverige.