Hopp til innhold

– Vi må møte folk med respekt

Biskopen i Nord-Hålogaland er forskrekket over måten rom-folket blir behandlet på og hetset i Norge.

Per Oskar Kjølaas og romleiren på Årvoll

Biskopen i Nord-Hålogaland, Per Oskar Kjølaas, minner om at alle mennesker må behandles med respekt. Det gjelder selvsagt også rom-folket.

Foto: Montasje: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg synes det er veldig leit og blir forskrekket. Selv om jeg opplever veldig mye, så blir jeg veldig lei meg og forskrekket når jeg ser at vi lærer så lite av de erfaringene som vi har gjort oss. Jeg må si jeg støtter statsmininisteren fullt ut i hans oppfordring om å tenke seg om hvilke ord vi skal bruke og hvordan vi skal omtale hverandre - og å tale både med hverandre og om hverandre i dette landet, sier biskop Per Oskar Kjølaas.

En romfolk-leir, som først ble etablert utenfor Sofienberg kirke på Günerløkka i Oslo lørdag 7. juli i år skapte opphetet debatt. Senere ble leiren flyttet til et grustak i nærheten av et boligfelt i Årvoll i Bydel Bjerke.

Tidligere denne uken ble fire menn kjørt til arresten i Oslo da det ble skutt fyrverkeri mot romfolk-leiren . Ingen personer ble skadd av fyrverkeriet. De fire er anmeldt for blant annet skremmende og plagsom adferd.

– Eldre mennesker i området tør ikke lenger gå ut fordi de er redde. Jeg håper de forsvinner veldig fort, uttalte beboer Ellen Bjerke. Et titalls naboer hadde i møtt opp og sto på tomta siden morgenen. Flere av dem sa til NRK at de er villige til å gå til aksjon hvis det blir nødvendig.

Kalt både brunsnegler, flått og dyr

Romfolkets tilstedeværelse i Oslo har også brakt frem til dels svært grove karakteristikker.

I ulike nettfora har de blitt kalt både brunsnegler, flått og dyr.

Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Foto: Vilde Helljesen/NRK

– Toleranse, mangfold, demokrati og åpenhet er verdier som står veldig sterkt i det norske samfunnet, og nettopp derfor er det så forstemmende å se noen av de karakteristikkene og uttalelsene som kommer om romfolket i disse dager, sier statsminister Jens Stoltenberg .

På søndag er det ett år siden terroren i regjeringskvartalet og Utøya rammet Norge. Da ble 77 mennesker drept. Hele landet var da opptatt av kjærlighet, samhold og medmenneskelighet. Biskopen frykter at altfor mange allerede har glemt dette.

– Vi lærer så lite av slikt. Vi gjør en ting en dag og en helt annen ting en annen dag. Det vi ser nå står i skarp kontrast til det vi opplevde i fjor og som vi også skal markere kommende søndag. Vi må virkelig tenke oss om, anmoder biskopen i Nord-Hålogaland bispedømme.

Biskop Per Oskar Kjølaas.

Biskop Per Oskar Kjølaas.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

I vinter var det også en opphetet hets av samer i forbindelse med debatten om Tromsø skulle innlemmes i forvaltningsområdet for samisk språk. Biskopen ser en parallell i den hetsen som romfolket opplever nå i forbindelse med det som skjer i Oslo.

– Det kan se sånn ut at det er en parallell, både romfolket og samefolket er jo minoriteter. Det virker som at det som er annerledes, det som på en måte ikke er flertallets tankegang, det kan man behandle slik som man vil. Etter min mening kan man ikke det. Fra kirkelig hold prøver vi hele tiden å si at den samiske kulturen og det amiske kirkelivet er likeverdig med det tradisjonelle norske. Dette går også som en rød tråd gjennom den virksomheten som vi har. Jeg tenker at slik bør det også være i landet forøvrig, mener Kjølaas.

Tok bolig i en park i Bodø - kastet ut

Debatten har rast etter at en gruppe rumenske tiggere har tatt bolig i en park i Bodø , men nå skal de bortvises.

Rumenerne har blant annet benyttet friluftsområdet, som ligger tett lokalisert til en barnehage, som toalett.

– I all hovedsak er det de sanitære forholdene på området som ligger til grunn for bortvisningen. Det flyter med avføring og toalettpapir på området, noe som representerer en stor smittefare for både mennesker og dyr som ferdes i området, forklarer Kurt Stien i Helse- og Miljøtilsynet i Salten.

Nå har rumenerne fått beskjed om at de må forlate Rensåsen innen klokken 12 på fredag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Varaordfører Tom Cato Karlsen (t.h.) ga selv romfolkene i Gråholten beskjed om at de ikke lenger fik

Her får de rumenske tiggerne beskjed om at de må fjerne seg fra Rensåsen.

Foto: Steinar Rostad Breivik / NRK

37 år gamle Roberto er en av rumenerne som nå bortvises fra parken. For ham gjør dette en allerede vanskelig situasjon enda vanskeligere.

Han jobbet som tomatplukker i Italia i ti år, før den økonomiske krisen gjorde at han mistet jobben. Han har vært i Bodø i en måned sammen med sin bror, sine fire barn og hans kone.

Roberto - rumensk tigger i Bodø

Roberto er en av tiggerne som nå mangler en plass å være.

Foto: Kari Skeie / NRK

– Vi tigger for å hjelpe barna våre. Men om en måned må vi dra hjem, for da begynner skolen, sier Roberto.

På en god dag kan han klare å samle sammen 150 kroner i Bodø. Bedre enn han klarer å skrape sammen hjemme i Romania.

Biskop Per Oskar Kjølaas sier at det er viktig å besinne seg - å tenke seg om - nå når elendigheten i Europa og resten av verden kommer så nært der vi bor.

– Det jeg tenker er at når man møter hverandre må man behandle hverandre med respekt. Selv om man er uenig, selv om man ikke forstår hverandre, så må man behandle hverandre med respekt og ikke skjelle hverandre ut. Det er ikke et godt forbilde for en nasjon som vil kalle seg for et flerkulturelt samfunn å gjøre det på den måten, sier biskop Per Oskar Kjølaas.

Korte nyheter

  • Sámi muséa Siida lea jagi eurohpalaš muséa

    Bálkkášupmi man «European museum of the year Awards» juohká, vuittii Siida muséa Anáris.

    Jury čállá earet eará ahte «musea lea čájehan earenoamášvuođa dan rabas, searvvaheaddji searvadahttinproseassas, mii buktá ođđa vejolašvuođaid sihke sámi álbmogii ja viidát álbmogii čatnat vássánáiggi ja dálááiggi oktii.

    Dohkkehettiin iežaset vuoigatvuođa eaiggáduššat álgoálbmogiid eatnamiid juridihkalaš dásis ja Sámi parlameanttaid kultuvrralaš iešmearrideami gaskaoapmin, de musea maid nanne viidábut digaštallamiid das mo álgoálbmogat, sihke Eurohpás ja máilmmiviidosaččat, galget divodit eatnamiid. Musea lea beaktilis veahkki das ahte olbmot besset áddet kultuvrralaš dialoga ja álgoálbmogiid rolla ođđaáigásaš dáhpáhusain, ja seammás viiddida gussiid máhtu ja ipmárdusa álgoálbmogiid servodatlaš čuolmmaid birra.»

    Sámi musea Siida lea Suoma beali sámiid našuvnnalaš musea, áidna dohkkehuvvon eamiálbmotkultuvra Eurohpás.

    Dát lea áidna musea Suomas mii aktiivvalaččat čohkke Sámi kulturárbbi dainna lágiin ahte seailluha, suodjala ja čájeha Sámi konkrehtalaš ja ii-materiálalaš kulturárbbi ja čađaha čoakkáldagaide vuođđuduvvi dutkama.

    Siida museum, Finland
    Foto: Ilkka Vayryneninfo / Siida sámi museum
  • 39 duššan dulvái Brasilas

    Garra arvvit Lulli-Brasila Rio Grande do Sul guovllus lea dahkan ahte 39 olbmo leat duššan, ja vel 68 leat ain jávkosis.

    Nu čállá AP.

    Siviilasuodjalus Brasiilas dajai bearjadaga ahte arvvit duššadit gávpogiid ja leat bággen duháhiid vuolgit ruovttuineaset.

    Guovllus maid ásset eamiálbmogat, geaidda maid čuohcá garrasit, čállá AP.

    Dát lea njealját jápmadulvi Brasilas jagis, maŋŋil dulvadeami suoidnemánus, čakčamánus ja skábmamánus 2023 ja dat godttii oktiibuot 75 olbmo.

    Brasiila geologiijadoaimmahat muitala ahte dát lea vearrámus dulvi man sii leat registreren goassige.

    Muhtun gávpogiin lei čáhci alimus dásis dan rájes go registreremat álge measta 150 jagi dás ovdal, čállá lágádus.

    A highway is partially submerged by flood waters caused by heavy rains, in Porto Alegre, Rio Grande do Sul state, Brazil, Friday, May 3, 2024.
    Foto: Carlos Macedo / AP Photo
  • Over 130 skader etter Nato-øvelse i Norge

    28 skader på husdyr og to meldte skader på dyrket mark er blant de 130 skadene som er meldt inn etter Nato-øvelsen Nordic Response i mars.

    Over 20.000 soldater fra 13 land deltok i øvelsen Nordic Response fra 3. til 14. mars, som ble gjennomført i nordlige deler av Norge, Sverige og Finland.

    Totalt er det meldt inn 131 skader i Norge så langt som følge av øvelsen, skriver Nationen. Det er meldt inn flest skader på materiell, veier og husdyr, og det kommer fortsatt inn nye meldinger om skader, opplyser Bø.

    – Jeg syns det er en normal mengde. Når folk nå har fått summet seg litt, og snøen begynner å forsvinne, så vil det nok komme mer. Samtidig, når jeg tenker på hvor stor øvelse det var, er det nok litt mindre enn normalt, sier Marianne Rygh Bø, miljøvernoffiser i Forsvaret.

    Skadene på husdyr som er meldt inn, dreier seg hovedsakelig om reinsdyr, opplyser Bø.

    – Vi hadde blant annet en hendelse med et helikopter som fløy feil, fordi piloten misforsto hvor de kunne fly. Så flere av sakene gjelder en hendelse. Det er tilfeller der rein er blitt spredt, eller er blitt blandet sammen, sier Bø.

    (©NTB)