Hopp til innhold

– Jeg trekker meg

Willy Ørnebakk (52) ønsker ikke å stille som presidentkandidat for Arbeiderpartiet. I dag orienterte han valgkomitéen at han trekker seg.

Willy Ørnebakk

Willy Ørnebakk har varslet valgkomitéen i Ap.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Ja, det er korrekt at jeg trekker meg, sier Ørnebakk til NRK.

52-åringen ble nominert på topp i Gáisi valgkrets allerede i begynnelsen av oktober i år . Han ble også foreslått som presidentkandidat av valgkretsen. Selv har han ved en rekke anledninger bekreftet at han ønsker å være kandidat.

Valgkretsen utgjør Nord-Troms, samt Tromsø kommune.

– Jeg var toppmotivert og hadde full gass da jeg ble nominert. I tillegg opplevde jeg massiv støtte, og det synes jeg var vanvittig inspirerende. Men det som har skjedd de to siste månedene har gjort at jeg mistet motivasjonen, sier han til NRK.

– Kulturen i Ap

Ørnebakk viser til en kultur i Arbeiderpartiet som nå har blitt avgjørende til at han velger å trekke seg.

– Det er noe med kulturen i og rundt vår organisasjon, og som er en utfordring. Vi har i løpet av mange år hatt diverse medieoppslag med både store- og små saker. Jeg har opplevd dette bli forsterket de to siste månedene, sier han.

Han viser til saken om reiseregningene som NRK offentliggjorde like før den samepolitiske konferansen . I forrige uke ble det kjent at flere i Aps sametingsgruppe var misfornøyd med lederstilen hans.

– Gjør hva som helst for å sverte andre

– Noen ganger handler det om meg. Slik jeg har lokalisert det, og kjenner til, så handler dette om at det er folk i egen organisasjon som er villig til å bruke hva som helst for å sverte andre istedenfor å fremme sin egen kvalitet og politikk.

– Det går inn på meg og familien, venner og de som står rundt meg. Og nå har det blitt verre og verre. Det ble vanskeligere å finne gode argumenter for å overbevise meg selv om at jeg ville fortsette med et slikt liv, sier Ørnebakk til NRK.

Ørnebakk sier det er viktig å ha et godt team rundt seg hvis han skal kjempe om å bli sametingspresident.

– Når man opplever utrygghet og mistanke, så føler man seg ikke vel. Derfor har jeg kommet fram til at jeg ikke lenger kan lede et slikt team, sier han.

Overraskende

Nyheten om avgjørelsen kommer svært overraskende. Etter det NRK erfarer har han i løpet av helgen vurdert hva han skal gjøre i forbindelse med presidentkandidaturet.

– Jeg vil først orientere valgkomitéen om avgjørelsen, sa Ørnebakk til NRK mandag formiddag.

Ørnebakk avviser bestemt at hans avgjørelse har noen paralleller til Roger Ingebrigtsen-saken.

Det var planlagt et telefonmøte med Aps valgkomité som ledes av Per Mathis Oskal.

Egil Olli (t.v.) og Willy Ørnebakk

Willy Ørnebakk (t.h.) blir ikke Egil Ollis etterfølger.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Ifølge kilder NRK har snakket med, er Ørnebakks avgjørelse både overraskende og uventet. Ingen i Aps sametingsgruppe hadde ventet en slik utvikling.

Sametingspresident Egil Olli vil ikke si noe om saken eller om han har fått beskjed fra Ørnebakk selv om hans avgjørelse.

– Hvem jeg snakker med, vil jeg ikke si noe om, sier han til NRK.

Trekker seg som toppkandidat

Lørdag skal Arbeiderpartiet samles i Tromsø for å velge president- og visepresidentkandidat til neste års sametingsvalg.

Ørnebakk som har vært gruppeleder på Sametinget hele tiden mens Olli har vært president, var blant de mest opplagte etterfølgerne. I løpet av de siste ukene har imidlertid flere Ap-folk meldt seg som konkurrenter.

– Jeg trekker meg også som toppkandidat på Aps liste i Gáisi valgkrets. Det er de interne arbeidsforholdene og kulturen i vår organisasjon som skikkelig utfordrende. Derfor ville det bli helt feil å delta i sametingsgruppa i en eller annen rolle, sier Willy Ørnebakk.

Han skal snakke nærmere med sametingspresident Egil Olli om jobben som gruppeleder for Ap-gruppa.

Korte nyheter

  • Vandring i samiske landskap med artisten Katarina Barruk

    Lulesamisk kirkeliv i Den norske kirke inviterer mandag 17. juni til vandring i Hamarøys samiske landskap.

    Vandringen går til helleren Lappkjerka ved Kaldvågen.

    Underveis i vandringen blir det rom for både stillhet og samtale, og ved bålplassen blir det servert gáhkko og kaffe, skriver Facebooksiden Julevsáme girkkoiellem om arrangementet.

    Det blir også musikk av den umesamiske artisten Katarina Barruk og musikeren Arnljot Nordvik.

    Arrangementet inngår i Bodø 2024s delprosjekt European Cabins of Culture, der de sammen med Den Norske Turistforening og Nordlandsruta presenterer turisthytter og turdestinasjoner i Nordland, som forvandles til bittesmå kulturhus der kunstnere og artister får skape et kulturelt program ute i Nordlandsnaturen.

    Lappkjerka i Hamarøy
    Foto: Johnny Andersen / NRK
  • Sametinget besøker pitesamisk område

    Tirsdag 6. og onsdag 7. mai skal Sametinget reise rundt i pitesamisk område i Nordland og ha dialogmøter med pitesamiske institusjoner for å høre mer om hvilke utfordringer de har.

    Sametingsråd Maja Kristine Jåma skal sammen med politisk rådgiver Nils Ante Eira besøke Dållågádden Villmarkscamp i Tollådalen i Beiarn, Adde Zetterquist Kunstgalleri og Nordland nasjonalparksenter på Storjord i Saltdal og bedriften til Margareth og Lennart Ranbergs fra Moen, og ha dialogmøter med Torill og Knut Sivertsen og styret i Salto Bihtesamiid Searvi/Salten Pitesamiske Forening.

    De skal også ha møter med pitesamisk senter Duoddara ráfe, Saltfjell reinprodukter, ordfører i Fauske Marlen Rendall Berg (Sp), foreningen Pitesamisk Museum, Duokta reinbeitedistrikt og Ballvatn reinbeitedistrikt.

    Pitesamiske bygninger ved Nordland nasjonalparksenter
    Foto: Sander Andersen / NRK
  • Dielddanuoris ođđa sátnejođiheaddji

    Vuosaárgga váljejuvvui sápmelaš Dielddanuori sátnejođiheaddjin njealjji mánnui, Dielddanuoris Mátta-Romssas, go sátne­jođiheaddjii ii sáhte doaibmat sátnejođiheaddjin go seammás lea fága­ovddas­vástideaddjiin el-fidnodagas.

    Dielddanuori sátne­jođiheaddji Robin Ridderseth lea miesse­mánu 6. beaivves gitta čakčamánu 4. beaivve rádjai sátne­jođiheaddji ámmáha virgelobis. Duogáš dása lea go El bearrái­geahčču ii dohkket ahte son ollesáigge bárggus sátne­jođiheaddji, seammás go son lea fága ovddas­vástideaddji elektrihkkár­fitnodagas.

    Ridderseth lohká iežaset dál ohcat earáid fága­ovddas­vástideaddji bargui, muhto lohká váttisin gávdnat olbmuid dákkár bargui.

    Gielddaid oktasašlihttu, KS lea maid geahčadeamen rihkku go El-bearráigeahčču mearrádus olbmoš­vuoigat­vuođaid go Ridderseth ii beasa doaibmat sátne­jođiheaddjiin.

    Máŋŋebárgga rájes doaibmá Odd-Are Hansen sátne­jođiheaddjin. Son ii loga politihkka rievdat, muhto son áigu atnit erenomážit sámi áššiid čálmmis.

    Robin Ridderseth, Odd-Are Hansen
    Foto: Mathis Eira / NRK