Hopp til innhold

Holm tar over for Gelius i USA

80 sendte 108 søknader på fire jobber. I dag fikk fem av dem beskjed om å flytte utenlands for NRK. Se lista over de nye utenrikskorrespondentene her.

Utenrikskorrespondenter for NRK februar 2013.

Anders Tvegård, Gro Holm (begge i USA), Espen Aas (Storbritannia), Åse Marit Befring (Europa), Sverre Tom Radøy, Christine Præsttun (begge i Afrika), Sigurd Falkenberg Mikkelsen (Midtøsten), Hans Wilhem Steinfeld (Russland) og Anders Magnus (Asia) dekker verden for NRK.

Foto: Google maps/NRK

I januar ble det kjent at det var hele 108 søknader til de fire korrespondentstillingene i Afrika, Brussel, London og Washington.

Både kjente eksterne og interne kandidater fylte opp søkerlista, men det var fem faste ansatte som i dag fikk beskjed om å dekke hver sin del av verden for NRK.

  • Washington: Gro Holm (tar over etter Jon Gelius)
  • London: Espen Aas (tar over etter Gry Blekastad Almås)
  • Brussel: Åse Marit Befring (tar over etter Hege Moe Eriksen)
  • Nairobi: Christine Præsttun og Sverre Tom Radøy (tar over etter Lars Sigurd Sunnanå)

– Så vidt jeg vet er det første gang vi sender ut et ektepar på en og samme korrespondentposisjon. Et nytt grep, som vi har tro på, sier utenrikssjef Knut Erik Holm.

Holm refererer til ekteparet Præsttun og Radøy, som snart setter kursen mot Kenya for å dele jobben som Afrika-korrespondent.

– Det blir kjempestas å få jobbe med Christine, og det var en av premissene for at vi søkte at vi fikk jobbe sammen, sier Radøy til NRK.no.

Han tror at han og Præsttuns ulike bakgrunn kan være positivt for arbeidet de skal gjøre.

– Vi kan formidle stoff fra forskjellig ståsted som mann og kvinne. Ulik bakgrunn, interesser og en aldersforskjell på 16–17 år gjør også at tilfanget på stoff som vi sender hjem blir større og bredere, sier han.

Et kontinent i rivende utvikling

Radøy ser frem til å dekke det afrikanske kontinentet, og vil formidle de beste historiene på godt og vondt.

– Det blir viktig å dekke Afrika på samme måte som vi dekker ethvert annet kontinent. Spesielt spennende blir det å få historien om et Afrika i vekst og i en rivende utvikling. Kontinentet har gått fra å ikke bety så mye for Norge, til å bli et like viktig kontinent som resten, sier han.

Radøy har tidligere reist mye i forbindelse med reportasjejobbing, og gleder seg til å få brukt flere sider av seg selv.

– Å være korrespondent er den jobben som journalist der du får brukt flest sider av deg, og jeg gleder meg til å lære mer.

Men den mangeårige programlederen i Dagsnytt 18, ser også «med dyp sorg» på at han må forlate redaksjonen han nå jobber i.

– Det å jobbe i en så fantastisk redaksjon med så mange flinke folk, og få lov til å være representatøren for det de har jobbet med hele dagen, er fantastisk. Jeg kommer til å savne det langt inne i hjerte og hode, sier han.

Holm tar over for Gelius

Jon Gelius fikk jobben som USA-korrespondent i 2010, etter å ha vært sjef for NRKs nyhetsredaksjon. Nå vender han hjem og blir erstattet av utenrikskommentator Gro Holm. Hun ser frem til oppgaven som ligger foran henne, og gleder seg til å dekke kontinentet.

– Landet rommer så mye, fra en kultur som vi alle har vokst opp med, til storpolitikk, sier Holm.

Hun avviser at hun kun kommer til å trippe på trappa til Obama.

– Nå har jeg kommentert storpolitikk i lengre tid, så det skal bli fint å få samfunnet under huden. Nå bare gleder jeg meg stort til å ta fatt. Men før jeg reiser skal jeg lære meg spansk og videojournalistikk, så læringskurven blir bratt, sier hun.

Nye fjes i Europa

Espen Aas blir den som tar over jobben etter Gry Blekastad Almås i London. Han har erfaring som blant annet reportasjeleder i nyhetsavdelingen. Mens NRKs nye korrespondent i Brussel, med ansvar for Europa, blir Åse Marit Befring fra utenriksavdelingen.

– Korrespondentene må kunne levere gode reportasjer i felt. Deres oppgaver er å fange opp saker og tendenser som vi ikke ser andre steder, og å bidra med egne historier. Samtidig er det viktig at de kan komme opp med grundige analyser, har Holm uttalt til NRK.no tidligere.

Korrespondentene Sigurd Falkenberg Mikkelsen (Midtøsten), Hans-Wilhelm Steinfeld (Russland), Anders Magnus (Asia) og Anders Tvegård (USA) blir værende på post

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP