Hopp til innhold

Politiet oppfordrer beliebers: – Ikke møt opp for tidlig

Sikkerheten står i høysetet, og politiet er godt forberedt til Justin Bieber-konsertene på Telenor Arena neste uke. Men innsatsleder Tomm Berger oppfordrer konsertgjengerne: – Ikke møt opp for tidlig.

Beliebers i Oslo

Mye politi var i sving for å holde orden på belieberne i fjor. I år blir det enda flere.

Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix

Tirsdag, onsdag og torsdag blir det storinnrykk av over 60.000 beliebers til Telenor Arena, når Justin Bieber spiller tre etterlengtede konserter.

Politiet i Asker og Bærum har forberedt seg i lang tid, og innsatsleder Tomm Berger sier at de skal klare å avvikle arrangementet trygt og sikkert.

– Vi bygger mye gjerder og infrastruktur, og sammen med planlagte publikumsområder, samt vektere, politi og sanitetspersonell, så er vi helt sikre på at vi kommer til å klare å avvikle dette trygt og sikkert, sier han til NRK.

Han sier det skal bygges forskjellige soner og barrikader, og det skal ikke være mulig å bryte og rive ned gjerder denne gangen.

– Vi har godt med gjerder, og barrikader foran gjerdene. Så det skal være trygt for alle parter, sier han.

Ikke møt for tidlig

Han oppfordrer også til å ikke dukke opp tidlig. Fredag morgen er det kun én varmegrad og snø i lufta, og ifølge YR, er det ikke veldig sannsynlig at våren rekker å dukke opp for fullt neste uke.

– Og da er det slitsomt, surt og kaldt å stå her i mange timer, og da får man ikke nytt konserten, som jeg regner med er det viktigste for fansen, sier han.

Er det trygt å sende barna alene på konsert?

– Det kommer an på alderen på barna, men å slippe dem inn på innslippsområdet og inn på konserten, det er trygt, gitt at de er i riktig alder. Arrangøren har sagt at det skal være med voksne til barn under 13 år, sier Berger.

En av de viktigste oppfordringene Berger har til fansen og foreldre, er å bruke kollektiv transport for å komme seg ut til arenaen.

– De må reise kollektivt, og ikke bruke privatbil sammen med foreldrene sine, for det blir ikke mulig å parkere eller å slippe av og hente barn i nærheten av arenaen. Bruk Lysaker stasjon som knutepunkt, eller bruk shuttlebussene som går fra Oslo sentrum, sier han.

Vil være godt synlig

Berger forteller også at det kommer til å være mye synlig personell på konsertområdet, både politi, vektere og sanitetspersonell. I tillegg kommer det til å være sivilt personell som har andre oppgaver.

Hva med lommetyver og svartebørsbilletter?

– Vi har satt av egne ressurser som vil arbeide mot svartebørs og lommetyveri, men vi anmoder alle til å ikke vise fram billetten sin til andre enn vektere, arrangører eller politi, sier han.

Billetten er et verdipapir, og mister man den, kommer man ikke inn på konserten. Berger oppfordrer derfor til å være forsiktig, og ikke løpe rundt og vifte med billett og mobiltelefon.

– Da er det veldig lett for noen med dårlige hensikter og nappe begge delere ut av hendene, sier han.

Voksne fra Røde Kors til stede

I tillegg til sikkerhets- og sanitetspersonell, vil også Røde Kors være til stede med «kosepatruljen» fra Kors på halsen. Den består av frivillige som skal være der for ungdom som vil snakke og har noe på hjertet.

– De skal bidra til å roe ned, trøste, snakke med og se til at de som skal på konserten har det bra. Kosepatruljen er ikke noe medisinsk personale, men vil selvsagt hjelpe de som trenger det til rett plass. Kosepatruljen skal ha fokus på det psykososiale, sier leder i Kors på halsen, Nelli Kongshaug, i en pressemelding.

Hun oppfordrer og ønsker at foreldre forteller om tilbudet før barna reiser på konsert, så de vet at det er voksne å snakke med hvis de er bekymret.

Kors på halsen har, i tillegg til arrangøren Atomic, de siste ukene mottatt en rekke urovekkende henvendelser fra unge beliebers som er fortvilet fordi de ikke har billett til konserten.

– Noen av dem som kontakter Kors på halsen har fortalt at de ikke har fått tak i billetter og er lei seg fordi venner skal reise. De føler seg utenfor og synes det er vanskelig, sier Kongshaug.

Hun sier også at de har fått flere positive henvendelser fra glade beliebers som bare vil snakke om spenningen og gleden de ikke får forståelse for hjemme.

– Mange voksne forstår ikke «hysteriet», men med Kors på halsen kan de snakke om hva som er grunnen til at de liker Justin Bieber, uten å få negativ tilbakemelding. Kors på halsen lytter og tar de på alvor, avslutter Kongshaug.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober