Hopp til innhold

Erna ringte 22. juli-pårørende

– Jeg sitter her med tårer i øynene. Endelig blir vi tatt på alvor, sier 22. juli-pårørende etter at statsministeren ringte henne personlig for å invitere til møte med statsrådene.

Vanessa Svebakk og Odd Roger Bøhn

OFRE: Vanessa Svebakk og Odd Roger Bøhn mistet sin 14 år gamle datter på Utøya i 2011. De har savnet å bli inkludert i prosessen rundt det vedtatte nasjonale minnestedet på Sørbråten. Onsdag kom telefonen fra statsministeren som lyttet og inviterte til dialog. Nå føler de at de blir tatt på alvor.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Erna Solberg

INVITERER TIL DIALOG: Erna Solberg ringte Vanessa Svebakk for å invitere til dialog.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Vanessa Svebakk og familien mistet sin 14 år gamle datter Sharidyn Svebakk Bøhn på Utøya 22. juli 2011.

I ettertid har familien stått frem for å forsøke å stanse det vedtatte minnestedet på Sørbråten innenfor Utøya. De synes prosessen har gått for fort, og de føler seg overkjørt fordi de ikke har blitt inkludert i diskusjonen, blant annet rundt bruken av deres avdøde datters navn.

Hastemøte

I et brev til statsministeren, med kopi til kommunalminister Jan Tore Sanner og kulturminister Thorhild Widvey, ber Svebakk på vegne av flere i samme situasjon om en ny og mer inkluderende prosess rundt valg av sted og utforming av nasjonale minnesmerker.

Svebakk sier at statsminister Solberg ringte henne onsdag for å bekrefte at hun hadde mottatt brevet og at hun uttrykte stor medfølelse for de etterlatte.

– I tillegg inviterte hun oss og et par andre til møte med statsrådene Sanner og Widvey på fredag. Da skal vi stille opp på vegne av alle som står bak brevet vi sendte, sier Svebakk.

– At en statsminister ringer og sier at et av hennes departementer skal følge oss opp er stort. Jeg vet ikke om sånt skjer i andre land, sier Svebakk alvorlig.

– Endelig tatt på alvor

Bakgrunnen for telefonsamtalen er altså brevet som Svebakk sendte statsministeren på mandag. Her henviser hun til Regjeringens mandat vedrørende minnesmerkene hvor det i beskrivelsen står at «navn på de omkomne skal inngå i, eller fremkomme i tilknytning til minst ett av minnesmerkene/minnesmonumentene».

– Vi ønsker et minnested som skal hedre de vi mistet og de som overlevde Utøya, men vi opplever mangler i denne prosessen. Vi er ikke blitt inkludert og vi har ikke fått muligheter til å påvirke. Etter denne telefonsamtalen opplever vi endelig å bli tatt på alvor. Det er veldig gledelig, men egentlig skulle det bare mangle. Den siste tiden har vært en påkjenning og dessuten veldig, veldig trist, sier Svebakk.

Ber om ny og inkluderende prosess

Svebakk føler at hun har vært nødt til å gå til media for å bli hørt, og hun føler at hun blir stående veldig alene fordi mange av de andre pårørende ikke makter presset.

De vil at Utøya-etterlatte og andre berørte parter skal ha en reell medvirkning i saken.

– Jeg opplevde samtalen med Solberg som veldig positiv. Hun var rask på banen og jeg opplevde henne ikke som en politiker, men et statsoverhode, en som bryr seg.

Det er både opprørende og hårreisende at ansvaret for mangel på inkludering og medvirkning legges på de etterlatte. Enda verre er at vi tvinges ut i media for å banke i bordet og vise at her er vi, og får slengt tilbake at minnesmerkesaken angår ikke oss og er nasjonalt anliggende. Da stiller vi oss uforstående til Regjeringsmandatet og intensjonen om at «pårørende og etterlatte skulle inkluderes» i arbeidet.

Vanessa Svebakk / Åpent brev, statsministerens kontor

– Veldig rørende

Svebakk sier at det var veldig rørende å snakke med statsministeren.

– Det er kanskje den flotteste samtalen jeg har hatt etter alt vi har opplevd i forbindelse med 22. juli. Og at den kom så kjapt, det setter jeg stor pris på, sier Svebakk.

Minnesmerke Utøya

VIL IKKE HA DET: Sånn skal odden på Sørbråten bli, men mange av de etterlatte føler seg utestengt fra diskusjonen rundt det nasjonale minnesmerket på Sørbråten.

Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix

Hun forteller at hun overfor statsministeren uttrykte en stor lettelse for at saken nå blir tatt hånd om.

– Det har vært ubehagelig å måtte fronte dette i media. Jeg hadde ikke diskutert det med noen av de andre etterlatte da vi gikk ut med det. Etter telefonen har det vært mange gledestårer.

Statsministerens kontor bekrefter at telefonsamtalen har funnet sted, men vil ikke si noe om innholdet.

Etter at naboene truet med å gå rettens vei, hasteinnkalte regjeringen til et møte om det omstridte minnestedet ved Utøya.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober