Hopp til innhold

Holder folkemøte om omstridt 22.7.-minnested

Onsdag kaller myndighetene inn til åpent møte om det omstridte minnestedet på Sørbråten ved Utøya. Statsrådene Sanner og Widvey lover å lytte til innspillene, men avviser at det åpnes for omkamp.

Vinnerutkastet til minnested på Sørbråten

Vinnerutkastet til minnested på Sørbråten har høstet kraftig kritikk. Planene skal diskuteres i et åpent informasjons- og dialogmøte på Sundvolden hotell onsdag kveld.

Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB Scanpix

I kveld kl. 18.00 holder Koro og Statsbygg et åpent folkemøte på Sundvolden Hotell ved Tyrifjorden. Bakgrunnen for møtet er debatten har rast om det planlagte minnestedet ved Tyrifjorden etter at svenske Jonas Dahlberg gikk seirende ut av konkurransen om de nasjonale minnestedene for 22. juli-angrepene .

Dahlbergs forslag innebærer et omfattende inngrep i fjellet på Sørbråten, og har blitt møtt med kraftig kritikk, både blant naboer, pårørende og fagfolk.

Kommunalminister Jan Tore Sanner og kulturminister Torhild Widwey er ikke tilstede på kveldens åpne informasjons- og dialogmøte, som NRK.no følger og rapporterer fra.

Les: Naboer vil ikke ha minnesmerke | Mor vil stoppe Utøya-minnesmerke | Geolog: - Det blir som å skjære i en grushaug

Flere møter

Forrige uke varslet også naboene i Utstranda Vel at de har hyrt inn advokat Harald Stabell, og nå vurderer rettslige skritt for å få monumentet stanset .

Resultatet ble at kommunalminister Jan Tore Sanner og kulturminister Torhild Widvey, som sammen deler ansvaret for minnestedene, innkalte til et hastemøte med naboer og pårørende for å skape ro rundt prosessen .

Og møter har det blitt flere av. Tirsdag kalte statsrådene inn støttegruppa, fagetaten Kunst i offentlige rom (Koro), Statsbygg og ordføreren i Hole kommune, der kommunaldepartementet allerede har inngått leieavtale for grunnen minnestedet skal ligge på.

– Det var et veldig flott møte, der alle aktørene som er involvert rundt minnestedet var tilstede. Det var en fin måte å få drøfta ting som sikkert vil komme opp på folkemøtet på Sundvollen onsdag. Det er der de viktigste momentene vil komme på plass. Så jeg håper at vi kommer videre i saken, sier ordfører Per Berger (H).

Temperaturmåling

Han har tillit til at kulturminister Torhild Widvey og kommunalminister Jan Tore Sanner finner en løsning på konflikten rundt minnestedet.

Leder for den nasjonale støttegruppa for 22. juli, Trond Henry Blattmann, håper kveldens møte kan bidra til å få frem i lyset hva folk mener om det planlagte minnestedet.

– Folk kan få si sin mening, og det er veldig flott. Nasjonal støttegruppe vil være tilstede, og Koro vil være tilstede, og vi vil i så måte få en temperaturmåling på denne saken, sier Blattmann.

- Ingen omkamp

Kommunalminister Jan Tore Sanner sier at de først og fremst er opptatt av å få frem alle synspunkter, og at det skal være en verdig og god prosess frem til minnestedet er etablert.

– Det er grunnen til at vi har invitert pårørende, beboere, støttegruppen, AUF og Hole kommune, sier Sanner til NRK.

Han er imidlertid tydelig på at det ikke er aktuelt med noen omkamp i valget av minnested.

– Det er ikke et diskusjonstema nå.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober