Hopp til innhold

Ebok-gründer raser mot Cappelen – i møte med departementet i ettermiddag

Anders Storbråten i Ereadz sto klar til å konkurrere med Cappelen Damms strømmesatsing, men fikk ikke tilgang til forlagets katalog. Nå vil han at Kulturdepartementet rydder opp i regelverket.

Anders Storbråten møter Bjørgulv Borgundvaag

TAR SAKEN TIL TOPPS: Anders Storbråten i Ereadz (t.h.) fikk onsdag fremlegge sin sak for statssekretær Bjørgulv Borgundvaag i Kulturdepartementet.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Tirsdag inviterte Cappelen Damm presse, politikere og bokbransje til en presentasjonen av forlagets nye strømmetjeneste for e- og lydbøker.

På fremste rekke satt kulturminister Thorhild Widvey, som kalte tjenesten «en milepæl» for norsk bokbransje.

Les: Lanserer «bok-Spotify» uten Nesbø og Horst

Har prøvd i fem år

Det falt gründer Anders Storbråten tungt for brystet.

I fem år har han forsøkt å stable sin egen løsning for bokstrømming på beina, men har slitt med å få med seg de store forlagene med på laget.

Cappelen Damm, som har den største katalogen blant de norske forlagene, har så langt ikke villet være med på Storbråtens strømmesatsing.

Når forlaget lanserte sin egen strømmetjeneste for bøker denne uka, var imidlertid Cappelen Damms egen katalog en vesentlig del av tilbudet.

Storytel har så langt ikke hverken Aschehoug eller Gyldendals kataloger tilgjengelig.

– Tilgang til innhold er det store problemet i det norske markedet. Vi har hatt en dialog med forlagene i flere år, men det har vært vanskelig å få på plass innholdet, til tross for at det finnes, sier Storbråten til NRK.

Selskapet hans har nå en innholdsavtale med Gyldendal, men ikke med Cappelen, som har den største katalogen. Aschehoug tilbyr så langt ikke innhold til noen strømme- eller abonnementstjenester.

– Mener du det er en sammenheng mellom at Cappelen lanserer sin egen tjeneste og at de tilbakeholder innhold fra din tjeneste?

– Åpenbart. Helt utvilsomt. Det er et problem i denne bransjen med vertikal integrasjon (at samme aktør kontrollerer flere ledd i salgskjeden, journ.anm.). Vi ønsker bare å diskutere vår businessidé med forlagene som innholdsleverandører, ikke med alle mulige digitale direktører i virksomhetene, sier Bjørgundvaag.

Cappelen Damm benekter på sin side at det er hensyn til Storytel som så langt har forkludret en avtale mellom forlaget og strømmetjenesten.

Tar saken til topps

Onsdag ettermiddag fikk Storbråten legge frem sin sak for statssekretær Bjørgulv Borgundvaag i Kulturdepartementet.

– Hva er dere håper Kulturdepartementet skal gjøre?

– Vi har bedt om et møte for å finne ut hvilke retningslinjer som gjelder for e-bøker og digital distribusjon, siden dette reguleres av bokavtalen, sier Storbråten.

Storbråten og Ereadz er ikke er medlem av bokhandlerforeningen, og er dermed heller ikke omfattet av bokavtalen som ble fremforhandlet i vår.

Les også: Widvey sier ja til ny bokavtale

Han legger ikke skjul på at hans selskap heller skulle ønsket seg en allmenn boklov, som kunne forpliktet forlagene til å levere til alle utsalg.

– Ønsker dere en digital leveringsplikt for forlagene?

– Selvfølgelig.

Avviser trenering

Cappelen Damm avviser på sin side at de bevisst har trenert en innholdsavtale for å holde konkurrenter av banen.

Ifølge kommunikasjonssjef for digitale markeder, Ingunn Lindborg, har Ereadz har så langt ikke kommet med et avtaleforslag som Cappelen Damm anser som bærekraftig.

Forlaget sier de fortsatt er åpne for å gjøre katalogen sin tilgjengelig for Ereadz og andre aktører, og at de vil ta kontakt med Storbråten og selskapet hans igjen i nær fremtid.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.