Hopp til innhold

– Kvinnekampen går framover i USA på grunn av Lena Dunham

LOS ANGELES (Nrk.no): Amerikanske jenter i 20-åra elsker Girls-skuespiller Lena Dunham som er gjest hos Skavlan i dag. De føler at de kan identifisere seg med den dønn ærlige - og etter hvert svært velstående - stjernen.

 Tara Isinado og Brooke Taylor er begge Lena Dunham-fans

Tara Isinado og Brooke Taylor er fan av Lena Dunham fordi hun ligner 'vanlige' jenter og kvinner i USA, og ikke superstjerner eller supermodeller.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

En tilsynelatend endeløs kø snegler seg rundt en stor bokhandel i Los Angeles.

I timevis ha Brooke Taylor (21) og Tara Osinado (20) ventet med sine eksemplarer av Lena Dunhams bok «Not that kind of girl».

– Jeg føler at jeg kan identifisere meg med henne fordi vi tilhører samme generasjon, og hun vet hvordan unge kvinner i USA har det i dag, sier Tara.

Som Dunham skriver om i selvbiografien sin, er hun tidlig i tjueåra, går på et universitet som koster mye penger, men aner ikke hva hun skal bli.

– Jeg har byttet fagfelt mange ganger. Jeg aner ikke hva jeg vil. Vi unge kvinner i dag vet ikke hva vi driver med lenger, og der hjelper Lena Dunham meg sier hun.

I boka beskriver Girls-skaperen sin egen barndom og ungdom. Angsten, de ekstra kiloene, møtene med terapeutene som hun har gått jevnlig hos siden hun var åtte. Og den vanskelige dating-verdenen. Når vet man for eksempel om man ble voldtatt eller bare var for full?

– Jeg liker hvordan hun beskriver forholdene sine til menn. Girls er ærlig i sine beskrivelser av slikt. Det er ikke mange TV-serier som er det, sier Brooke Taylor.

– Internett har gjort hele date-greia nokså rar.

– De fleste er vanlige

Stjernen, som vokste opp i en kunstnerfamilie i New York, var en gang usikker og lite fokusert. Men i dag er hun en superstjerne.

– Jeg tror jeg følte meg umoden fordi jeg aldri ville være borte fra mine foreldre og fortalte huset, men også veldig moden fordi jeg ikke hadde noen interesse av å snakke til andre barn. Resultatet av det var at de ikke hadde noen interesse av å snakke til meg heller, som igjen såret meg. En veldig ond sirkel, sa Dunham i intervjuet på Skavlan som gikk på NRK i kveld.

Dunham sa at hun hadde problemer med å sove som barn, fordi hun ikke skjønte forskjellen på å sove og det å være død.

I programmet var hennes far et tema, fordi han har en utstilling i Oslo.

– Min far har et helt eget gøyalt liv her, han har alle disse kule vennene i Oslo, hvem kunne ha visst det? spøkte filmstjernen.

Dunham viste mye av sin sjarm og humor i programmet, men på spørsmål om hun har ett prosjekt ble hun alvorlig.

– En del av mitt prosjekt er at spesielt måten media omtaler kvinnekroppen på er problematisk, så om jeg på noensomhelt måte kan være med på å snu det, så blir jeg glad, sa Dunham til applaus fra salen.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Lena Dunham hos Skavlan

Se intervjuet med Lena Dunham hos Skavlan.

23 millioner i forskudd

Men det er mye de vanlige amerikanske jentene i køen utenfor Barnes & Noble ikke har til felles med Lena Dunham. For eksempel at hun fikk 23 millioner kroner i forskudd for å skrive boka si.

Boka solgte 38.000 eksemplarer den første uka etter at den kom i butikkene her i USA, og det er ventet at julesalget vil føre til flere millioner solgte kopier.

– Jeg elsker måten hun skriver på. Jeg skriver selv og vil gjerne bli som henne, sier Cheyenne (21).

Yndlingskapitlet hennes i boka er det der Dunham gjengir 29 e-poster hun aldri skulle ha skrevet.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

- Lett å relatere seg til

Toppløs for abort

– Jeg tror vi kvinnekampen har langt igjen her i USA, men hun hjelper den framover, sier Brooke Taylor.

Hun er fra Texas og har fått med seg at Lena Dunham også har drevet valgkamp for demokratiske kandidater der. Spesielt for guvernørkandidaten Wendy Davis som tapte valget 4. november, men som ble berømt da hun i fjor holdt en 11 timer lang tale i delstatsforsamlingen i Texas mot en strengere abortlov.

Lena Dunham

Forfatteren selv under signeringen i Los Angeles hvor jentene kom for å møte henne.

Foto: Jason Kempin / Afp

Lena Dunham har også deltatt på valgmøter for Obama, og hennes siste stunt er å legge ut toppløsbilder på Instagram i en kampanje til støtte for organisasjonen Planned Parenthood, som hjelper unge kvinner som ønsker å ta abort.

Bildet ble lagt ut like før valget i et forsøk på å oppfordre kvinner til å stemme på kandidater som støtter kvinners rettigheter ved kongressvalget.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters