Hopp til innhold

Hackere krever Kim Jong-Un-film stanset

Hackere som hevder å stå bak det enorme datainnbruddet mot Sony forrige uke, krever at selskapet avlyser premieren på spionkomedien «The Interview».

James Franco og Seth Rogen i The Interview

KREVER «TERRORFILM» STANSET: Personer som hevder å stå bak hackingen av Sonys servere, krever nå at selskapet avlyser premieren på sin nye film, der James Franco og Seth Rogen spiller snikmordere ute etter Nord-Koreas store leder.

Foto: Ed Araquel

Guardians of Peace hacket Sony-servere

ØDELA INTRANETTET: Sony-ansatte ble møtt med denne plakaten på selskapets intranett etter det omfattende datainnbruddet i november.

Foto: Sony Rumours / Skjermdump

«Stans umiddelbart visningen av terrorfilmen som kan bryte den regionale freden og forårsake Krigen,» skriver anonyme avsendere i en åpen melding til Sony-ledelsen, skriver Wall Street Journal.

De hevder å representere hackergruppen Guardians of Peace, som for to uker siden sto bak et omfattende datainnbrudd mot medieselskapets servere.

Gruppen er ikke tidligere kjent, men angrepet har likhetstrekk med et angrep utført mot sørkoreanske banker og medieselskaper i 2013, skriver Bloomberg.

Les: FBI etterforsker om nordkoreanske myndigheter hacket Sony

Krever «terrorfilm» stanset

Hackergruppen slo til i slutten av november.

I det som trolig er et av de mest omfattende datainnbruddene noensinne, sikret hackerne seg både digitale filmkopier, upubliserte filmmanus og sensitive helse- og personaldata om selskapets ansatte.

Under angrepet ble selskapets intranettsider erstattet av en plakat der hackerne truet med å spre sensitiv selskapsinformasjon på nett. Kort tid senere ble fire av selskapets kommende filmer lekket, og flere interne dokumenter har funnet veien ut på nett.

Det har tidligere vært spekulert i at hackeraksjonen har sitt utspring i Nord-Korea, og er en reaksjon på Sonys kommende film «The Interview».

Nord-Korea avviser innblanding

I filmen spiller Seth Rogen og James Franco amerikanske agenter som planlegger å drepe Nord-Koreas store leder Kim Jong-Un.

Det har vakt reaksjoner i det lukkede og sterkt ledertro landet, som også har gått til det skrittet å klage filmen inn for FN.

Nord-Korea avviste imidlertid i en uttalelse denne uka at de hadde noe med datainnbruddet mot Sony å gjøre.

Samtidig uttalte en talsperson for styresmaktene i landet at angrepet var «rettferdig», og at Nord-Korea har støttespillere og sympatisører verden over.

Les: Nord-Korea avviser hacking av Sony Pictures

Nå bekrefter altså personer som hevder å snakke på vegne av hackergruppen for første gang at de krever filmen stanset.

Det fremstår dermed som om gruppen er sterke støttespillere for det nordkoreanske regimet.

Ifølge Bloomberg skal selve angrepet kunne spores til et femstjerners hotell i Bangkok, Thailand.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober