Hopp til innhold

Amy slår til igjen

Amy Winehouse er på beina igjen og tilbake til gamle vaner med å dra til folk. Men er åndelig veiledning svaret?

Amy Winehouse

Amy Winehouse viser stadig nye divatakter.

Foto: SHAUN CURRY / AFP

Amy Winehouse på Glastonburyfestivalen 28. juni 2008.

Tidligere i sommer var Amy Winehouse på Glastonburyfestivalen. Der også klarte hun å lage bråk.

Foto: BEN STANSALL / AFP
Munk i det hellige korsets kloster i Wienerwald

Kanskje Amy Winehouse trenger en tur i et kloster?

Foto: Chantmusicforparadise.com

Hun var på bytur i Camden i London torsdag kveld, og The Sun offentliggjør i dag en video som viser hvordan Winehouse slår til.

Opptatt av artistens helse

Mens Winehouse, fulgt av livvakter og venner, var ute og gikk på gaten, tar en middelaldrende, pent kledd kvinne forsiktig etter armen til Amy – ifølge avisen var hun opptatt av artistens helse.

Som svar på det forsiktige grepet snur Amy Winehouse seg og smeller til henne i ansiktet med flathånden mens hun banner og skjeller ut kvinnen, som tar seg forskrekket til ansiktet, viser filmen.

Bråk på Glastonbury

Dermed later Amy Winehouse til å ha funnet tilbake til gammel form, siden hun tidligere i sommer fikk flere oppslag – blant annet for å ha satt albuen i ansiktet på en tilfeldig Glastonbury-publikummer, som hevdet han ikke hadde noe å gjøre med at noen kastet en hatt på høysåtefrisyren hennes mens hun var ute blant publikum og sang under konserten sin.

I forrige uke ble hun forøvrig invitert av østerrikske munker til et par ukers opphold slik at de kan diskutere «de store spørsmål i livet».

Er bekymret

Munkene fra det hellige korsets kloster i Wienerwald, skogen utenfor Wien, har invitert Amy Winehouse fordi de er bekymret for henne.

– I 10 minutter likte jeg Back To Black (albumet fra 2006), men når jeg leste tekstene syntes jeg det var trist, fortalte broder Johannes Paul Chavanne til The Daily Telegraph.

– Jeg vil gjerne invitere henne hit, jeg føler sympati for folk som henne. Hun kan bli her en uke eller to, og diskutere de store spørsmål i livet – kanskje er tro svaret for henne.

Samarbeid?

Det finnes attpåtil noe som knytter de to sammen, de er på plateselskapet Universal begge to. Munkene ga i år ut albumet «Chant: Music for Paradise» , en godbit for tilhengere av gregoriansk sang.

Hvorvidt et mulig samarbeid de to imellom er noe Universal kunne tenke seg, er uvisst, men at Amy Winehouse kunne trengt fred og fordragelighet virker sannsynlig.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober