Hopp til innhold

NRK tar selvkritikk

- Det har vært uklart i vår presentasjon til publikum om programmet var dokumentarisk eller ikke. Vi burde ha vært tydeligere, sier Hans Tore Bjerkaas.

Gry og kvinnene
Foto: NRK

I Kringkastingsrådets møte i dag var TV-programmet "Den store reisen" oppe til programdrøfting. Rådet mener NRK burde ha informert bedre om at tv-programmet er et realityprogram, og ikke en dokumentar.

- Det man skulle ønske som var gjort bedre, var bedre informasjon om hva programmet egentlig er. At dette ikke var et rent dokumentarprogram, men nærmere et realityprogram som burde blitt presentert på en annen måte, sier rådsleder Kjellaug Nakkim.

Kritikk i media

"Den store reisen" har fått mye kritikk etter at første episode ble sendt på NRK1 for snart tre uker siden. Blant annet ble det hevdet at NRK betalte urfolk for å kle av seg. Det avviser prosjektansvarlig for programmet, Per Selstrøm, som en tabloid sammenkobling.

- Vi var innom alle stammene og gjorde en avtale om de ville være vertskap for en norsk familie og et filmteam som skulle være der i tre uker. Så tar tabloidene og slår sammen betalingen med avkledningen, sier Selstrøm.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kristine og himba-guttene
Foto: NRK

I tillegg har programmet fått kritikk for å framstille urfolket som primitive og eksotiske. Antropologiprofessor Peter Crawford mener at det har vært etisk problematisk.

- Vet alle deltakere, både norske og utbefolkningen, hva de deltar i? Et annet etisk problem er hvilken risiko selve produksjonen utgjør for denne utbefolkningen, sier Crawford.

Flertallet av Kringkastingsrådet mente NRK ikke kunne klandres for den framstillingen programmet har fått i media og at programmet måtte sees på som underholdning.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober