Hopp til innhold

Kutter ut sex og banning

Forfatter Terje Torkildsen vil ikke provosere bibliotekarer og lærere, og har bevisst kuttet ned på sexscener og banning i sin nye ungdomsbok.

Ungdom
Foto: Patrice LAPOIRIE / PHOTOPQR/NICE MATIN

Hensikten med strategien er å nå ut til flere ungdommer med boka «Dystopia I».

Dystopia I
Foto: Samlaget

– Primærgruppa er selvfølgelig ungdommene, men samtidig så har jeg tenkt at her trenger jeg ikke nødvendigvis å ha med ting som jeg tror vil støte formidlerne av litteraturen, sier Torkildsen, med henvisning til banning og sexscener.

Debut

I 2008 debuterte norsklektoren og humoristen som ungdomsbokforfatter, med boka «Marki Marco», hvor det ikke skortet på heftige scener.

Terje Torkildsen

Forfatter Terje Torkildsen

Foto: Line Langhelle/Det Norske Samlaget

– Det som jeg lærte av reaksjonene etter «Marki Marco», er at hvis man legger inn elementer som provoserer formidler, så risikerer du rett og slett at ungdommene aldri får tak i disse bøkene.

Torkildsen tror at ungdom i stor grad er avhengige av lærere og bibliotekarer for å finne fram i litteraturen.

– Ungdommer kjøper ikke bøker selv og de plukker dem nok i liten grad selv også.

Han mener ikke at han smisker med formidlerne når han utelater eksplisitte språk og scener.

– Det er vel en symbiose dette her da. Jeg skriver jo og for at lærere skal ha gode bøker – på nynorsk – å formidle til sine elever.

Kunst

Torkildsens strategi er å skrive underholdende bøker som ungdom vil ha, og som altså heller ikke provoserer de voksne. Men leder i foreningen Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere, Sverre Henmo, er ikke enig i taktikken.

– Han har rett i at vi trenger formidlere av bøkene våre, og hvis han ønsker å ta hensyn til det, så kan han gjøre det. Jeg er redd for at det kanskje ikke er det beste utgangspunktet for å skape kunst, sier Henmo som heller ønsker seg et rom for barnebokkritikk og –formidling.

Kunst eller ei, på skolebiblioteket på St. Svithun ungdomsskole i Stavanger, har bibliotekar Hanne Solberg sans for forfatter Terje Torkildsens frieri.

– Sånn for min for del, jeg synes det er topp når jeg finner en ungdomsbok som appellerer til meg, som jeg har lyst til å lese, som innrømmer at hun ikke er begeistret de gangene det blir litt for mye typisk ungdomsspråk, som hun kaller det, som for eksempel banning.

– Da kjenner jeg at det kan bli for mye, og at jeg får litt problemer med å formidle det videre.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.