Hopp til innhold

Overtar ikke Store norske leksikon

Kulturminister Anniken Huitfeldt sier det er uaktuelt for staten å overta ansvaret for nettutgaven av «Store norske leksikon».

Anniken Huitfeldt

Anniken Huitfeldt vil ikke overta ansvaret for «Store norske leksikon».

Foto: Morten Holm / Scanpix

Ett år etter at Kunnskapsforlaget gjorde nettversjonen av «Store norske leksikon» tilgjengelig for alle, ble det klart at nettsiden legges ned fra 1. juli 2010 .

Forlaget som i mange år har tapt penger på nettsiden , vil gi det bort, men kulturminister Anniken Huitfeldt vil ikke overta. Hun sier til NRK at det ikke er statens oppgave å ta ansvaret for et prosjekt som ikke lønner seg kommersielt.

Annonseinntekter har uteblitt

– Det er ikke aktuelt for staten å ta over ansvaret for «Store norske leksikon». Det har vært relativt lav interesse for dette blant annonsører og det har heller ikke vært så mange brukere som man har antatt.

En årsak til at nettjenesten legges ned er nettopp at annonseinntekter og annen finansiering er uteblitt.

Da nettsiden ble lansert i januar 2009, bidro regjeringen med en million kroner. Ifølge daværende kulturminister Trond Giske var målet at prosjektet skulle gå i balanse enten ved hjelp av gode reklameinntekter, eller salg av ekstra produkter som for eksempel ordbøker og oppslagsverk.

Etterlyser kulturpolitisk ansvar

Nåværende minister Huitfeldt sier at det er mange argumenter for «Store norske leksikon», men gjentar at det er uaktuelt å overta prosjektet.

Professor i sakprosa Johan Tønnesson ved Universitetet i Oslo er forbauset over kulturministeren.

– Jeg synes ikke nettleksikonet har tilfredsstilt forventningene. Men det at man ikke har lykkes helt her, må ikke lede til den blindslutningen som kulturministeren gjør her.

Han mener Huitfeldt burde ta et kulturpolitisk ansvar for å sikre at man har et norsk, nasjonalt oppslagsverk. Han trekker fram et en faglig kvalitetssikret tjeneste som denne, er viktig for så vel studenter som skoleelever.

– Et norske språksamfunn trenger et slikt encyklopedi for både demokratiets, kunnskapens og språkets skyld, mener Tønnesson.

Oppfordrer til kildekritikk

Anniken Huitfeldt er tidligere blitt kritisert for å gå for langt i å likestille nytten mellom brukerbaserte Wikipedia og tradisjonelle leksika som «Store norske leksikon» etter et intervju gitt i Bok og samfunn .

– Folk får oppsøke de kildene de synes det er naturlig å oppsøke, sier hun til NRK.

Hun legger til at man skal være kildekritisk til alt man finner på nettet, også i leksikon. Hun viser til at også er stor uenighet blant forskere, som NRK-serien «Hjernevask» viser.

– Så det å hevde at man finner en sannhet i et leksikon er problematisk, sier Huitfeldt.

Kulturstrøm

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters