Hopp til innhold

Jon Fosse flytter inn i «Grotten»

Dramatikeren Jon Fosse skal flytte inn i statens æresbolig «Grotten». Han overtok nøklene i dag.

Video Jon Fosse gis bolig i Grotten

Jon Fosse fikk nøklene av kulturministeren.

– Det er en meget anerkjent kunstner som har fått æren, sa kulturminister Anniken Huitfeldt. I ren Nobelpris-stil åpnet hun en dør, og slapp dramatikeren ut.

– Uten sidestykke

Konstituert forlagsdirektør Tom Skovdahl i Samlaget gleder seg på vegne av Fosse.

– Vi har sett en forfatter, som etter å ha etablert seg solid som romanforfatter, poet og barnebokforfatter, har gjort dramatiker av seg og opplevd et internasjonalt gjennombrudd uten sidestykke i samtidslitteraturen, sier Skovdahl.

– Historisk sus

Etter at komponisten Arne Nordheim døde, flyttet enken hans, Rannveig Getz, ut av «Grotten». Da hadde paret bodd der siden 1982.

– Jeg ser med glede tilbake på 29 år med lånt tid og historisk sus i Slottsparken, sa Rannveig Getz da.

Bli med Rannveig Getz på omvisning:

Video Omvisning i Grotten - Statens kunstnerbolig

Omvisning i Grotten - Statens kunstnerbolig

Knausgård og Ullmann

Debatten har gått høyt om hvem som skulle få æren, og mange forslag ble lansert. Jan Erik Vold, Mari Boine, Karl Ove Knausgård og Liv Ullmann var noen av dem.

Rannveig Getz og Arne Nordheim ville gjerne at en kunstner skulle flytte inn, og fikk det ønsket oppfylt i dag.

– I morgen er det 170 år siden 17. mai 1841. Da flyttet Henrik Wergeland inn i Grotten. Jeg er glad for at Jon Fosse har takket ja til å flytte inn, sa kulturminister Anniken Huitfeldt.

Hun slo fast at staten med dette fortsetter tradisjonen med å tilby Grotten som bolig og arbeidssted for å anerkjenne kunstens betydning i det norske samfunn.

– Grotten kan bare tilbys én kunstner. Men den symboliserer likevel kunstens betydning for vår identitet. Ingen kraft kan binde oss sterkere sammen enn kunsten, sa Huitfeldt.

Museum eller barnehage?

Grotten ble reist av Henrik Wergeland i 1840, men solgt i 1845. I 1922 kjøpte staten boligen, og det ble vedtatt at den skulle brukes som æresbolig for kunstnere.

I 1924 flyttet komponisten Christian Sinding inn. Etter at han døde i 1941, stod huset tomt helt til dikteren Arnulf Øverland flyttet inn sammen med sin familie. Tross at Øverland gikk bort i 1968, ble hans enke boende fram til sin død i 1978.

Det var snakk om å gjøre det om til både barnehage og Wergelandsmuseum i årene etter 1978, men «Grotten» ble beholdt som æresbolig for kunstnere og rehabilitert. Arne Nordheim flyttet inn i 1982.

Han bodde der til sin død. Arne Nordheim ble 78 år gammel.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.