Hopp til innhold

Dette skjer på Litteraturfestivalen

Maria Amelie vender tilbake til Lillehammer, men bortsett fra det er det lite som er kontroversielt under årets Litteraturfestival, mener NRKs litteraturkommentatorer. Her er høydepunktene.

Maria Amelie

Maria Amelie vender tilbake til Lillehammer under årets Litteraturfestival. Det er det eneste som kan minne om kontrovers under årets festival, mener NRKs litteraturkommentator, Knut Hoem.

Foto: Olsen, Geir / Scanpix

Dag Solstad

Dag Solstad er et av høydepunktene under årets festival, mener litteraturkommentator Knut Hoem.

Foto: Poppe, Cornelius / Scanpix

Tirsdag starter Litteraturfestivalen på Lillehammer. Store navn fra utlandet, og så godt som alle skriveføre mennesker i Norge, samles til en ukes debatt, forelesninger og sosialisering.

På plass er NRKs litteraturanmeldere, Knut Hoem, Anne Cathrine Straume og Leif Ekle. De skal blogge fra festivalens program utover i uka.

Følg NRKs bokbloggere her

Les også: Amelie tilbake til Nansen-skolen

Mens tidligere festivaler har fått overskrifter fra kontroversielle emner og/eller inviterte gjester, er det i år ingen som på programmet tegner til å riste medienes vannglass. I fjor var det Karl Ove Knausgård, året før den omstridte revisjonisten David Irving. Og i 2009 skapte Kjartan Fløgstad stor debatt med sine påstander om nazisme i sikkerhetstjenestene etter andre verdenskrig.

Mye tyder på at disse konfliktene uteblir i år.

– Kontroverser kan man nok se langt etter under årets festival, om man ikke synes det er kontroversielt at Maria Amelie kommer, mener NRKs litteraturkommentator Knut Hoem.

Les også: Ny sjef for litteraturfestival

– Det debattskapende og kontroversielle elementet mangler i årets festival. Det blir kort og godt hyggelig, på godt og vondt, sier Hoem.

Debatt om bokbransjen

Med muligens et lite unntak:

Fredag blir det en viktig debatt om norsk bokbransje, og om Norge skal vedta en ny boklov. Dit kommer de store aktørene pluss kulturministeren og opposisjonen.

– Men vi som ikke er like opptatt av kontroverser og konflikt. Hva kan vi se fram til?

– Lillehammer er som et middelaldersk karneval. Alle mulige aktører i norsk litterært liv er der, og det er kort vei mellom høydepunktene, sier Hoem.

Les også: Oscarnominert tegner til Litteraturfestivalen

Han gleder seg mest til feiringen av de to syttiåringene, Bob Dylan og Dag Solstad. Førstnevnte dukker ikke selv opp på festivalen, men blir hyllet over en hel kveld onsdag, med konserter og opplesninger. På lørdag vil Dag Solstad ha byvandring på Lillehammer på lørdag, med de samme strøkene som dukker opp i romanklassikeren «Roman 1987».

Flere høydepunkter

Wendy Guerra

Den cubanske forfatteren Wendy Guerra besøker Lillehammer.

Foto: Luis Miguel Palomares / Bokvennen forlag

Festivalen har alltid et tema. I år er temaet «byen», i sin videste forstand.

– Det spesielle er at flere av arrangementene skjer i samarbeid med Norsk form, dels har du en foredragsholder som snakker om å utvikle de ekte byene i verden, dels en debattant som ser på hvordan man gjør det i litteraturen. Det oppstår en del møter mellom forfattere og arkitekter. Det kan bli interessant, mener Hoem.

Leif Ekle vil også blogge fra festivalen. Han gleder seg mest til festivalens store trekkplaster, den sørafrikanske forfatteren André Brink, som skal holde det årlige Bjørnsonforedraget.

Les også: Disse kan bli ungdommens favoritt

– Han er en svært spennende forfatter. Han er boer, og han setter perspektiv på apartheid. En spennende stemme, som kan snakke med autoritet, selv om han har den tilhørigheten han har, sier Ekle.

Av andre høydepunkter trekker Ekle fram iren Colm Toibin, som skal samtale om sitt forfatterskap. Det passer godt med festivalens bytema at hans seneste bok heter «Brooklyn».

– Ellers kommer Jonny Halberg, som skal fortelle hvorfor han nå har gravlagt den trassige dølen sin, sier Ekle.

Halberg har gjennom sju bøker skildret det norske bygdedyret, men har signalisert at den delen av forfatterskapet er over. Festivalen har lovet et gløtt av hva Halberg nå skal ta seg til.

Savner ikke brodd

Bob Dylan anno 1965

Bob Dylan besøker ikke festivalen, men blir feiret onsdag med konserter og opplesninger.

Foto: DEA / AP

Anne Cathrine Straume er også tilstede for NRK. Også hun skal blogge og ha livesending for P2. Hun er av dem som ikke savner brodd i årets program.

– Det viktigste er kvalitet. Det er et snilt program uten de store provokasjonene, men det er desto flere interessante forfattere, sier hun.

– Årets festival går ikke så bredt ut til bestselgersegmentet, for arrangørene har fått inn forfattere som ikke har skrevet noe nylig, så vi slipper mye av lanseringspraten.

Straume synes ikke det gjør noe at konfliktene er borte.

– Hva er forskjellen på årets program og tidligere, slik du ser det?

– Det er litt mer innsnevret, veldig mange programmer og ulike arrangementer, men arrangøren prøver å knytte opp til byen så mye som mulig. Da blir det litt flere samtaler på tvers. De har kanskje samlet flere forfattere man kanskje ikke tenkte ville møtes, sier Straume.

Hun ser mest av alt fram til det internasjonale programmet, med den tyrkiske atomfysikeren Asli Erdogan, den cubanske Wendy Guerra som sine to store høydepunkter.

Men for oss i dagspressen er det særlig en begivenhet som har fått spalteplass i dag. Også Per Kristiansen, tekstforfatter, journalist og ikke minst «Anonym», skal stille under festivalen.

LES: Per Kristiansen er «Anonym»

Ingen av NRKs kommentatorer synes de fire Anonym-bøkene er interessante fra et litterært synspunkt.

– Det er morsomt, men ut fra et reklame- og mediesynspunkt, sier Straume.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters