Hopp til innhold

Ville gjøre Hitler til kvinne

Britiske agenter hadde planer om å ufarliggjøre Hitler ved å gi ham østrogen, slik at han ble mindre aggressiv og lettere å beseire.

Adolf Hitler og Leni Riefenstahl

De allierte vurderte å sette Hitler ut av spill ved å tilsette østrogen i maten hans. Her er diktatoren avbildet med filmskaper Leni Riefenstahl.

Foto: NTB Scanpix

Professor Brian J. Ford avslører i sin nye bok at britiske spioner hadde en rekke spektakulære planer for å sette den tyske diktatoren ut av spill.

Den mest oppsiktsvekkende løsningen var å gi Hitler det kvinnelige hormonet østrogen slik at han ble mer kvinnelig og fikk en mindre krigslysten holdning.

Limbomber og fruktgranater

I boka «Secret Weapons: Technology, Science and The Race To Win WW2», hevder professor Ford at østrogenløsningen ble valgt på grunn av hormonets nøytrale smak, og at det derfor ville være mulig å lure Hitlers munnskjenker.

Professoren avslører at britene også hadde skissert opp flere andre mer eller mindre gode løsninger som skulle ende krigen. Limbomber som skulle få nazistene til å sitte fast i bakken og bomber kamuflert som hermetikkbokser med frukt, var noen av de kreative motstandsforslagene fra britiske hold.

Bataljon med snakkende hunder

Hitlers maleier

Hitler prøvde seg som kunstner, men klarte aldri å slå gjennom som maler.

Foto: Stephen Hird / Reuters

Andre forfattere har også lagt fokuset på de mer humoristiske episodene fra 2. verdenskrig.

Graeme Donald oppdaget at Hitler bestilte sex-dukker til soldatene i håp om at dette skulle få bukt med syfilis, som ga tyskerne flere stridsudyktige soldater enn kamphandlingene.

Hitler lanserte også sin egen hundeskole der han prøvde å bygge opp firbente til å utgjøre en helt ny avdeling i det tyske krigsmaskineriet. Hundene skulle lære å lese, snakke og skrive for å brukes i kampen mot de allierte styrkene.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober