Hopp til innhold

Slik blir minneseremonien i dag

Kjente artister og skuespillere stiller opp for å hedre ofrene med musikk og tekstlesing under den nasjonale minneseremonien i dag. Overlevende etter terrorhandlingene vil også bidra med innslag på storskjerm.

Minneseremoni 21. august
Foto: Scanpix/NRK

Etter terrorhandlingene i Oslo og på Utøya bestemte regjeringen at det skulle arrangeres en nasjonal minneseremoni i Oslo Spektrum 21. august.

I dag samles ofre, pårørende og hjelpemannskaper i Oslo Spektrum. Artister som A-ha, Sissel Kyrkjebø, Susanne Sundfør og Leif Ove Andsnes opptre vil opptre på scenen, og skuespillere som Ane Dahl Torp, Aksel Hennie og danske Sofie Gråbøl skal lese tekster.

Det endelige programmet som ble klart tidligere denne uka tyder på at seremonien i dag kommer til å bli en sterk direktesendt opplevelse.

Haddy N'jie

Haddy N'jie skal lede seremonien som blir direktesendt på NRK søndag.

Foto: Tine Poppe

Ny tekst fra Lars Saabye Christensen

Mye av innholdet som skal framføres, har bakgrunn fra andre hendelser, mens forfatter Lars Saabye Christensen har bidratt med en ny tekst direkte knyttet til terrorhendelsene 22. juli i år.

«Mitt Lille Land» av Ole Paus har blitt mye spilt i tiden etter de tragiske hendelsene, med blant andre Maria Mena og Maria Solheim bak mikrofonen. I Oslo Spektrum er det spellemannprisvinner Susanne Sundfør som skal synge sangen, som har blitt et symbol på sorgen mange har gått gjennom.

– Når en sang blir tatt til folks hjerter på denne måten, er det ikke opphavsmannen som er interessant lenger. Da lever sangen sitt eget liv, sa Ole Paus om sangens symbolverdi i forbindelse med minnekonserten i Oslo Domkirke 30. juli i år.

Sissel Kyrkebø avslutter markeringen med sangen «Til ungdommen», som også ble spilt under minnekonserten i domkirka.

A-ha Morten Harket

Morten Harket og resten av A-ha skal fremføre «Stay on these Roads» sammen med Kringkastingsorkesteret.

Foto: , Borgen, Ørn E.

Rørt over å bli spurt

Den danske skuespilleren Sofie Gråbøl, som her i Norge er mest kjent for sin rolletolkning i fjernsynsserien «Forbrytelsen», skal lese diktet «Hjertes termometer» av Klaus Rifbjerg under seremonien.

Gråbøl har fulgt situasjonen i Norge gjennom mediene, og ble rørt over å bli spurt om å bidra.

– Jeg ble veldig rørt over å bli spurt. Ikke fordi jeg skal bidra med noe stort. Det er bare et fint lite dikt som gir mulighet for meg som representant for Danmark til å gi beskjed videre og si at vi har vært med dere i denne tiden, sier hun til Aftenposten.

– Vi trenger slike markeringer

Statsminister Jens Stoltenberg sa tidligere i dag at det er nødvendig med denne typen minnemarkeringer.

– Vi trenger nasjonale minnemarkeringer. Da kan hele nasjonen samles og gi uttrykk for sin respekt overfor dem som har mistet livet, sin omsorg overfor de skadde og en takk til alle hjelpemannskaper og omsorgsarbeidere som har bidratt, sier Stoltenberg til NTB.

I tillegg til at Hans Majestet Kong Harald og Statsminister Jens Stoltenberg skal tale, blir det mange kulturelle innslag. Overlevende fra regjeringskvartalet og Utøya skal også bidra med innslag på storskjerm.

Skuespillere leser opp navn på døde

Det som på papiret later til å være den vanskeligste oppgaven, å lese opp navnene på de omkomne, skal gjøres av noen av Norges mest kjente skuespillere; Ane Dahl Torp, Ingrid Bolsø Berdal, Maria Bonnevie, Adil Kahn og Nicolai Cleve Broch.

Haddy N'jie skal lede seremonien og sier hun er ydmyk i forhold til oppgaven.

– Dette kan bli det vanskeligste jeg har gjort, men samtdig tror jeg det kan bli fint å være en del av det. Men jeg er veldig ydmyk til hva jeg skal gjennom og kommer til å prøve å fokusere på alle de fanastiske artistene som skal opptre.

Slik ser programmet ut:

Susanne Sundfør: Mitt Lille Land

HM Kongen taler

Leif Ove Andsnes og Kringkastingsorkesteret framfører klaverkonsert nr 23, 2. sats av Mozart

Karpe Diem, Kringkastingsorkesteret og koret «Traces» framfører «Tusen tegninger»

Aksel Hennie leser en spesialskrevet tekst av Lars Saabye Christensen

Melissa Horn synger «Kungsholmens hamn»

Kringkastingsorkestret og Dum Dum Boys fremfører sangen «Tyven tyven»

Kringkastingsorkestret med Sivert Høyem og Ane Brun synger «Everybody Hurts»

Sofie Gråbøl leser «Hjertets termometer» av Klaus Rifbjerg

Åge Aleksandersen og Sambandet fremfører «Lys og varme»

Anders Baasmo Christiansen leser tekst av Jens Bjørneboe

Kringkastingsorkestret og Jarle Bernhoft – «Stay with Me»

Kringkastingsorkestret og a-ha – «Stay on these Roads»

Ane Dahl Torp leser tekst av Halldis Moren Vesaas

Kringkastingsorkestret og Bjørn Eidsvåg – «Eg ser»

Kringkastingsorkestret: Beethovens symfoni nr 7, 2 sats

Ingrid Olava – «Bridge over Troubled Water»

Tale: Statsminister Jens Stoltenberg

Kringkastingsorkestret og Sissel Kyrkjebø – «Til ungdommen»

Mellom de forskjellige opptredenene blir det også innslag med fortellinger fra overlevende og ledere fra forskjellige livssyn og religioner.

Gjester fra hele Norden

I salen sitter Den norske kongefamilien, også Kronprinsesse Victoria av Sverige, Kronprins Fredrik av Danmark, Islands president og Finlands president.

Statsministrene fra alle de nordiske landene er også gjester under minnekonserten, i tillegg til Regjeringen, Stortinget og det diplomatiske korps.

Konserten kan du se her på NRK.no, samt på NRK1, TV2 og TV Norge. Flere radiokanaler vil også sende den direkte kl. 15:00. I tillegg kan du se den i etterkant på NRK.no og på NRK1 kl. 21:30 samme kveld.

21. august skal vi samles for å minnes dem som døde i regjeringskvartalet og på Utøya. Hedre ofrene og alle som sto på for å hjelpe. Ta vare på hverandre og vise omsorg.

Jens Stoltenberg

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)