Hopp til innhold

– Kommunene svikter de svake

Det er barn, eldre og innvandrere som er bibliotekenes hyppigste gjester. Likevel velger stadig flere kommuner å legge dem ned.

Video Norsk bibliotekforening inn i valgkampen

Norsk bibliotekforening inn i valgkampen

Biblioteket er ikke utelukkende en plass for å låne bøker. Her kan du møte andre, spille pc-spill, lese magasiner og utgivelser fra andre land, surfe på nettet, eller bare lese ei bok. Det er stor forskjell på biblioteksatsingen fra kommune til kommune, og dette er et problem, ifølge Norsk bibliotekforening.

– Kommuner som satser på bibliotek får også bibliotek som er mye brukt. Og brukes biblioteket mye blir både leseferdighetenog integreringen bedre i kommunen, sier leder i Norsk bibliotekforening, Svein Arne Tinnesand.

Sjekk: Er biblioteket i din kommune mye besøkt?

Vil inn i valgkampen

Med kampanjen 15.330.259 gode grunner for å satse på biblioteket viser Norsk bibliotekforening at de vil inn i lokalvalgkampen.

428.752 personer besøker folkebibliotekene hver uke. Til sammenligning har hver serierunde i Tippeligaen 71.728 tilskuere. Likevel blir det mindre penger i kassa til landets biblioteker.

Deichmanske bibliotek i Oslo

53 000 bøker lånes ut hver dag på norske folkebibliotek. Likevel satser for få kommuner på sitt bibliotek, ifølge Norsk Bibliotekforening.

Foto: Borgen, Ørn E. / Scanpix

I 2000 ble det brukt nesten 36 kroner per innbygger på bibliotek. I 2009 ble vi avspist med nærmere 29 kroner per person når det gjelder innkjøp av nye bøker, filmer og det som lånes ut fra biblioteket.

– Biblioteket er det mest brukte kulturtilbudet blandt eldre, innvandrere, barn og unge. Kommuner som ikke satser på bibliotek, satser ikke på disse gruppene, sier Tinnesand.

Krimforfatter innspirert på biblioteket

Gunnar Staalesen

Gunnar Staalesen er bibliotekvenn.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

En av Norges fremste krimforfattere har besøkt biblioteket i Bergen siden han var gammel nok.

– Andre skoledag 1954 pilte jeg fra Nordnes gjennom byen til Bergen offentlige bibliotek. Vel fremme sprang jeg rett inn i barneavdelingen og forlangte et lånekort, sier Gunnar Staalelsen til NRK.no

Siden den dagen har han vært en bibliotekvenn. Og Han er ikke den eneste. Nittisju prosent av Norges befolkning har iløpet av livet besøkt biblioteket. Likevel er omtrent 270 av landets bibliotekfilialer lagt ned siden 1999.

– Vi bør ha biblioteker på alle steder der det er mulig å ha det. Det kreves en viss befolkningstetthet, men bokbåter og bokbusser er fabelaktige, ambulerende alternativer.

Ingen sosiale skillelinjer

Nok et argument for å opprettholde - og gjerne forbedre dagens bibliotektilbud, er ifølge Staalesen, at det stryker ut sosiale skillelinjer.

– Det er gratis! På biblioteket kan du gå om du er skrapa, eller ha 10 millioner på bok.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters