Hopp til innhold

Venter på lønn- to år etter premieren

Filmselskapet Tappeluft Pictures risikerer å bli saksøkt. 40 filmarbeidere har ikke fått utbetalt lønn, to år etter premieren.

Video Filmforbund og rettssak

Se Dagsrevy-saken om filmarbeiderne fra filmen «Tomme tønner».

Filmselskapet Tappeluft Pictures risikerer å bli saksøkt av Norsk Filmforbund. Det står bak filmene «Tomme tønner», oppfølgeren «Tomme tønner 2» og «Hjelp vi er i filmbransjen». Titler som er blitt sørgelig aktuelle for filmselskapet.

Norsk Filmforbund mener at Tappeluft skylder filmarbeiderne fra den første filmen over to millioner kroner. For hver enkelt betyr dette mellom 120.000 og 160.000 kroner. Nå risikerer de å tape alt.

Generalsekretær i Norsk Filmforbund, Sverre Pedersen

Generalsekretær i Norsk Filmforbund, Sverre Pedersen

Foto: NRK

– Nesten to år etter premieren på «Tomme tønner» har nesten ingen fått penger. Til tross for at filmen har spilt inn 7,7 millioner kroner, hevder generalsekretær i Norsk Filmforbund Sverre Pedersen.

Føler seg lurt

Før innspillingen av filmen undertegnet 40 medlemmer av staben en arbeidskredittavtale som skulle gi dem penger i kassen dersom filmen ble en salgssuksess. I mellomtiden satset de deler av lønnen.

– Filmselskapet lovet dem utbytte dersom 115. 000 mennesker kjøpte billett til filmen. 118.000 mennesker så filmen på kino, og den fikk etterhåndsstøtte fra staten. Ingen fra staben hørte noe fra filmselskapet, før utpå sommeren i fjor, hevder Pedersen.

Da informerte filmselskapet om at alle får pengene sine, dersom 30.000 kjøper «Tomme tønner» på DVD. Mange flere kjøpte filmen på DVD, og noen få fikk utbetalt 7,7 prosent av inntektene fra filmen.

Hjelp vi er i filmbransjen

Fra filmen «Hjelp vi er i filmbransjen».

Foto: Richard Eriksen / Tappeluft Pictures

Tjente ikke nok

Filmprodusent Kjetil Omberg i Tappeluft, innrømmer at selskapet opererer med større profesjonalitet i dag enn for to år siden. Men han avviser at filmen har tjent inn penger for selskapet.

Filmprodusent Kjetil Omberg

Filmprodusent Kjetil Omberg

Foto: NRK

– Ingenting hadde vært mer gledelig enn om vi hadde klart å tjene inn nok penger til å betale staben lønn, men slik er det ikke. Det landskapet vi levde i for to år siden var preget av filmtørke og finanskrise, sier han.

Han sier at han ikke har inngått slike avtaler med de ansatte i de siste produksjonene. Men alle var villige til å risikere noe for å få lage den første «Tomme tønner»-filmen.

– Jeg har heller ikke tatt ut noen lønn. Jeg har til og med solgt leiligheten min, sier Omberg.

Frykter ikke rettssak

Han frykter ikke en rettssak fordi han føler at filmselskapet ikke har noe å skjule.

– Det er kjedelig at vi ikke har noen penger å betale ut, men vi har ikke lurt noen, sier Kjetil Omberg.

Tomme tønner

Regissør Sebastian Dalén, skuespiller Kristoffer Joner og regissør Leon Bashir i «Tomme tønner».

Foto: Jo Bergersen / Euforia Film

Kulturstrøm

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm