Hopp til innhold

Vil lage ny «Kongolandsby»

Kunstnere vil gjenskape «Kongolandsbyen» fra grunnlovsjubileet i Oslo i 1914. Det norsk-afrikanske miljøet raser mot initiativet.

Video Kunstnere vil gjenskape "Kongolandsbyen"

VIDEO: På dette stedet i Vigelandsparken vil kunstnerne Lars Cuzner (til høyre) og Mohamed Ali Fadlabi gjenskape «Kongolandsbyen» til grunnlovsmarkeringen i 2014. Se Dagsrevyens reportasje.

Under jubileumsutstillingen i Oslo i 1914 ble det bygget en landsby der 80 kongolesere skulle bo og leve så virkelighetsnært som mulig.

SAM CHIMAOBI AHAMBA, leder African Youth Norway

Sam Chimaobi Ahamba leder African Youth Norway.

Foto: NRK
Gro Kraft, direktør i KORO

Gro Kraft er direktør i KORO.

Foto: NRK

Nå ønsker de unge kunstnerne Lars Cuzner og Mohamed Ali Fadlabi å gjenskape landsbyen til 200-årsjubileet for Norges grunnlov i 2014.

– De fleste kjenner ikke til at denne landsbyen eksisterte i Oslo i 1914. Da var den hvite rasen ansett som overlegen. I dag finnes den ideen ennå hos mange. Vi vil sette en stopper for det ved å sette fokus på det som skjedde for hundre år siden, sier Cuzner.

Kunstnerduoen vil stille ut 30 kongolesere på samme sted i Vigelandsparken som «Kongolandsbyen» i 1914.

Men det norsk-afrikanske miljøet synes å gjenskape «Kongolandsbyen» grenser til rasisme.

– Stigmatiserende

– Det er ikke en dokumentar, det er ikke et bildeslideshow, det er ikke en Powerpoint-fremvisning. Det er en reproduksjon av den stigmatiseringen vi så i 1914, sier Sam Chimaobi Ahamba, leder av African Youth Norway.

– Vi klarer ikke å koble det til verken 200-årsjubileet eller til noe godt, progressivt og antirasistisk, fortsetter han.

Kunstverket til Cuzner og Fadlabi har fått navnet «European Attraction Limited».

Navnet er det samme som selskapet til underholdningsentreprenøren Benno Singer, som sto bak den originale «Kongolandsbyen» i 1914.

– En nyansert dialog

De to kunstnerne har mottatt 50.000 kroner i støtte fra KORO, statens fagorgan for kunst i offentlige rom, for å utvikle prosjektet.

– Det er ikke vår hensikt å støte noen. Det er heller ikke kunstnerens hensikt, det fremgikk av søknaden. Det de ønsker seg er en nyansert dialog, ikke en hatdialog, sier KOROs administrerende direktør Gro Kraft.

Kunstner Lars Cuzner er ikke overrasket over motstanden prosjektet møter.

– Om ikke Oslos eller Norges befolkning stiller seg kritiske til dette, som de burde ha gjort i 1914, er det sjukt, sier han.

Mohamed Ali Fadlabi sier det at folk reagerer med avsky skal være en del av kunstverket.

– Det er for eksempel bra at det nå er en Facebook-gruppe mot prosjektet. Vi vil at folk skal protestere i gatene mot prosjektet. Og vi vil også at folk skal støtte oss. Kanskje blir ikke landsbyen åpnet 17. mai 2014, men debatten rundt den er viktig, sier han.

Video 3ef4ad1b-2cb4-4867-bcdd-360086ccbc70.jpg

VIDEO: : «Kongolandsbyen» fra jubileumsutstillingen i Oslo i 1914.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober