Hopp til innhold

Stoltenberg skal avgjøre Høyblokkas skjebne

Skjebnen til Høyblokka i regjeringskvartalet er en så følsom sak for regjeringen at saken er utsatt igjen. Det tolker vernetilhengerne som en seier.

Høyblokka i Regjeringskvartalet

Tilhengerne av vern er glad for at avgjørelsen er utsatt og Statsministerens kontor nå har fått ansvaret for Høyblokka.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Allerede før bombeangrepet var deler av regjeringskvartalet, som Høyblokka med Statsministerens kontor i toppen, foreslått fredet.

Etter angrepet satte fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) ned et utvalg som skulle vurdere Høyblokkas verdi. Det var ventet at utvalget skulle legge fram sin innstilling onsdag.

Nå er det klart at avgjørelsen om hva som skal skje med blokka er utsatt på ubestemt tid. Dessuten skal Statsministerens kontor ha det avgjørende ordet i saken.

– Jeg er informert om at arbeidsgruppa er i sluttfasen av sitt arbeid, men vil trenge noe mer tid, sier statsråd Aasrud til NTB.

Taus om prosessen

Riksantikvar Jørn Holme, som har foreslått å verne Høyblokka, vil ikke uttale seg om prosessen som avgjør Høyblokkas skjebne.

Men før jul uttalte han:

Høyblokka er blant det viktigste som er bygd for den norske stat i forrige århundre. Den kan sammenlignes med Stortinget og Slottet som ble bygd på 1800-tallet, og den er uttrykk for det norske demokratiet.

Riksantikvar Jørn Holme
Peter Butenschøn

Arkitekt Peter Butenschøn

Foto: BJØRN HALFDANSEN / Scanpix

– Mer enn kontorbygg

Arkitekt Peter Butenschøn er sterk tilhenger av å verne blokka. Han tolker det som en seier at saken er utsatt, og at det nå er Statsministerens kontor som avgjør.

– Det betyr at regjeringen har skjønt at dette ikke er en vanlig kontorblokk, men ett av de viktigste byggene. Det kan derfor bare håndteres som en stor politisk sak, og ikke som en bygningsteknisk affære, sier han.

Han mener avgjørelsen angår hele det politiske Norge og hele regjeringen.

– Det er et bygningsteknisk sunt bygg. Konstruksjonen er uberørt og solid. Det er et bygg som forteller forferdelig mye om norsk etterkrigstid. Det er utsmykket av datidens fremste kunstnere, sier Butenschøn.

– Kulturarv på alvor

Ivar Odnes er styreleder i den ideelle stiftelsen Norsk Kulturarv. Han er fornøyd.

– Jeg synes avgjørelsen om å overføre ansvaret til Statsministerens kontor vitner om at politikerne tar kulturarven på alvor, sier han.

Hør saken fra Kulturnytt:

– Symboltung blokk

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes tror regjeringen nå har skjønt den symbolske viktigheten av bygget.

Agnes Moxnes

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes.

Foto: Ole Kaland / NRK

– Dette viser en økende innsikt i hvor komplisert denne avgjørelsen er. Det blir nå viktig å høre på rådene fra de antikvariske myndighetene. Riksantikvaren ble bedt om å utrede fredning av blokka før den ble rammet 22. juli. Det er vanskelig å se at regjeringen kan se annerledes på saken nå, sier hun.

Moxnes tror ikke på store protesttog dersom Statsministerens kontor lar blokka stå.

– Anders Behring Breivik ville legge denne blokka i ruiner, og så på den som et sterkt bilde på sosialdemokratiet og arbeiderpartimakt. Det vil være ironisk hvis en Ap-tung regjering mister dette poenget. Statsråd Rigmor Aasrud har blitt oppfattet som en rivningsvillig minister, og det er kanskje derfor denne prosessen nå overføres til Statsministerens kontor, sier kulturkommentatoren.

Hør Moxnes fra Kulturnytt:

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.