Hopp til innhold

Oppussing av Nationaltheatret kan koste nesten én milliard

Å pusse opp Nationaltheatret kan bli langt dyrere enn først antatt. Nå anslås kostnadene til å bli opp mot 885 millioner kroner.

Video Nationaltheatret-oppussing kan nærme seg milliarden

VIDEO: Nationaltheatret åpnet den 1. september 1899. Det er tegnet av arkitekt Henrik Bull. Bildet er fra august 2010, da fortauet var sperret av utenfor bygget grunnet fare for ras av teglstein fra fasaden (til venstre i bildet). Se Dagsrevyens intervju med Statsbyggs administrerende direktør Øivind Christoffersen.

Landets største teater er nedslitt og behøver rehabilitering. Derfor har Statsbygg utarbeidet en analyse av bygget for Kulturdepartementet.

Nationaltheatret

Det ble satt opp sperrer utenfor Nationaltheatret på grunn av fare for ras fra fasaden i august 2010.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK
Øivind Christoffersen, Statsbygg

Statsbyggs administrerende direktør Øivind Christoffersen.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK
Kulturminister Anniken Huitfeldt

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Den nye analysen viser at det vil koste et sted mellom 707 og 885 millioner kroner å få Nationaltheatret i topp stand igjen.

– Det vil si at det med 40 prosent sannsynlighet vil koste 707 millioner kroner og med 90 prosent sannsynlighet ikke vil overstige 885 millioner kroner, skriver Statsbygg i et brev til Kulturdepartementet.

Teatret kan bli stengt i to år

I forrrige tilstandsrapport fra Statsbygg, som ble utført i september 2010, ble kostnadene vurdert å ligge mellom 450 og 675 millioner kroner.

I rapporten ble det beskrevet fuktskader, forvitring, slitasje og utdaterte tekniske anlegg i den fredede bygningen.

Kulturdepartementet ga da beskjed om å ta en nøyere titt på bygget. Resultatet foreligger altså nå – i form av et betydelig høyere prisoverslag.

– Nationaltheatret er et klenodium som det er kostbart å bringe til et høyt nivå. Det kan vurderes å gjøre bare deler av arbeidet. Det er en beslutning Kulturdepartementet må ta, sier Statsbyggs administrerende direktør Øivind Christoffersen til NRK.

Hvis Kulturdepartementet ønsker at Statsbygg skal pusse opp Nationaltheatret vil teaterlokalene bli stengt.

– Først er vi i en planleggingsfase, så må det besluttes politisk hva som skal gjøres. Så går vi inn og prosjekterer og planlegger arbeidet i detalj. Når vi setter i gang med det fysiske arbeidet er det en fordel om teateret stenger i to år, sier Christoffersen.

– For tidlig å konkludere

Avhengig av den politiske prosessen kan arbeidene begynne i 2013 eller 2014. Hvis arbeidene tar to år kan et nyoppusset teater åpne i 2016.

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) vil overfor NRK ikke si i detalj hvordan hun forholder seg til Statsbyggs nye prognose.

– Det er viktig at Nationaltheateret blir satt i stand, og at vi får et godt grunnlag for å vite hvor mye det kan komme til å koste. Vi vil gå nøye gjennom analysene fra Statsbygg, men det er for tidlig å konkludere i forhold til nivå på oppussing, skriver Huitfeldt i en e-post til NRK.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)