Hopp til innhold

Feiret siste episode sammen

Søndag var «Ingen grenser»-gjengen samlet da 1,4 millioner nordmenn så sesongfinalen av seermagneten. En av seerne var statsminister Jens Stoltenberg, som personlig ringte og gratulerte.

Ingen grenser feirer sesongavslutning

Fredrik Alden Thorsen, Anne Marie Hagerup, Kjersti Lium, Birgit Røkkum Skarstein, Liv Tone Lind, Kenneth Birkenes, Marianne Rasmussen Kolvik og BjarteBø-Sande fra NRK-serien Ingen grenser var i kjempehumør under siste episode av programmet.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

Ingen grenser feirer sesongavslutning

Vert Birgit Røkkum Skarstein hadde det nesten i overkant fortreffelig sammen med Liv Tone Lind og Kenneth Birkenes i sofakroken på Marienlyst.

Foto: Daniel Eriksen / NRK
Deltakerne i Ingen Grenser 2

Dette er deltakerene i andre sesong av Ingen grenser.

Foto: Mastiff TV/NRK

Mens 1,4 millioner tv-seere satt klistret til skjermen for å se sesongavslutningen av «Ingen grenser» var hovedpersonene selv samlet hjemme hos Birgit Lovise Skarstein for å nyte fruktene av sitt harde arbeid.

Fredrik Alden Thorsen, Anne Marie Hagerup, Kjersti Lium, Birgit Røkkum Skarstein, Liv Tone Lind, Kenneth Birkenes, Marianne Rasmussen Kolvik og Bjarte Bø-Sande satt sammen i en blokkleilighet på Marienlyst i Oslo for å feire at de er hovedpersoner i Norges mest elskede tv-program for tiden.

Einar Angelsen, Ingvill Bruland Vadla og Kari Sangro Olestad kunne ikke komme, men var til stede via telefon.

Serien på seks episoder har vært en enorm suksess for NRK, og «Ingen grenser» har satt nye seertallsrekorder hver uke. Siste episode ble sett av 1,4 millioner nordmenn.

Kan endelig slappe av

Som eneste medie fikk NRK.no lov til å være med på festen da ekspedisjonsdeltakerne fra realityprogrammet endelig kunne slappe av etter hardkjøret som har stått på de siste seks ukene.

Hvordan føles det nå som serien er ferdig?

– Det er ganske greit, egentlig. Det har vært noen travle uker og det er ganske tøft å se det igjen og gjenoppleve det. Samtidig har det vært en god del medietrykk. Så alt i alt er det greit at det er slutt, sier Birgit Røkkum Skarstein til NRK.no.

Hvem hadde ideen til sammenkomsten?

– Vi har snakket om en sånn sammenkomst tidligere. Det endte med at jeg inviterte alle hit. Jeg har plass her og de fleste bor jo i Oslo og omegn. Vi manglet Kari, Ingvild og Einar, men vi hadde kontakt med dem på telefon.

Fikk telefon fra Jens Stoltenberg

At mobiltelefonene kimer som besatte under sending er blitt vanlig kost for deltakerne. Men søndag var det en helt spesiell person som ringte og gratulerte.

– Det var Jens Stoltenberg som ringte ja. Han oppmuntret og sa det var et spennende og godt program. Mer vil jeg helst ikke si.

Ingen grenser feirer sesongavslutning

Latteren satt rekordløst hos gjengen vi er vant til å se slite seg gjennom den norske villmarken.

Foto: Daniel Eriksen / NRK
Vi formidler et budskap

Selv er Skarstein veldig fornøyd med effekten av programmet. Målet var å plante et frø, og det mener hun gjengen har gjort.

– Jeg tror serien har klart å formidle budskapet, at det er mye som går hvis man bare vil.

–Vi har formidlet det menneskelig. Gitt folk et ansikt. Vist kapasitet. Det er mange som allerede har gjort seg opp en mening om hva man kan og ikke gjøre. Vi viser at de tar feil.

Tilbake til jobben

I løpet av de seks siste ukene har «Ingen grenser»-gjengen rukket å bli rikskjendiser. Nå venter hverdagen for Lars Monsens venner.

– Først skal jeg konsentrere meg om hverdagen. Det å komme tilbake til rutinene.

For Skarsteins del betyr det at hun vender tilbake til sin nyoppstartede jobb som leder for velferdstinget i Oslo og Akershus. Hennes første arbeidsdag var 1. januar.

Det er ikke til å komme unna at 2012 har vært meget hektisk for unge lovende Skarstein, som tidligere har uttalt at hun sikter på stillingen som arbeidsminister.

– Nå begynner det arbeidet jeg ikke har fått gjort. Det er bare å hente seg inn igjen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober