Hopp til innhold

– Største begivenhet på mange år

Salget av Edvard Munchs «Skrik» blir en av de største begivenhetene på mange år i den internasjonale kunstverdenen. Det er Munch-ekspertene enig om.

Skrik

Denne pastellen av «Skrik» er den eneste i privat eie i verden.

Foto: Sotheby's

Forretningsmann og milliardær Petter Olsen kom med sensjonelle nyheter da han i formiddag slo fast at det eneste «Skrik» i privat eie skal selges i begynnelsen av mai. Auksjonshuset Sotheby's venter å få minst 450 millioner kroner for bildet.

Petter Olsen

Milliardær Petter Olsen

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Jeg har levd med dette bildet hele livet. Energien og styrken i mesterverket har bare økt med tiden, skrev Petter Olsen i en pressemelding. Noe mer har han ikke villet si, verken til NRK. no eller andre.

Bildet, som er en pastell, er en av fire «Skrik»-versjoner. Det er den eneste i privat eie. Edvard Munch laget bildet i 1893, inspirert av en spasertur på Ekebergåsen i Oslo.

– Hele kloden interessert

– Alle museer på kloden vil være interessert i dette. Det er et så sjeldent salg at den internasjonale kunstverdenen mangler relevante prisreferanser. Det blir å sammenligne med tidligere oppnådde priser på Munch, og andre sammenlignbare verker.

Og da er vi i det absolutte toppsjiktet i verdenskunsten, sier Munch-ekspert og daglig leder ved Grev Wedels plass Auksjoner, Hans Richard Elgheim til NTB.

Dette blir den aller største begivenheten i min karriere. Jeg ser fram til auksjonen med stor spenning, og vil garantert være til stede i New York 2. mai.

Munch-ekspert og daglig leder ved Grev Wedels plass Auksjoner, Hans Richard Elgheim

Petter Olsen røpet i pressemeldingen at inntektene fra salget skal gå til å etablere et Munch-galleri på Ramme Gård på Hvitsten i Akershus.

Ramme gård

Ramme gård

Foto: NRK

Større enn «Mona Lisa»

– Lenge ble Leonardo da Vincis «Mona Lisa» betraktet som det mest kjente maleriet av noen kunstner. Men den posisjonen er overtatt av «Skrik», sier konservator Petra Pettersen til NTB.

Edvard Munch laget fire versjoner av «Skrik», to oljemalerier og to som er utført i pastell (malt med fargestifter). Munch-museet eier ett oljemaleri og en pastell, Nasjonalgalleriet det andre oljemaleriet, mens Petter Olsens versjon er den andre pastellutgaven som ble malt i 1893.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober