Hopp til innhold

Hvem er denne mannen?

Hvem er mannen på dette bildet? I mange år har man trodd at det er mestertyven Ole Høiland. Nå viser det seg at det mest sannsynlig ikke er han. Men hvem er det da?

Ole Høiland/Anders Behring Breivik

Her er bildet som angivelig viser mestertyven Ole Høiland rundt 1840. Bildet spres nå overalt i sosiale medier.

Foto: Ukjent

Den siste tiden har interessen for NRKs sak om mestertyven Ole Høiland fått uventet ny oppmerksomhet.

Ole Høiland

Dette er trolig ikke mestertyven Ole Høiland (1797-1848).

Foto: Fotograf ukjent
Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik.

Foto: NTB Scanpix
Ole Høiland

Dette er etterlysningen som i 1836 ble sendt ut etter at Ole Høiland nok en gang hadde rømt fra fengsel. Signalementet er som følger: «Han er født 1797, 68 tommer høi, rank af Værd og af godt udsæenda. Han har blaae Øine og meget lyst Haar, et Ar paa det hoire Skinneben samt flere paa Hænderne».

Foto: Jens Peter Funk/Oslo Museum

Bildet i artikkelen deles nå i rasende fart på sosiale medier. Artikkelen, som er fra 2009, er i skrivende stund delt nesten 2300 ganger på Facebook.

Bildet viser angivelig mestertyven Ole Høiland, en genierklært stortyv som herjet Østlandet for mer enn 150 år siden.

Ole Høiland sto for en rekke spektakulære innbrudd og tyverier, blant dem et legendarisk innbrudd i Norges Bank, der han tok seg gjennom sju låste ståldører, før han kom seg unna med 64.000 spesiedaler, noe som i dag tilsvarer rundt 12 millioner kroner.

Det er derimot ikke det som har fanget folks interesse. Det folk har reagert på, er at mestertyven har en slående likhet med terrortiltalte Anders Behring Breivik.

– Helt ufattelig likt

Forfatter Alf Christian Oddane ga i 2009 ut boken «Ole Høyland – mestertyv og utbryterkonge». Han har brukt bildet på coveret av boken.

Oddane reagerte selv da han ble gjort oppmerksom på likheten mellom Høiland og Breivik

– Det er klart det er likhetstrekk. Det mangler bare hårlokkene, det er helt ufattelig likt, sier han til NRK.no.

Mange på Facebook og Twitter antyder at bildet er manipulert. Men bildet er godt kjent i museumsmiljøer, og forfatteren fikk bildet av Oslo Bymuseum i 2009, lenge før terrorhandlingene.

En del av utstilling

På Oslo Bymuseum blir bildet brukt i en utstilling, men det er ingen som riktig vet hvor det stammer fra, hvem som har tatt det, og om det i det i det hele tatt viser Ole Høiland.

Mange har tatt kontakt med museet via deres facebookside. De er interesserte i akkurat dette bildet. Spørsmålene er mange, men svarene få.

«– Etter at portrettet er kommet på Wikipedia har Oslo Museum fått tallrike henvendelser om at dette ikke er eller kan være Ole Høiland – hvilket vi innser må være riktig. Bildet er ikke fra museets samling og ingen av dagens ansatte vet/kan huske hvor det i sin tid (tidlig på 1980-tallet) ble skaffet fra og hvem som har gått god for at dette skulle være Høiland. Vi har fjernet både bilde og særlig henvisningen til vårt museum fra Wikipedia, men det dukker opp igjen. Vi vil snart få det fjernet også fra museets utstilling – det er dessverre svært komplisert, da det er montert langt inn i et kikkehull i en mur. Så det er det vi kan si. Vi vet ikke noe om bildet og beklager at vi har bidratt til å skape forvirring – det er slett ikke vår oppgave!»

Avdelingsleder Kristin M. Gaukstad ved Oslo Museum utdyper.

– Høiland døde i 1848, og det er lite trolig at det ble noe fotografi før det. Det var uhyre sjelden at foto ble brukt på den tiden, så jeg stiller meg litt tvilende til om det faktisk er Høiland vi ser. Vi forholder oss til en strektegning av Høiland fra 1836, sier Gaukstad til NRK.no.

– Men hvor kommer bildet fra?

– Vi eier ikke det bildet, og vi vet ikke hvem som eier det, sier hun.

– Har bare blitt sånn

Utstillingen til Oslo Bymuseum har stått slik siden 1985. Hun forteller at de har snakket med de som var ansvarlige for utstillingen da den ble laget, men ingen vet hvem kilden til bildet er eller hvor det kommer fra.

– Det er en kopi vi har i vår utstilling. Vi tok vekk bildet fra samlingen for fire år siden, sier Gaukstad.

Ifølge Gaukstad var bildet merket med at det «angivelig» eller «sannsynlig» var Ole Høiland som var avbildet.

– Det er nok noen som har plukket det opp, ment at dette er en avbildning av Ole Høiland, og så har det bare blitt sånn. Det er ikke Ole Høiland, sier hun.

Gaukstad forteller at Bymuseet de siste dagene har fått flere henvendelser angående bildet.

– Og bare fordi han på bildet ligner på en annen, så får det masse oppmerksomhet, og det synes jeg er teit, sier hun.

Arkivar ved Riksarkivet, Hege Brit Randsborg, opplyser at det først på midten av 1860-tallet ble vanlig å fotografere fangene ved Botsfengselet i Oslo.

– Har gått fem på

Alf Christian Oddane

Forfatter Alf Christian Oddane ga i 2009 ut boken «Ole Høyland – mestertyv og utbryterkonge».

Foto: Johan Aakre

Forfatter Alf Christian Oddane sier han antageligvis har gått fem på. Bildet av det som etter all sannsynlighet ikke er Ole Høiland pryder forsiden av Oddanes bok om mestertyven.

Oddane sier han handlet i god tro.

– Jeg bare så at det sto at dette var Ole Høiland, og stolte på det spesielt siden det var Bymuseet som hadde bildet. Jeg føler meg på en måte litt uskyldig her, sier han.

– Jeg kan ikke si at jeg synes det er pinlig. Jeg har antageligvis gått fem på. Men jeg gikk ut i fra at det var ham, og det er uansett ingenting jeg kan gjøre med det nå, sier han.

Gravde seg ut av Akershus, men skadet haka

Ole Høiland rømte fra Akershus festning i 1839. I reneste «Frihetens regn»-stil fikk han smuglet inn verktøy han brukte til å grave seg to meter ned gjennom cellegulvet. Han kom seg gjennom grunnmuren på kronprinsens kruttårn og opp på festningsmuren. Der mistet han balansen og falt ti meter ned.

Her kommer portrettet tilbake inn i historien.

Ifølge biografen Oddane slo Høiland i stykker haka i fallet, og bildet viser en knust hake.

Høiland var deretter på rømmen i tre år før han på ny havnet bak fengselsmurene. Han søkte kong Oscar I om benådning, men søknaden ble avslått.

I 1848 begikk han selvmord ved å henge seg på cella på Akershus festning.

Så langt NRK.no har klart å finne ut, er mannen som er avbildet øverst i denne artikkelen trolig ikke Ole Høiland. Men vi har heller ikke kommet noe nærmere hvem mannen på bildet kan være.

Vet du noe om dette bildet eller hvem det kan være – tips våre journalister!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober