Hopp til innhold

Saksøkes for avtalebrudd til 750 millioner kroner

Han er blitt omtalt som den norske Mark Zuckerberg, og har møtt både ministre og kongelige. Nå blir 20-åringen Waleed Ahmed saksøkt av en amerikansk samarbeidspartner.

Waleed Ahmed

Ifølge en avtale med det amerikanske selskapet Affirmative Solutions er Waleed Ahmed personlig ansvarlig for alle utgifter selskapet har etter avtalebruddet.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

– Vi har laget flere titalls tusen hansker som skulle vært levert til Grønt Norge før jul, men som aldri ble betalt.

Det sier Billy Williams, administrerende direktør i legemiddelfirmaet Affirmative Solutions. Det er ikke vanlige hansker han snakker om, men høyteknologiske medisinske instrumenter.

De såkalte EKG-hanskene skulle gjøre det enklere for både norske og utenlandske leger å ta målinger av hjertets elektriske aktivitet, men ligger foreløpig på lager i USA.

Skulle tjene 100 millioner

Hanskene Williams snakker om var bare de første to forsendelsene av en avtale på hele 13 millioner hansker som Waleed Ahmed og Grønt Norge har inngått. I november i fjor sto Ahmed fram på NRK.no og sa at han hadde fått enerett på å selge hanskene både i Norge og flere andre land.

– Jeg kan ikke si hvor mye vi kommer til å tjene på dette, men det blir mer enn 100 millioner i hvert fall, sa Ahmed til NRK.no sist han ble intervjuet.

De første hanskene skulle overleveres bare dager etter at intervjuet med NRK fant sted, noe som aldri skjedde ifølge Williams ved Affirmative Solutions.

– Vi forsto at noe var galt da vi aldri mottok pengene vi hadde krav på, sier han.

Se Ineedmds video hvor de forklarer bruken av EKG-hansken:

Kjøpte 13 millioner hansker

I stedet for å sikre Ahmed og partneren Flemming Bordoy inntekter i hundremillionersklassen, har avtalen mellom de to 20-åringene og det amerikanske selskapet blitt advokatmat.

14. oktober 2011 skrev Ahmed under en avtale med Affirmative Solutions hvor Grønt Norge fikk rett til å videreselge EKG-hansken i 15 land, deriblant Norge.

Den første forsendelsen med 25.000 hansker skulle leveres 15. november, eller bare en uke etter at Ahmed presenterte avtalen på NRK.no. Den neste forsendelsen skulle komme en måned senere.

I alt gikk Ahmed og Grønt Norge med på å kjøpe hele 13 millioner hansker i løpet av tre år. Ifølge Ahmed selv skulle disse omsettes for 750 millioner kroner fordelt over tre år.

Har skrevet under en kontrakt som er verdt mer enn 240Millioner Norske!

We have signed a contract Worth more than $40,000,000.00

Waleed Ahmed på Facebook, 5. oktober 2011

Personlig ansvarlig

EKG-glove

13 millioner slike hansker skulle Grønt Norge selge, fordelt på 15 land.

Foto: Ineedmd

Nå er både Ahmed og Grønt Norge stevnet for retten i USA. De har ikke betalt for de første 50.000 hanskene, og skylder over en million dollar.

– Vi sier med dette opp avtalen med Grønt Norge, og krever at dere dekker alle våre utgifter i den forbindelse, skriver Affirmative Solutions advokater i et brev til de to norske 20-åringene.

Det kan bli en dyr fornøyelse for de to guttene, da de 50.000 hanskene koster 1,1 millioner dollar (nesten 6,5 millioner norske kroner).

Spesielt kan det bli dyrt for Ahmed som han skrevet under på at han selv er ansvarlig for kjøpet hvis selskapet Grønt Norge ikke klarer å betale det de skylder.

65.000 telefondeksel ble til noen hundre

Historien om EKG-hansken kommer etter Dagens ITs avsløring om at Grønt Norge har skrytt på seg å selge flere titalls tusen mobiltelefondeksel, mens det virkelige tallet bare er noen hundre.

Waleed Ahmed

Dette bildet ble tatt da Waleed Ahmed besøkte NRK.no i fjor. Da presenterte han avtalen med Affirmative Soutions.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

I 2010 lanserte Ahmed ideen om et Iphonedeksel med et solcellepanel som kunne lade telefonen både med sollys og lys fra vanlige lamper.

Telefondekselet skulle blant annet selges gjennom Telenor, og ifølge Ahmed selv ble 20.000 eksemplarer levert til butikkene. I tillegg har guttene påstått å ha solgt 45.000 telefondeksel i Kuwait.

Ifølge den kinesiske produsenten er det bare produsert noen hundre slike deksel, noe som gjør det vanskelig å tro at 65.000 deksel er solgt.

Kongelig kontakt

Næringsvirksomheten har gitt de to guttene plass i rampelyset ved flere anledninger. I 2010 skrev VG om et møte mellom guttene og næringsminister Trond Giske, og Ahmed har vært på besøk både hos NRK og TV2.

Partnerne Ahmed og Bordoy ble også invitert til kronprinsparets bord i 2011, hvor blant andre Dronning Rania av Jordan og Kofi Annan var til stede.

Der kom de i kontakt med Govindan Gopinathan, som er oppfinneren bak EKG-hansken.

– Gopinathan fortalte at de manglet en «missing link» for at hansken skulle kunne fungere slik de ønsket. Og kort fortalt. Den linken kunne vi hjelpe han med, sa Ahmed til Enebakk Avis i 2011.

Ifølge Ahmed selv var dette utgangspunktet for hanskeavtalen på til sammen 750 millioner kroner. En avtale som det ifølge produsenten altså aldri ble noe av.

Vil fortsatt ha hanskene

Torsdag kveld fikk NRK.no kontakt med Ahmed. Slik forklarer han situasjonen som har oppstått:

– Vi hadde en avtale med en som skulle videreselge hansker i Midtøsten og som skulle kjøpe de første 50.000 hanskene. Han trakk seg dessverre etter at bare deler av regningen var betalt, og da satt vi igjen med svarteper, sier Ahmed til NRK.no

– Nå forsøker vi å få ham til å betale sin del av regningen, slik at vi kan løse opp i dette så fort som mulig. Hvis ikke kan vi bli nødt til å trekke denne samarbeidspartneren for retten.

Den unge gründeren innrømmer at han ikke har svart på søksmålet fra Affirmative Solutions, men sier at han håper å få ting på stell i Norge slik at han kan gjennomføre handelen.

– Jeg har jo skrevet under på at jeg selv er ansvarlig for kjøpt av 50.000 hansker, så det må jeg jo ordne opp i. Så håper jeg at vi kan få finansieringen i orden, slik at vi kan kjøpe resten av de 13 millionene også, det er et unikt og interessant produkt.

– Det at jeg er stevnet for retten i USA tenker jeg ikke så mye på. Problem har løsninger og vi bor jo i Norge, så det er begrenset hva amerikanerne kan gjøre her.

Selv om Ahmed ikke ønsker å spekulere i hva de siste dagenes negative oppslag har gjort med firmaet Grønt Norge, så mener han at oppslagene sier mye om nordmenns mentalitet.

– Vi er et land hvor mange er opptatt av jantelov, og alle artiklene som er blitt skrevet om meg viser hvor vanskelig det er å være gründer. Jeg vil vise andre unge gründere at det går an å lykkes, sier han.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober