Hopp til innhold

Sensurerer Twitter under London-OL

London 2012 Organising Committee vil ha full kontroll på hva publikum twittrer om under lekene. – London 2012 minner om et kommunistisk regime, sier sosiale medier-ekspert Hans-Petter Nygård-Hansen.

Usain Bolt Beijing 2008

Usain Bolt feirer gull på 200-meter i Beijing-OL i 2008, til blendende blitsregn.

Foto: GARY HERSHORN / Reuters/NTB Scanpix

Hans-Petter Nygård-Hansen

Hans-Petter Nygård-Hansen mener måten Locog opptrer på minner om George Orwells «1984».

Foto: Kjartan Haugen

London-OL 2012 blir kalt de første virkelige sosiale olympiske lekene. Det er liten tvil om at Twitter, Facebook og Instagram vil oppleve heftig trafikk fra London i denne perioden, noe lekenes kontrollorgan er veldig klar over.

Derfor har London 2012 Organising Committee (Locog) lagt ned strenge regler for bruk av de sosiale mediene.

At idrettsfolk kommer i trøbbel på grunn av sitt bruk av sosiale medier er ikke noen ny historie, men denne gangen vil reglene også omfatte publikum.

Twitter blir strengest

Twitter vil ha den strengeste sensuren. Det vil ikke blir lov for hverken bedrifter eller enkeltpersoner å bruke assosierte hashtags til å reklamere for noe annet enn London-Ols samarbeidspartnere.

– @danieleriksen nyter en iskald Litago med banansmak, siden det er så fint vær under #london2012, er et eksempel på en tweet som vil bli sensurert. Grunnen er at Litago ikke er en offisiell London 2012-partner.

Hans-Petter Nygård-Hansen jobber som rådgiver i PR og Kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese. Han synes reglene er håpløse, og trekker referanser godt til venstre i politikken.

– London 2012 minner mye mer om et kommunistisk regime som vil eie, styre og kontrollere alt som blir sett, hørt og fortalt i sosiale medier, og som vil bruke alle tilgjengelige midler for å beskytte sin kommersielle agenda, skriver han på sin hjemmeside.

Nygård-Hansen mener dette kan føre til store problemer for små etablissementer.

– Driver du en restaurant eller pub og har lyst til å markedsføre at du viser OL, så skal du også bli sensurert vekk av Twitter hvis du bruker Games, Two Thousand and Twelve, 2012 eller Twenty-Twelve i en hashtag, forteller han.

Enda strengere for de involverte

Reglene for utøvere, akkrediterte og de 70 000 frivillige er enda strengere. Noen av disse reglene omfatter også enkeltpersoner.

Det blir blant annet ulovlig for enkeltpersoner som har kjøpt billett å legge ut bilder fra lekene på Facebook og Twitter.

I reglementet Norges Idrettsforbund har sendt ut kan man lese følgende vedrørende sosiale medier:

  • Alle kommentarer må være i jeg-form og i dagbokformat
  • De vil ikke ha lov til å tvittre om andre deltagere, eller om andre konkurranser.
  • Alt som postes, blogges og tweetes må være i overensstemmelse med den olympiske ånd og de grunnleggende olympiske prinsippene som er angitt i det Olympiske Charteret
  • De kan legge ut bilder av seg selv, men disse kan kun benyttes til personlig bruk, og kan ikke distribueres. (På feks. Facebook eller Twitter)
  • Deltagerne får heller ikke lov til å poste video- eller lydopptak fra arrangement, konkurranser eller andre aktiviteter som finner sted i Olympiske Anlegg.
  • De 5 OL-ringene må ikke under noen omstendigheter benyttes av deltagerne og andre akkrediterte personer.
  • Deltagere må også passe på at navnet deres ikke blir benyttet i markedsføringsøyemed, uten at IOC sitt styre har godkjent det.
  • Lager en deltager en hjemmeside, så vil det ikke være lov mellom 16. juli og 15. august å ha et domene som inkluderer ordet “olympisk” eller andre lignende ord uten at IOC har gitt tillatelse til det i forkant.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hevder å ville beskytte frivillige

Michael Phelps

Se, men ikke røre. Bilder som dette kan publikum under London-OL lime inn i fotoalbumet, men ikke legge ut på Facebook.

Foto: Kevin Frayer / AP/NTB Scanpix

En talsmann for Locog uttalte seg om reglene tidligere i år.

– Vi skjønner at mange av våre «Game Makers» (frivillige, journ.anm.) gjerne vil bruke sosiale medier til å dele deres spennende øyeblikk med venner og familie, sier talsmannen.

Locog hevder å gjøre dette for å beskytte sine frivillige.

– Som de fleste andre organisasjoner har vi lagt ned noen praktiske regler for å gi basisråd om hvordan disse skal bruke sosiale medier. Dette har vi gjort for å beskytte våre arbeideres interesser og operasjonen generelt, forteller talsmannen.

Nygård-Hansen mener reglene er hårreisende.

– Enkelt og greit, ikke sant … «Vi oppfordrer dere til å delta på sosiale medier, men bare så lenge vi får lov til å bestemme hva dere skal skrive!» – hilsen IOC, skriver han.

– Her snakker vi 1984 og George Orwell

For å ha full oversikt over milliarder av tweets, Facebookoppdateringer og bilder på nettverk som Instagram, prøver Locog å engasjere sine egne.

I regelverket Norges Idrettsforbund har sendt ut blir deltakere og akkrediterte bedt om å si ifra hvis noen av reglene blir brutt.

På den passordbelagte nettsiden www.olympicgamesmonitoring.com skal man ha muligheten til å si ifra om eventuelle overtredelser.

– Skulle det vise seg at noen ikke følger reglene så har IOC laget en egen hjemmeside hvor deltagere og andre akkrediterte tystere kan tipse regimet. Her snakker vi «1984» og George Orwell, eller?, mener Nygård-Hansen.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP