Hopp til innhold

Krigsfotografen Horst Faas er død

Den høyt respekterte krigsfotografen Horst Faas døde torsdag, 79 år gammel.

Tyske Horst Faas er mest kjent for sine sterke bilder fra Vietnamkrigen. Han har blitt omtalt som et geni, og sies å være en av de største krigsfotografene gjennom tidene.

Det var i Vietnam karrieren sa pang, da han under ekstremt vanskelige forhold dokumenterte store lidelser under blodbadet på 60-tallet.

Associated Press ansatte ham i 1956, og han fikk fort ryktet på seg for å være en perfeksjonist, og en urokkelig krigsfotograf.

– Jeg prøvde å få bildene mine på trykk hver eneste dag, og forsøkte hele tiden ligge foran konkurrentene med å ha bedre bilder. Jeg forsøkte ikke å gjøre noe stort, eller imponerende – bildene ble etterspurt og publisert fordi Vietnam var på forsidene år etter år, sa Faas i et intervju med BBC i 2007.

To ganger pulitzer-vinner

Faas ble belønnet to ganger med den gjeve pulitzer-prisen. Den første fikk han i 1962 for en serie bilder fra Vietnam, den andre fikk han i 1972 i for sine bilder fra konflikten i Bangladesh.

– Jeg levde fra dag til dag, fra hendelse til hendelse. Det var perfekt for en byråfotograf, sier Faas når han fortalte om årene i Vietnam til BBC.

Faas var fotoredaktør for AP i Vietnam fra 1962 til 1974, stasjonert i Saigon. Faas tok tusenvis av kontroversielle bilder fra krigen som sjokkerte amerikanske borgere, og satte hjertet i halsen på skeptiske redaktører.

Faas rekrutterte også unge talenter fra utlandet, og vietnamesiske frilansere, til å bli med i «Horst's Army» – en gruppe unge fotografer, som fikk låne Faas' egne kameraer, med beskjeden om å «komme tilbake med gode bilder».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vietnam

Dette bildet er med i serien av bilder fra Vietnam som sørget for at Horst Faas fikk sin første av to Pulitzer-priser.

Foto: HORST FAAS / Ap

– Et geni

Faas har et stort navn internasjonalt, og hylles av mediepersonligheter over hele verden.

– Jeg tror ikke noen andre fotografer oppholdt seg i Vietnam lenger enn ham. Ingen risikerte livet slik han gjorde, eller viste større hengivenhet til sitt arbeid og sine kolleger, sier New York TImes-journalist David Halberstam, som i en periode bodde sammen med Haas.

– Jeg ser på ham som intet mindre enn et geni, sier Halberstam.

Faas dekket også andre konflikter, blant annet i Bangladesh og i Kongo. I tillegg tok han bilder fra store sportsbegivenheter, som for eksempel sommer-OL i München i 1972.

Ble såret i krigen

I 1967 ble Faas såret av en rakettdrevet granat i Vietnam, og måtte senere sitte i rullestol i mange år.

– Vi måtte ikke gå langt. Krigen kom til oss. Den var rett ved siden av, sa Faas.

Han kunne ha blødd i hjel, hadde det ikke vært for en ung amerikansk soldat som klarte å stanse blødningen med det som var tilgjengelig. Da den amerikanske soldaten som reddet livet hans møtte Faas tjue år senere, sa han:

– Du var så grå i huden at jeg trodde du var fortapt.

– Den største fotojournalisten gjennom tidene

– Faas var en av de største i verden innenfor fotojournalistikk, og han fortalte om lidelser på en unik og bemerkelsesverdig måte, sier APs fotodirektør, Santiago Lyon i en pressemelding.

Faas sovnet stille inn i München torsdag 10 mai.

– En var et eksepsjonelt talent, både bak og foran kamera. Han vil bli dypt savnet av kolleger, spesielt Vietnam-generasjonen som dekket krigsherjingene sammen med ham, sier Lyon.

Kulturstrøm

  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum på Operaen

    I år er det 25 år siden Tungvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.