Hopp til innhold

Finn oldemor på mobilen

Slektsgransking er en av landets mest populære hobbyer. Nå lanserer Riksarkivet en gratis app som gjør det mulig å finne opplysninger om dine slektninger fra mobilen.

Iphone-app slektsforskning

Slik ser digitalarkivets slektsforskningsapp ut.

Foto: Skjermdum / Digitalarkivet

Nettstedet mobilen.no ba i fjor om innspill fra leserne om deres drømme-apper. Ett av de fem premierte forslagene var et søkeverktøy for norske slektsforskere.

Med appen «Digitalarkivet» er dette nå mulig. Den er tilgjengelig for nedlasting gjennom AppStore, Google Play og Windows Marketplace. Løsningen gjør det mulig for alle som har en smarttelefon eller nettbrett å søke etter slektninger født før 1910.

– Nettstedet Digitalarkivet.no har vist seg å være en veldig populær tjeneste, med et snitt på over 10.000 unike brukere hver dag og nesten 1 million sidevisninger per dag. Vi ønsket derfor å gjøre denne tjenesten tilgjengelig for publikum via nye kanaler, sier Ole Gausdal, avdelingsdirektør i Riksarkivet.

Konsulentselskapet Mesan har utviklet appen på oppdrag fra Digitalarkivet, og det er det er tre studenter fra Norges Informasjonteknologiske Høgskole som har gjort mesteparten av jobben.

– Ved å kombinere ny teknologi og historiske data har vi klart å løfte en populær tjeneste ut på nye mobile plattformer, og håper med det å nå gamle og nye brukere på det mediet de bruker der og da. Vi er også svært fornøyd med at appen støttes av de tre største operativsystemene for mobile enheter, sier Gausdal.

5 millioner treff

Laila Christiansen

Laila Christiansen er en ivrig slektsforsker, og setter pris på den nye appen.

Foto: Privat

Med appen kan man søke etter personer ved hjelp av et enkelt eller avansert navnesøk. Fra trefflisten kan man trykke seg videre for å se detaljert informasjon om personene.

Digitalarkivets databaser inneholder over fem millioner personforekomster hentet fra folketellinger og kirkebøker, og det vil i løpet av sommeren legges til ytterligere fem millioner.

En som allerede har teste appen og som trykker den til sitt bryst er Laila Christiansen.

– Som ivrig slektsforsker gjennom mange år, er jeg svært fornøyd med appen, sier hun til NRK.no

Christiansen har tidligere innehatt flere verv Oslo og Akershus lokallag av slektsforskerforeningen DIS Norge.

– På hurtigsøket fant jeg bestefar «Anders Karlsen, Hvaler» med én gang i folketellingen for 1910, i et design som likner på digitalarkivet på nett. Er man usikker på skrivemåten fungerer det fint med Anders Karls*, og også det avanserte søket er enkelt å bruke, sier hun.

Den nye appen vil også forenkle arbeidet med slektsforskningen fordi hun ikke lenger er avhengig av å være i nærheten av en pc.

– Det er ikke få jeg treffer som spør meg om slektssøk, og nå kan jeg bare dra opp telefonen og forhåpentligvis vise dem resultatet sporenstreks.

NRK-serie økte interessen

Med NRK-serien «Hvem tror du at du er» steg trafikken til Digitalarkivets ulike tilbud sterkt. Da serien gikk vinteren 2011 hadde siden rekordmange treff, og mandag 14. februar ble det registrert utrolige 2,5 millioner søk.

Det kommer snart en ny sesong av programserien, og da forventer Riksarkivet en ny oppblomstring i interessen for slektsforskning.

Nettsakene «Hekta på slekta» og guiden «Kom igang med slektsforskning» var også store suksesser, og var to av de mest leste sakene på NRK.no i hele 2011.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP