Hopp til innhold

Slik får du med deg 22. juli-markeringen

Deler av Oslo blir sperret av i forbindelse med Regjeringens 22. juli-markering i Oslo. Slik kommer du deg til Rådhusplassen.

Tog og trikk

Med mange mennesker i Oslo sentrum 22. juli, anbefales det å bruke kollektivtransport for å komme seg frem.

Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix

Mange titalls tusen tilreisende er ventet på Rådhusplassen søndag kveld under Regjeringens ettårsmarkering for terrorangrepet 22. juli. Konserten produseres av NRK på oppdrag fra Regjeringen og Kulturdepartementet, og en rekke kjente artister skal delta.

Flere veier rundt Rådhusplassen blir stengt i forbindelse med arrangementet, og store mengder tilreisende setter byens kollektivtrafikk under press. Tommy Hansen er kommunikasjonsdirektør i NRK, og håper at folk forbereder seg før de tar turen ned i Oslo sentrum.

– Det blir store endringer både i kollektivtrafikken og i trafikkmønsteret rundt Rådhusplassen, så vi anbefaler folk å komme i god tid, sier han til NRK.no.

Flere gater rundt Rådhuset blir stengt i forbindelse med den nasjonale minnekonserten, men Rådhusplassen vil være åpen fra vestsiden (Olav Vs gate/Haakon VIIs) og fra øst (Rådhusgata).

– Ta trikk

Rosetrikk

Bildene av en trikk som sto fast i folkemassene under rosetoget i fjor gikk landet rundt. På søndag bør du ta trikken til sentrum, ifølge Ruter.

Foto: Alvik, Halvard / NTB scanpix

Det er begrenset med parkeringsplass i sentrum, og Jon Inge Øgeland, pressekontakt i Ruter, oppfordrer folk til å reise kollektivt.

– Trafikken i Oslo vil i utgangspunket gå som normalt, men med forsterkning på alle ruter, slik at alle kan komme seg til og fra sentrum.

Det enkleste for mange vil være buss, trikk eller T-bane til Jernbanetorget eller Stortinget. Nationaltheatret stasjon vil i utgangspunktet være åpen som vanlig, men kan bli stengt hvis det blir for stort press på stasjonen.

Øgeland anbefaler også alle reisende å kjøpe billetter på forhånd, for å få kortest mulig ventetid på stasjoner og holdeplasser.

Ekstra seter, men ingen ekstra tog

Ingen vet hvor mange som kommer til å ta turen til Oslo på søndag, men nesten 200.000 møtte opp i forbindelse med rosetoget i fjor.

Åge-Christoffer Lundeby er kommunikasjonssjef i NSB, og er forberedt på det som kan bli en hektisk kveld på jernbanen.

– Ingen greier å ta unna 100 000 ekstra reisende på en kveld uten at det blir litt venting, og det håper jeg at folk forstår.

Han forteller at NSB har satt inn 7000 ekstra seter i trafikk inn mot Oslo på dagen, og 10 000 ekstra seter ut av hovedstaden på kvelden.

– Det meste av disse er satt inn som forsterkning i tog mot Østfold-byene og i tog vestover fra Lysaker, sier Lyndeby til NRK.no

Dette skal skje ved at det settes inn ekstra vogner eller vognsett i eksisterende tog, men det er ikke planlagt noen ekstra tog denne kvelden.

Buss for tog

Reisende med Østfoldbanen fra Follo og Østfold anbefales å ta toget til Oslo S, for så å bytte til trikk, T-bane eller gå.

Alle reisende fra vest må være forberedt på et bytte til buss, siden Oslotunnelen er stengt i sommer.

– Vi har satt opp en busspendel mellom Cort Adelers gate og Lysaker stasjon, for reisende i retning Asker, Drammen og Skien.

Det samme gjelder reisende fra Romerike som må bytte til T-bane eller buss.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.