Hopp til innhold

Jenter opplever seksuell trakassering i onlinespill

Kamerahore, ludder, prostituert og bitch. Det er ord kvinnelige onlinespillere ofte får slynget etter seg når de spiller. – Spillkulturen har latt språket gå for langt, mener forsker.

Exil

Jenter opplever ofte seksuell trakassering når de spiller onlinespill.

Foto: NRK

Synne Baumann

Synne Baumann

Foto: Team Foreign

– Kamerahore er utbredt: «Do you want to be my camwhore?», skriver de. Det er som hore, bare over webkameraet, hvor de vil at jeg skal vise meg frem, sier Synne Baumann.

– «Er du jente?! Ha deg vekk!»

Hun sitter foran tv-skjermen hjemme på jenterommet i Heggedal med en avansert kontroller i hendene og øretelefoner på hodet. Over øretelefonene kan hun snakke med de andre spillerne, og beskjedene hun får, er sjelden av det hyggelige slaget.

– Det kommer alltid kommentarer av et eller annet slag. Når mine motspillere ser at jeg er en jente, kommer de med kommentarer som: «Åh er du jente?! Da suger du. Vi vil ikke ha deg her». Viser jeg at jeg er god, går det i: «Du er stygg, vi vil ikke ha deg her».

Hør reportasje fra Kulturnytt her

Whore, Slut, Prostitute og Bitch

Med kontrolleren styrer hun krigeren på tv-skjermen raskt over ei bru og bak en utbrent lastebil på en nedbomba militærbase i fjellet. Men, gjør hun et feilsteg får hun kjapt høre det.

– De er jo ikke spesielt kreative. Det går i «whore», «slut», «prositute» og «bitch». Jeg har fått høre både at jeg er prostituert og en «kvinnelig hund», sier hun. Og ler.

Drapstrusler og voldtektstrusler

Hun er ikke den eneste som ler av dette. Seksuell trakassering av jenter som spiller videospill over internett er utbredt. På den amerikanske nettsiden Fat, ugly or slutty, kan en legge ut meldinger en har fått fra andre spillere.

«Noen spillere liker å sende uhyggelige, forstyrrende, fornærmende, nedverdigende eller bare frekke meldinger til andre online spillere, vanligvis kvinner. Vi synes dette er morsomt.», står å lese på sidene.

Skjermbilde fra onlinespillet World of Warcraft

Skjermbilde fra onlinespillet World of Warcraft.

Foto: Blizzard Activision

Sidene er kategorisert inn i drapstrusler, voldtektstrusler, generelle utskjellinger, du-er-tjukk-påstander og en slut-kategori. Blant annet.

Her har utallige jenter mottatt oppfordringer om å kle av seg eller å ha samleie med motspilleren. Eller de får drapstrusler både mot seg og sin famile. Ofte fremstilles både forespørsler og trusler på en svært grafisk måte. På disse sidene kan de fortelle om det. Og le.

«Om du ikke viser meg puppene dine så dør familien din», er en av de lite fantasifulle truslene man kan lese her. En annen er: «Om du gir meg ditt telefonnummer får du se pikken min, om du viser meg puppene dine»

– Spillkulturen har gått for langt

Kristine Ask

Kristine Ask

– Det har lenge vært en gutteromskultur hvor det ikke har vært noe problem å oppføre seg umodent og snakke tøysete om at jenter skal tilbake på kjøkkenet, sier Kristine Ask.

Hun jobber for nettstedet Spillpikene.no og har skrevet mastergrad om onlinespilling. Hun mener spillkulturen har latt språket gå for langt.

– Hvis jenter sier dette er ubehagelig og gir uttrykk for at de ikke liker måten det blir snakket på får de beskjed om at de ikke skjønner humoren og blir fortalt at dette er bare en spøk. Dette i motsetning til andre onlinekulturer som sliter med de samme problemene, men i større grad anerkjenner det og lurer på hvordan de skal få bukt med det.

Later som hun er en mann

Ifølge en amerikansk statistikk fra bransjen er det omtrent 500 millioner mennesker som spiller videospill. Omtrent en tredjedel av disse er jenter. Mange velger å gi seg ut for å være mann, for å slippe ubehagelige kommentarer og sexpress.

– Av og til er det greit å logge seg inn på en annen konto og late som jeg er mann for et par minutter, det er veldig befriende. Jeg skulle ønske det ikke var sånn, men av og til er det ikke noe særlig annet å gjøre med det, sier Synne Baumann.

Kulturstrøm

  • Låter fra Universal Music på vei tilbake til TikTok

    Musikk fra Universal Music vil igjen bli tilgjengelig på videoplattformen TikTok, melder partene i en pressemelding.

    Det skjer etter at partene har blitt enige om en ny lisensavtale.

    Universal Musics musikk har vært borte fra TikTok siden 1. februar i år.

    Universal Music mente den gang at TikTok forsøkte å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken.

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP