Hopp til innhold

Lovlig «Titanic»-premiere markerer endringer i Myanmar

For første gang på flere tiår kan filmentusiaster i Myanmar se en storfilm fra Hollywood helt lovlig.

Film-Titanic 3D First Look Kate Winslet, Leonardo DiCaprio

I helga fikk også folk i Myanmar sett den amerikanske storfilmen «Titanic», 15 år etter verdenspremieren i 1997.

Foto: Pressebilde / NTB Scanpix

Siden den tidligere generalen Thein Sein overtok makta i Myanmar i fjor, har han løslatt flere hundre politiske fanger inngått våpenhvile med opprørsgrupper og oppheva den strenge pressesensuren i landet. Det siste tegnet på at Myanmar endrer seg i en positiv retning, skjer i Leonardo DiCaprio og Kate Winslets skikkelser.

For første gang på et halvt århundre, kan nemlig filmelskere i Myanmar benke seg foran lerretet og se en storproduksjon fra Hollywood.

Flere hundre kinogjengere sto i kø utenfor kinoen for å sikre seg plass under visninga av James Camerons «Titanic» i 3D-format i helga. Dette skjer nesten 15 år etter at originalversjonen av storfilmen hadde verdenspremiere.

Ifølge Voice of America kosta kinobilletten seks ganger så mye som vanlige billetter, men det hindra ikke myanmarerne fra å møte opp.

– Jeg har hatt lyst til å se denne filmen lenge. Dette er første gang jeg ser en 3D-film, og heldigvis er det «Titanic», sa Ko Aung Bo, som var på premieren fredag, til den britiske avisa The Independent.

Kinoene ble brukt til propaganda

Etter at militæret tok over makta i landet ved et kupp i 1962, har kinoene først og fremst blitt brukt til å vise propagandafilmer og enkelte svært sensurerte komedier. Hollywood-distributørene fikk samtidig forbud mot å vise filmene, eventuelt kunne de velge å ikke distribuere filmene.

Det var derfor svært overraskende da den amerikanske filmprodusenten 20th Century Fox International annonserte at selskapet hadde signert en avtale med den lokale distributøren Mingalar Co i hovedstaden Rangoon, som driver åtte kinoer og kontrollerer 80 prosent av filmmarkedet i landet.

– Vi er stolte over å være pionerer i å entre markedet og samarbeide med lokale selskaper om å utvikle markedet, sier selskapets visepresidenter Tomas Jegeus og Paul Hanneman til The Independent.

Jegeus og Hanneman legger til at de ser fram til å besøke Myanmar det kommende året.

Vi har med stor interesse lagt merke til det skjer endringer i Myanmar under president Thein Sein, og vi ser fram til å besøke vårt nye territorium når vi reiser til Asia senere i år

Tomas Jegeus og Paul Hanneman / The Independent

Piratkopier florerer

Til tross for det langvarige filmforbudet, er det ikke slik at folk i Myanmar ikke har sett amerikanske filmer de siste tiåra. Piratkopierte filmer eller filmer smugla inn fra naboladet Thailand blir med jevne mellomrom vist ulovlig på landets kinoer.

I 2008 risikerte folk å bli kasta i fengsel da de prøvde å få tak i en kopi av «Rambo 4», med Sylvester Stallone i hovedrollen som den aldrende vietnamveteranen. I filmen redder han kristne misjonærer, som blir misbrukt av myndighetene når de deler ut mat til den etniske minoriteten Karen-folket i Myanmar, som lenge har blitt utsatt for angrep fra regjeringshæren.

I forbindelse med lanseringa av «Rambo 4» fortalte en piratkopiselger til The Telegraph at mange kunder etterspurte filmen, men at han ikke turte å selge den, fordi politiet hadde trua med flere år i fengsel dersom han videreformidla filmen.

Bollywood-filmer er også en stor hit i Myanmar, skriver The Independent.

Kinoer rives

Men det er ikke bare sensurering som skaper problemer for filmindustrien i Myanmar. Tidligere i sommer ble det rapportert at flere kinoer i Rangoon risikerer å bli revet som en del av byutviklinga.

En rapport fra 2011, som ble publisert i det burmesiske nyhetsmagasinet «Eleven», viser at antall operative kinoer i landet har falt fra 244 til 72, hvorav de fleste er lokalisert i de to største byene.

Dette er svært få med tanke på at det bor rundt 60 millioner mennesker i det sørasiatiske landet.

– Hollywood-filmene vil få stor innvirkning

Philip Jablon, som står bak bloggen «Southeast Asia Movie Theatre Project», sier til The Independent at Hollywood-filmenes inntreden i Burma vil få betydelig innvirkning på filmindistrien i landet.

– Hollywoodfilmenes store budsjett vil definitivt trekke et stort publikum. Slik det ser ut nå, vil de nasjonale filmene ha vanskelig for å konkurrere. Storparten av Myanmars produksjoner lages raskt og billig, sier Jablon.

Dersom Hollywood endrer markedet og fyller opp alle de beste kinoene i landet, vil Myanmarske filmer trolig bli degradert til dårligere og mindre kinosaler

Philip Jablon / The Independent

Ifølge Voice of America innebærer avtalen med det amerikanske selskapet at den lokale distributøren skal bruke nesten 1,8 millioner kroner på nytt digitalt utstyr, som vil gi bedre kvalitet på framtidige produksjoner.

Kulturstrøm