Hopp til innhold

– En fabrikert fremstilling

NRKs filmkritiker forstår godt at familien til Thor Heyerdahls nestkommanderende reagerer på filmen «Kon-Tiki». Herman Watzinger fremstilles som en svekling og juksemaker.

Filmskaperne bak Kon-Tiki får kritikk

Storfilmen «Kon-Tiki» har premiere onsdag.

– Jeg hadde blitt sint. Jeg tror alle barn hadde reagert på en feilaktig fremstilling av foreldrene sine, sier en av NRKs filmeksperter, Vegard Larsen.

Vegard Larsen

NRKs filmkritiker Vegard Larsen

Foto: NRK

Han synes det er rart at regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg ikke har informert Herman Watzingers nærmeste, slik de gjorde med sønnen til Thor Heyerdahl.

Etter å ha sett filmen, sa Thor Heyerdahl jr. at Pål Sverre Valheim Hagen og Agnes Kittelsen gir et veldig realistisk bilde av nasjonalhelten Thor Heyerdahl og hans kone Liv.

– Svekling og juksemaker

Anders Baasmo Christensen

Anders Baasmo Christensen

Thor Heyerdahls nestkommanderende, Herman Watzinger, blir fremstilt av skuespiller Anders Baasmo Christensen. Han er helt annerledes enn den virkelige Watzinger, både av utseende og personlighet.

– I filmen blir han fremstilt som en juksemaker og svekling. Han har med seg stålwire i tilfelle balsastokkenes surringer skal svikte. Da er han jo fremstilt som en mann som er villig til å jukse, sier Larsen.

Regissører beklager

Regissørene bak filmen, Joachim Rønning og Espen Sandberg, beklager nå at de ikke varslet Herman Watzingers datter om at faren hennes fremstilles fiktivt.

– Filmen er ingen dokumentar og vi har tatt oss kunstneriske friheter for å skape spenning. Men vi skulle nok ha tatt kontakt med datteren, sier Espen Rønning.

Eventyrlysten tyter ut av filmruta!

Se NRKs anmeldelse av filmen

«Kon-Tiki» har premiere onsdag. Totalbudsjettet har vært på 93 millioner kroner, og den har fått filmstøtte fra sju land.

Innspillingen startet mars 2011 og varte i 3,5 måned i seks land, Norge, Sverige, Bulgaria, Malta, Thailand og Maldivene.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober