Hopp til innhold

– Vi vil sette svake grupper opp mot hverandre

Thomas Seltzer forsøker å egge til kamp mellom ulike grupper funksjonshemmede i første episode av en ny sesong av Trygdekontoret.

Trygdekontoret 12. september

Thomas Seltzer. Med klokken rundt bordet: Berit Vegtheim, Mari Storstein, Torstein Lerhol, Jørgen Foss og Sebastian Tjørstad.

Foto: Oddvin Aune, NRK

Høstsesongen av Trygdekontoret sparkes i gang i kveld på NRK3 med en «Mot norrmalt spessial».

Trygdekontorets panel i kveld er fem personer med høyst ulike typer funksjonshemminger, som må forholde seg til nye hardtslående påstander fra et Trygdebeist, som røper at han heller vil være blind enn døv.

– Annerledesheten rundt funksjonshemmede interesserer meg noe voldsomt, og for mange funksjonshemmede er denne offerrollen gull verdt, både økonomisk og mediemessig. Det er interessant å høre hva de har å si, og spekteret her er voldsomt, sier programleder Thomas Seltzer til NRK.no.

Han sikter til at debattpanelet dekker hele vektskalaen - fra den 17 kilo tunge multihandikappede Senterpartiet-politikeren Torstein Lerhol til den sykelig overvektige og nylig slankeopererte Jørgen «Pitbull-Terje» Foss.

– Vi har gjort et forsøk på å sette svake grupper opp mot hverandre, men lyktes bare delvis, sier han.

Torstein Leirhol

Torstein Leirhol

Foto: Oddvin Aune, NRK

I panelet er holdningen at funksjonshemmede er en ressurs som samfunnet i for liten grad benytter seg av fordi det forventes at de skal livnære seg av trygd.

– Jeg er bare funksjonshemmet når jeg er på Gardermoen, men ikke når jeg er på Arlanda. Poenget med å være funksjonshemmet er at det henger sammen med omgivelsene, og det er noe fullstendig gærnt med flyplassene våre, sier synshemmede Berit Vegheim i Stopp diskrimineringen.

Angriper «Ingen grenser»

NRK-realityserien Ingen grenser, hvor funksjonshemmede drar på utmattende langtur sammen med Lars Monsen, blir slaktet av flere i panelet. Vegheim mener det er helt på bærtur å sende så ulike grupper funksjonshemmede ut på samme tur, og viser til at blinde, lamme og døve har helt ulike forutsetninger for å komme seg fram.

– Den eneste grunnen til at de hadde med døve, var så de kunne bære de lamme opp på fjellet, sier hun.

– Det forsøkes å dannes et bilde av at begrensningene kun er i hodet til folk, men hvis Lars Monsen står og roper til meg «kom deg opp av senga», så kommer jeg meg likevel ikke opp, sier Mari Storstein, som har en muskellidelse som gjør at hun sitter i rullestol.

Mari Storstein

Mari Storstein

Foto: Oddvin Aune, NRK

– Hele hverdagen består ofte av små Snøhetter som skal bestiges, illustrerer hun.

– Er det et hierarki blant handikappede mellom dem som er født sånn og dem som har blitt sånn?, spør Seltzer.

– Jeg kan se et skille mellom hvem som blir hørt og hvem som ikke blir hørt. Det skillet går på om du er en kjent handikappet eller ikke, sier Storstein.

Kan man ikke bare slanke seg?

Thomas Seltzer sier til NRK.no at de fikk ideen til funksjonshemmede-temaet av en jente i rullestol som postet et innlegg på Trygdekontorets Facebook-side.

Seltzer mener at det skjer mye interessant i forhold til hvordan handicappede ser seg selv og hva slags forventninger folk har til dem.

– Når også overvektige skal defineres som handikappede, så vil mange intuitivt tenke «hvorfor kan man ikke bare slanke seg?», sier han.

– Er det noen endringer på temaer i denne sesongen av Trygdekontoret i forhold til tidligere?

– Nei, utgangspunktet er fortsatt ting vi er nysgjerrige på. Blant annet skal vi også innom ondskap og kjønnskamp. Og vi skal også ta en tur inn på det mørke jenterommet. Der kan det være temmelig mørkt, sier Seltzer.

Fortsatt ihuga ironiker

Det har blitt hevdet at ironikergenerasjonen fra 90-tallet er i ferd med å bli feid på havet av en generasjon med alvorlige, unge mennesker med sterke meninger, omtalt som «det nye alvoret». Seltzer fnyser av dette.

– Jeg er en ihuga ironiker, men samtidig skal ikke programmet bare være flås. Jeg møter folk på gata og gamle damer i oppgangen som sier de ser på programmet, og det treffer åpenbart bredt.

– Provoserer det med en ironisk undertone når man fyller gjestepanelet med handikappede?

– Nei, de er selv beinharde ironikere og tåler det bra.

Se årets første Trygdekontoret klokka 22.00 på NRK 3

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober