Hopp til innhold

Dystert forarbeid til «Forbrytelsen»: – En barnehånd stikker ut, og så vil du ikke se mer

En dansk politiinspektør hevder at dramaserien «Forbrytelsen» er for lite realistisk. Men for manusforfatterne ble arbeidet med serien i overkant realistisk.

Sarah Lund (Sofie Gråbøl), Matthias Borch (Nikolaj Lie Kaas) i Forbrytelsen

Sarah Lund (Sofie Gråbøl), Matthias Borch (Nikolaj Lie Kaas) i «Forbrytelsen III».

Foto: Tine Harden / DR

Bengt Isager-Nielsen, tidligere drapssjef for Rikspolitiet i Danmark, og nåværende politiinspektør ved Københavns Vestegns Politi gikk mandag ut og kritiserte den danske krimserien «Forbrytelsen» for å være for lite realistisk.

– DR vil for mye på en gang med «Forbrytelsen». Ting skal skje for raskt, det er surt, mørkt og regnfullt, samtidig som det hele er negativt og urealistisk, sier han til danske Ekstra Bladet.

Den tidligere drapssjefen mener serieskaperne villeder TV-seerne.

– Jeg setter faget mitt veldig høyt, derfor blir jeg selvfølgelig litt irritert når serien blir så urealistisk selv om seerne kanskje er likeglade, siden plottet jo er viktigst, sier Isager-Nielsen.

Leste gamle drapssaker

NRK.no møtte nylig skuespillerne og tekstforfatterne i «Forbrytelsen» i København. De fortalte at de brukte veldig mye tid på research i forkant av første sesong nettopp på å gjøre serien så realistisk som mulig.

Både skuespillerne og tekstforfatterne besøkte dansk politi for å lære hvordan politiarbeidet i Danmark foregår.

Torleif Hoppe

Torleif Hoppe er en av tre manusforfattere i «Forbrytelsen».

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

– Vi kjenner livet på en politistasjon i New York via tv, men vi ante ikke noe om hvordan det foregår i Danmark. Og vi ville for alt i verden ikke lage en klisjé som ikke kunne funnet sted her i Danmark, forteller Torleif Hoppe, en av medforfatterne av serien.

Mens politiinspektør Isager-Nielsen anklager «Forbrytelsen» for å være for mørk og dyster til å være realistisk, mener manusforfatter Hoppe at også virkeligheten kan være sjokkerende dyster.

– I researchen vår gikk vi også gjennom noen gamle drapssaker – og det var mørkt, det kan jeg love deg, sier han til NRK.no.

– Du vet at du ikke bør bla videre

Manusforfatterne besøkte blant annet en politistasjon for å gå igjennom gamle drapssaker. Pappeske på pappeske ble plassert foran dem.

Og særlig én sak gjorde inntrykk.

– Vi tar en kasse, og setter oss og blar i papirene. Noe av det som står skrevet der forsto vi slett ikke, og noe av det er helt inni hodet på han som var mistenkt, som har sittet og skrevet brev på sin gamle skrivemaskin mens han var sur og hadde drukket for mye rødvin. Og jeg tenkte bare wow, en galning.

– Men så finner du noen bilder som du blar igjennom. Og du ser et bilde av en trapp ned til en kjeller. På neste bilde ser du et betonggulv, med bilde av en liten prikk på gulvet og en liten pil. Så kommer det et nytt bilde med to prikker og to piler. Videre kommer du til en dør. På neste bilde er døren åpen og så du ser et kjellerrom med noen pappesker som noen har banket flate.

– På bildet etter er halvparten av pappkassene fjernet og det stikker en liten arm ut. Og så kjenner du at nå har du ikke lyst til å se mer. Men likevel blar du om, og da er kassene fjernet. Så ligger det en liten pike der, kroppen er brukket og hun ligger i en helt unaturlig stilling. Jeg ble helt satt ut. Det er så trist. Og så vet du at du ikke skal bla mer, for så kommer alle detaljene, og det klarer man bare ikke se.

– Bare det å gå hjem etter å ha sittet en hel dag og kikket på sånne ting – det blir man lei seg av.

Høyere tempo

Emilie Zeuthen i Forbrytelsen spilt av Kaja Fjeldsted

Den lille jenta Emilie Zeuthen (spilt av Kaja Fjeldsted) blir kidnappet i «Forbrytelsen III».

Foto: Trine Harden / DR

«Forbrytelsen» er tv-underholdning. Mens man i første sesong brukte 20 episoder på å oppklare et mord, har Sarah Lund & co. ti episoder på å gjøre det samme på denne gangen. Og det går unna, forklarer Hoppe.

– Vi har et vesentlig høyere tempo i sesong tre enn i eneren. Den inneholder flere følelser enn i sesong to og historien mer kompleks enn i de to foregående.

I tillegg skjer det mer i hver episode denne runden.

– Episodene er like lange, men om du tar et typisk førsteutkast av manuskriptet til en episode, så tror jeg det er 20 prosent lengre enn i de foregående. Det er fylt godt opp, forklarer han.

Har ikke pistol

Til tross for at Bengt Isager-Nielsen reagerer på at Sarah Lund oppbevarer pistolen sin i hanskerommet, og at det alltid er kveld når det skjer noe skummelt, innrømmer han at han likevel ikke har sluttet å se på «Forbrytelsen».

– Jeg syns jo stadig at det er god underholdning. DR kan virkelig lage politiserier når de vil, avslutter han.

Hva synes du om «Forbrytelsen»? Si din mening her:

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.