Hopp til innhold

– Denne filmen holdt på å knekke meg

Kunstneren Deeyah var popstjerne i Norge frem til hun var 17 år, og måtte flytte til England på grunn av trakassering fra det pakistanske miljøet. Nå har hun laget en kritikerrost dokumentarfilm om æresdrap.

Inga Marte Thorkildsen og Deepika Thathaal

Onsdag ettermiddag fikk Inga Marte Thorkildsen møte Deeyah, noe hun innrømmer å ha ønsket lenge. – Hun har en veldig sterk historie, sier barne-, likestillings- og inkluderingsministeren.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

På 90-tallet, fra hun var 8 til hun var 17, var Deepika Thathaal kjent som popstjerne i Norge, og hadde fans over hele landet.

Dette ble ikke godt mottatt i konservative krefter i det pakistanske miljøet i Oslo. Etter å ha vist magen i en musikkvideo, så hun seg i 1996 nødt til å flytte til England.

Se videoen her (ekstern lenke).

Der tok hun artistnavnet Deeyah, og fikk et brennende engasjement for kvinners rettigheter, ytringsfrihet og for å sørge for at hennes historie ikke gjentok seg.

– Hjertet mitt ble knust av Norge, på grunn av det jeg opplevde. Jeg følte jeg ikke hadde noe annet valg enn å dra, sier Deeyah til NRK.no.

Les også: Deeyas kronikk på Ytring

Thorkildsen og Tajik imponert

Onsdag ettermiddag møtte Deeyah barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen, som selv har ønsket å møte kunstneren i mange år. Deeyahs sterke historie har gjort inntrykk på Thorkildsen.

– Hun (Deeyah, journ.anm.) har en veldig sterk historie. Hun oppfattet ikke at hun var en del av det norske samfunnet, og fikk ikke nødvendig hjelp, sier Thorkildsen til NRK.no.

Inga Marte Thorkildsen

barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen har latt seg imponere av Deeyah.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

Også kulturminister Hadia Tajik har latt seg imponere av Deeyah.

– Jeg har fulgt med på Deepika fra hun var en 18 år gammel ny artist med singelen «Get off my back» og jeg var ei 12 år gammel jente på Bjørheimsbygd barneskole. Det gjorde inntrykk på meg at hun ble nødt til å flytte ut av Norge på grunn av sjikane fra andre norskpakistanere som syntes hun var for freidig, og at hun ble trakassert for å vise for mye hud i musikkvideoen, forteller hun NRK.no.

Drept av sin egen familie

Nå returnerer Deeyah til Norge med sin splitter nye dokumentarfilm, «Banaz – a love story». Filmen har fått ros av kritikerne etter at den først ble vist på Raindance Film Festival, og så på den engelske tv-kanalen ITV.

Den handler om kurdisk-iranske Banaz Mahmod, som ble tvangsgiftet i en alder av 17 år, med en ti år eldre iraker.

Da mannen hennes viste seg å være voldelig, gikk hun til engelsk politi hele fem ganger. Banaz søkte skilsmisse og ble forelsket i en mann. Dette var grunnen til at hun ble drept av sin egen familie.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Filmen holdt på å knekke meg

Deeyah og Caroline Goode

Bildet viser Deeyah (t.v.) og Caroline Goode. Sistnevnte var politietterforskeren hos Scotland Yard som oppklarte Banaz-saken.

Foto: privat

Deeyah, som har sin kunstneriske erfaring hovedsakelig fra musikken, har jobbet med filmen i fire år. Hun innrømmer at det har vært veldig vanskelig.

– Denne filmen har holdt på å knekke meg. Både på grunn av at jeg ikke har erfaring, og fordi saken er så utrolig trist, forteller kunstneren.

Da hun begynte for fire år siden, var det totalt uten erfaring fra filmfaget. Den brennende interessen for faget var det eneste hun hadde med seg av relevant bagasje.

– Jeg hadde jo ikke peiling, men jeg hadde lyst til å lage en film om dette. Selv om jeg vurderte musikk også. Men film var bedre, sier Deeyah.

– Jeg har fått mine første grå hår

Dermed begynte en fire år lang prosess. I starten ble det gjort grundig research, før hun begynte å bruke kontaktnettet sitt fra fortiden som musiker. Problemet var bare at hun ikke hadde penger.

– Jeg skrev en søknad til Fritt Ord, som sa de ville gi meg litt penger til å lage filmen. Ellers er den laget av folk jeg kjente fra før, som har jobbet gratis. Jeg lurte dem, ler hun.

I morgen skal filmen vises på et Fritt Ord-arrangement i Oslo. Deeyah innrømmer at hun er glad for at det hele snart er over.

– Jeg har fått mine første grå hår på grunn av denne filmen. Så nå som den er ferdig føler jeg meg hundre kilo lettere, sier hun.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters