Hopp til innhold

«Skrik» solgt for 120 millioner dollar

NEW YORK/OSLO (NRK.no): Edvard Munchs «Skrik» ble det dyreste maleriet solgt på auksjon noensinne.

Video ffe05fb9-6b48-4cf7-9bb3-4b81fd2032ea.jpg

«Skrik» solgt for 689 millioner kroner

Anders Tvegård (USA)

– Og nå til et stort øyeblikk, sa auksjonarius da budrunden på Edvard Munchs «Skrik» ble startet på auksjonshuset Sotherby's i New York i natt.

Budene haglet etter at runden ble startet på 40 millioner dollar. Vinnerbudet var på hele 107 millioner dollar. Dermed ble kunstverket det dyreste maleriet som er solgt på en auksjon noensinne.

Totalprisen på kunstverket blir imidlertid 119,9 millioner dollar, da markedsprisen også inkluderer provisjon for salget. Omregnet til norske kroner, blir dette med dagens kurs svimlende 689 millioner.

Den tidligere prisrekorden for malerier solgt på auksjon ble satt under vårauksjonen på Christie's i New York for to år siden, da Pablo Picassos «Nu au Plateau de Sculpteur» (Naken, grønne blader og byste) ble solgt for 106,5 millioner dollar (610 millioner kroner)

Det er foreløpig ukjent hvem som har punget ut for det verdenskjente kunstverket.

Olsen fornøyd

– Jeg er fornøyd med salget, sa Petter Olsen på pressekonferansen like etter at maleriet hans var solgt som som verdens dyreste bilde.

Olsen som nå kan innkassere 615 millioner kroner, sier han håper publisiteten som blir skapt ved dette salget, fører til økt interesse for Munchs arbeid og økt interesse for det viktige budskapet han mener bildet har.

– Fortsatt vil Munch komme til å spille en betydelig rolle i mitt liv, og med mitt eget Munch-prosjekt kommer jeg til å fokusere på livet og kjærligheten, understreket Olsen. På hjertet hadde et miljøutspill om at verden går under dersom vi ikke gjør noe med planeten vi lever på.

Video 778e0166-64a8-4385-b1d4-7a1c894ac15c.jpg

Petter Olsen fornøyd med salget av «Skrik»

Stor interesse

Edvard Munchs «Skrik» regnes av mange som ett av kunstverdenens fremste trofeer. Munch malte i alt fire versjoner av «Skrik», og pastellen som gikk under hammeren i natt, er det eneste i privat eie. De tre andre eies av museer i Norge og er utstilt på Munch-museet og i Nasjonalgalleriet i Oslo.

Da budrundene startet klokka ett i natt norsk tid, fulgte en hel verden av kunstinteresserte med. «Skrik» var nummer 20 på listen over gjenstander som ble auksjonert bort denne ettermiddagen i New York.

Maleriet ble etterfulgt av fem andre oljemalerier av Edvard Munch som var verdsatt til mellom ni og 42 millioner kroner.

LES: Auksjonen har startet i New York

Anonym Picassokjøper

Prisrekorden for malerier solgt på auksjon ble satt under vårauksjonen på Christie's i New York for to år siden, da Pablo Picassos «Nu au Plateau de Sculpteur» (Naken, grønne blader og byste) ble solgt for 106,5 millioner dollar (610 millioner kroner). Kjøperen av Picassos mesterverk var anonym. Det dyreste Munch-maleriet som er solgt er en versjon av «Vampyr», som gikk for 250 millioner kroner i 2009, også det på auksjonshuset Sotheby’s.

Verdens dyreste maleri er imidlertid av Paul Cézanne, og det ble
kjøpt privat av kongefamilien i Qatar i fjor for hele 250 millioner dollar.

– En fantastisk kveld

Svein Olav Henrichsen, Munchmuseet

Direktør ved Munch-museet, Stein Olav Henrichsen er strålende fornøyd med auksjonen. – Dette var en fantastisk kveld, sier han til NRK. – Nå kommer gjestene til Oslo. Munch er blitt enda bedre kjent i verden, og neste år er det jubileum. Denne interessen vil vi utnytte, sier Henrichsen.

NETT-TV: Munch-museets direktør hadde store forventninger til nattens auksjon

Video Store forventninger til nattens salg av «Skrik»

Store forventninger til nattens salg av «Skrik»

– Helt strålende

Knut Forsberg hos Blomquist

Knut Forsberg hos Blomquist

Knut Forsberg hos Blomquist stemmer i: – En strålende kveld og en fantastisk rekord! Han gleder seg over å konstatere at norsk kunst nå er dyrest i verden.

Shippingarving

Selger av Skrik-maleriet er den norske shippingarvingen Petter Olsen, lillebroren til Fred. Olsen. Det har vært i forretningsmannen Petter Olsens og hans families eie i over 70 år. Olsen sier han har valgt å selge bildet for å finansiere et kunstsenter, hotell og museum på Ramme Gaard i Hvitsten i Vestby kommune.

Kulturstrøm

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm