Hopp til innhold

Aftenposten-redaktør: Det som skjer nå er farlig

Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen advarer mot at Facebooks dominerende posisjon truer norske mediers frihet.

ADVARER: Aftenposten-redaktør Espen Egil Hansen skriver i et åpent brev til Facebook-sjef Mark Zuckerberg at nettsamfunnet innskrenker ytringsfriheten.

– Med den sterke posisjonen Facebook har nå, hviler det også et stort ansvar på Facebook, sier Aftenposten-redaktør Espen Egil Hansen.

Fredag viet avisen hele forsiden på papirutgaven til et åpent brev til Facebook-sjef Mark Zuckerberg.

Bakgrunnen er nettgigantens sensur av det historiske krigsbildet av en ung jente på flukt fra napalmbombene under Vietnam-krigen.

Farlig redigering

Aftenpostens utspill er lagt merke til utenfor landets grenser, og blir omtalt av engelskspråklige nyhetssteder som Time og The Guardian.

«Kjære Mark. Jeg følger deg på Facebook, men du kjenner meg ikke. [...] Nå skriver jeg til deg for å fortelle at jeg ikke vil etterkomme kravet om å fjerne et dokumentarfoto fra Vietnamkrigen tatt av Nick Ut. Ikke nå, og ikke i fremtiden.»

Slik begynner sjefredaktør Espen Egil Hansens appell til Facebook-gründeren.

– Jeg vil si høyt og tydelig fra om at det som skjer nå, er farlig. Jeg vil reise en diskusjon. Det er det mediene gjør: sier fra. Også når ting er ubehagelige, sier Hansen til NRK.

Han mener posisjonen Facebook har fått i formidlingen av nyheter, gir nettkjempen et ansvar.

– Med den sterke posisjonen Facebook nå har, ønsker jeg å si tydelig fra: Når de går inn og redigerer den offentlige debatten på denne måten, mener jeg det er farlig.

Vil ikke bryte med Facebook

Det åpne brevet ledsages av uttalelser fra flere norske samfunnsdebattanter.

Blant dem er forlagsredaktør Anders Heger, som mener norske medier bør bryte samarbeidet med Facebook.

Så langt vil ikke Hansen gå.

– Aftenposten har ikke noe samarbeid med Facebook, men våre saker blir delt og vi deler innhold der, sier Aftenposten-redaktøren, som ikke mener det er aktuelt å boikotte nettsamfunnet.

– De fleste av oss er glade i Facebook, men nettopp derfor må vi si fra. Aftenposten må være der våre lesere er, og Facebook er et viktig sted for det offentlige ordskiftet i dag.

– Tror du du får svar?

– Det tviler jeg på.

NRK har imidlertid fått et slags svar fra Facebook. I en e-post til oss skriver en talsperson for selskapet:

«Samtidig som vi anerkjenner at dette bildet er ikonisk, er det vanskelig å opprette et skille mellom å tillate et bilde av et nakent barn i ett tilfelle og ikke i andre. Vi prøver å finne den rette balansen mellom å la folk uttrykke seg selv og å opprettholde en trygg og respektfull opplevelse for vårt globale samfunn. Våre løsninger vil ikke alltid være perfekte, men vi vil fortsette å prøve å forbedre retningslinjene våre og måtene vi utøver dem på.»

Forsiden av Aftenpostens papirutgave 9. september 2016

REDAKTØRENS BREV TIL FACEBOOK: Slik ser forsiden av Aftenpostens papirutgave ut fredag 9. september 2016.

Foto: NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.