Hopp til innhold

Amandaprisen endres etter kraftig kritikk

Amandaprisen har fått pepper for sine nominasjoner, men nå endres juryordningen. Regissør Eskil Vogt, som tidligere har blitt forbigått av juryen, håper at det vil styrke prisen.

Gunnar Johan Løvvik

Leder for Amanda-komiteen, Gunnar Johan Løvvik, fortalte i dag at de endrer juryordningen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Akkurat nå er jeg først og fremst veldig glad for nominasjonene. For jeg har opplevd ikke å bli nominert tidligere, hverken for beste manus eller beste film for «Oslo 31. august», forteller manusforfatter og regissør Eskil Vogt til NRK.no.

Eskil Vogt og Hisham Zaman

– Det har vært veldig mange merkelige nominasjoner fra Amandaprisen tidligere, mener regissør Eskil Vogt.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

I dag ble det kjent at Vogts regidebut «Blind» ble nominert i hele syv kategorier. Men i 2012 ble Amandanominasjonene utsatt for krass kritikk da publikumsfavorittene «Oslo 31. august» og «Hodegjegerne» ble forbigått i kategorien årets beste film.

Eskil Vogt, som var manusforfatter for «Oslo 31. august», mener at debatten etter 2012 har formet hvordan han ser på norske filmpriser.

– Jeg er skeptisk til slike priser fordi det er få mennesker som synser frem dette, og det kan få underlige utslag. Det har vært veldig mange merkelige nominasjoner fra Amandaprisen tidligere, med lite samsvar mellom de ulike kategoriene, sier han.

Tidligere har Amanda-nominasjonene og kåringene blitt gjort av tre ulike juryer, som ikke får vite om hverandres nominasjoner.

I år er derimot ordningen endret, slik at majoriteten av filmene skal bedømmes av én og samme hovedjury. Det fortalte leder for Amanda-komiteen, Gunnar Johan Løvvik, da årets nominasjoner ble offentliggjort.

Arkitekten bak forslaget er fjorårets juryleder, Bente Erichsen, som også har vært juryleder i år.

Mange merkelige nominasjoner

Juryleder, Bente Erichsen og Amandakomiteen, ved leder Gunnar Johan Løvvik

Juryordningen for Amandaprisen er endret etter forslag fra juryleder, Bente Erichsen. Her sammen med leder i Amanda-komiteen, Gunnar Johan Løvvik.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Erichsen er enig med Vogt om at det opp gjennom Amanda-historien har vært merkelige nominasjoner.

– Jeg er også lysende uenig i avgjørelsene til juryen fra 2012, forteller hun.

– Man mister et helhetlig syn med tre juryer, når de ulike juryene ikke vet om hverandres tildelinger. Derfor foreslo jeg endringer. Juryarbeidet er preget av heftige diskusjoner, og vi fikk konsentrert diskusjonen bedre på den måten vi gjorde det i år, sier hun til NRK.no.

Eskil Vogt håper den nye ordningen vil føre til mindre kontroversielle nominasjoner og utdelinger.

– Jeg tror det blir bedre i år når de har fått en omlegging og alle nominasjonene vurderes av samme mennesker, sier han.

Færre utelatelser i år

NRKs filmanmelder Birger Vestmo tror ideen om å bruke én storjury har ført frem, i alle fall mener han at det er færre utelatelser i år enn tidligere år.

– Ett og to øyenbryn ble hevet når «Oslo 31. august» ikke ble nominert til beste kinofilm, og det har gjennom historien vært skrikende utelatelser. Men det ser ut som om juryen i år har gjort en rimelig god jobb. Det er ingen store bomber i år, men heller noen små kinaputter, sier han.

Debutfilmer til regissør Eskil Vogt imponerer filmanmelder Birger Vestmo.

Debutfilmer til regissør Eskil Vogt imponerer filmanmelder Birger Vestmo.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.