Hopp til innhold

Anno-Malin: – Var ikke meg selv på to måneder

For Malin var det tøft å måtte reise hjem fra Anno, og det tok lang tid før hun var sitt gamle jeg igjen etter deltakelsen.

Malin og Emilie trener på fekting i Anno

Malin og Emilie var Annos to første mestere, og de fikk derfor egen fektetrening. De møttes i duell, men Malin måtte seg slått av Emilie.

Foto: Strix / NRK

Etter en dramatisk turnering, der Malin tapte hårfint for Madeleine, møtte hun Emilie i duell. Det var førsteduellant Emilie som trakk det lengste strået, og en tårevåt Malin måtte reise hjem etter fem uker i 1764.

– Det var helt forferdelig å måtte dra fra alle de andre. Det tok meg et par måneder å bli meg selv igjen, sier hun.

For vennskapet hun fikk til de andre deltakerne var sterkt, og hun tenkte mye på de som var igjen.

– Jeg var lei meg da jeg kom hjem. Den verste tiden var når jeg visste at de fortsatt var der inne, mens jeg satt hjemme og så på TV. Da finalen var over, ble jeg mer meg selv igjen, sier hun.

(Saken fortsetter etter videoen)

Malin møter Emilie i fekteduell i Annos femte uke.

Det ble en tårevåt avslutning for Malin, som tapte for Emilie i fekteduellen.

Måtte lage majones

Selv om Malin syntes det var trist å måtte reise hjem fra Anno, fikk hun oppnådd det hun kom for.

– Målet var å lære meg å smi, og ikke bli uvenner med noen. Jeg skulle ikke ha noen fordommer, og det følte jeg at jeg ikke hadde, sier hun.

Da hun dro 250 år framover til sitt vanlige liv i 2014, var det flere ting hun satte pris på .

– Det var veldig godt å spise majones igjen! På hotellet jeg kom til hadde de ikke majones, men da jeg fikk en som jobbet der til å lage det til meg, sier hun og ler.

Grusom mat

Hun beskriver maten de spiste som «helt grusom», på grunn av mangel på krydder og smak.

– Vi sulta ikke, men man blir veldig fort matlei når maten ikke smaker noe. Men alle smaker og sanser blir forsterket av det, så den bedre maten vi fikk på festene var det beste jeg har spist i hele mitt liv! Til og med grøten vi fikk der smakte godt, sier hun.

Deltakelsen i Anno har også fått Malin til å sette livet mer i perspektiv.

– Når jeg ikke klarer å bestemme meg for hva jeg skal ha til middag, tenker jeg på når jeg var i Anno der alt hadde vært godt. Vi tar jo ting for gitt i hverdagen, så jeg setter mer pris på det jeg har.

– Hvis noen vil ha en skikkelig oppvekker i livet, bør de melde seg på Anno, sier hun.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober