Hopp til innhold

Anno-Vibeke: – Mistet håret og gikk ned i vekt

1700-tallskostholdet var hardt for Vibeke Sehested Gresseth, som opplevde både vekttap og å miste håret etter Anno.

vibeke sehested gresseth i Anno

Det næringsfattige kostholdet var noe av det tøffeste for Vibeke i Anno.

Foto: Strix / NRK

Vibeke ble første kvinne ut av Anno, etter å ha tapt fekteduellen mot Gro. Da hun kom hjem etter det fire uker lange oppholdet, merket hun at noe hadde skjedd med fysikken.

– Jeg hadde lite å gå på fra før, og ble tynnere mens jeg var der inne. Maten vi spiste ga ikke noe overskudd, og uten mat og drikke duger helten ikke, sier hun.

I tillegg til gå ned flere kilo, mistet hun en del hår, og Vibeke merket en kraftig fysisk reaksjon etter oppholdet.

– Jeg har før Anno ikke visst hva jeg snakket om når jeg har sagt at jeg har vært sulten. Da jeg kom hjem fikk jeg et stort fokus på fett og sukker, og overspiste. Jeg kunne ikke få nok av det, sier hun.

(Saken fortsetter etter videoen)

Vibeke og Gro møtes i den første kvinnelige duellen i Anno.

Vibeke møtte Gro i duell, men tapte og ble den første kvinnen som forlot Anno.

Følte seg innesperret

I Anno lever deltakerne inne på et lukket område bak Bryggen i Bergen, der tiden er skrudd tilbake til 1764. Bak de høye gjerdene pulserte bylivet i 2014, og det ble unaturlig for Vibeke.

– Jeg følte meg veldig innesperret. Jeg er veldig fri ellers, så det kjente jeg litt på. Det var en veldig unaturlig setting å være inne på det området hele tiden, sier hun.

Når man lever så tett oppå hverandre på et område, er det ikke alltid like lett å holde seg i skinnet. Det fikk TV-seerne se mandag, da Vibeke endte med å ta et oppgjør med Claus.

– Det er bare en naturlig konsekvens av at vi var forskjellige mennesker, det måtte jo komme noen gnisninger. I utgangspunktet er ikke jeg en kranglete person, jeg er mer en megler enn en konfliktskaper.

– Det var summen av mange småting, og der og da følte jeg at jeg måtte si fra. Det var ingen big deal, men vi jentene synes at gutta var litt breiale. Jeg og Claus har ledd av det i ettertid, sier hun.

Anbefaler å være med

Vibeke kjente på savnet etter familien sin, og ble ikke altfor skuffet over å være første kvinne ut.

– Jeg hadde hatt min opplevelse i Anno, og hadde ikke noe brennende ønske om å vinne. Jeg var så sliten, og hadde fått det jeg ønsket meg, sier hun.

Og selv om det var slitsomt setter hun pris på opplevelsen.

– Jeg vil absolutt anbefale å være med på det, for alle som lever her i 2015 hadde hatt godt av en runde i Anno for å lære å sette mer pris på det man han. Livet vi lever er ganske komfortabelt, og vi tar det for gitt.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober